Oulun yliopisto

Tutkimus selvittää, voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla

Jaa

Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitetään, voiko nenänielun normaalilla hyötybakteerilla estää lasten korvatulehduksia. Korvatulehdusten ennaltaehkäisy vähentäisi merkittävästi lasten antibioottihoitojen tarvetta. Tutkimukseen haetaan 900:aa oululaista päiväkoti-ikäistä lasta.

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla: Kuva: Mikko Törmänen
Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla: Kuva: Mikko Törmänen

Lähes kaikki lapset sairastavat korvatulehduksen, ja korvatulehdus on tärkein syy lapsen antibioottihoitoon.

Perinteiset maitohappobakteerit, kuten laktobasillit ovat luonnostaan suoliston eivätkä nenänielun bakteereja. Siksi niistä ei ole ollut hyötyä korvatulehduksen estämisessä. Korvatulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät lapsen välikorvaan tulehdusta aiheuttamaan, kun bakteeritasapaino häiriintyy flunssaa sairastaessa.

Uusi tutkimusidea perustuu tietoon, jonka mukaan nielun oma hyödyllinen bakteeri kilpailee taudinaiheuttajabakteerien kanssa nielussa ja siten estää korvatulehduksen synnyn ja bakteerien nousun välikorvaan. Nenänielun normaaleihin bakteereihin kuuluva hyötybakteeri eli probiootti Streptococcus salivariusja sen kanta K12 on eristetty terveen uusiseelantilaisen lapsen nielusta. Sitä on aiemmin käytetty paljon suun terveyden edistämisessä ja seon todettu turvalliseksi lapsilla ja aikuisilla. Bakteeri tuottaa luontaisia antibiootin kaltaisia puolustusproteiineja haitallisia bakteereita vastaan.

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten klinikan ja Oulun yliopiston Salli-tutkimuksessa selvitetään, voidaanko säännöllisellä Streptococcus salivarius K12 -hyötybakteerin käytöllä vähentää korvatulehdusten määrää päiväkoti-ikäisillä eli 1–6-vuotiailla lapsilla.

Tutkimukseen haetaan nyt 900:aa lasta Oulun kaupungin päiväkodeista syksyn ja talven aikana. Tietoa tutkimuksesta jaetaan neuvoloissa ja lastenlääkärien vastaanotoilla. Tutkimukseen voivat osallistua myös lapset, jotka eivät ole päiväkodeissa.

Salli-tutkimuksessaselvitetään myös, voidaanko säännöllisellä Streptococcus salivarius K12 -hyötybakteerin käytöllä vähentää lasten muiden ylähengitystieinfektioiden sairastamista, antibioottien tarvetta, lääkärissä käyntejä ja vanhempien poissaoloa töistä lasten sairauden vuoksi. Covid-19-pandemian aikanakin tutkimus on turvallinen ja helppo, sillä näytteitä ei oteta eikä tutkimus vaadi lääkärissä tai sairaalassa käyntejä.

Tutkijoina toimivat lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen sekä tutkijalääkärit Suvi Sarlin ja Ulla Koskela Oulun yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten klinikasta. Kyseessä on tutkijalähtöinen akateeminen tutkimus ja sen rahoittajina toimivat OYSin VTR-rahoitus, Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Akatemia ja Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS. Tutkimusta eivät rahoita tutkimusvalmisteen valmistajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuksesta vastaava lääkäri dosentti Terhi Tapiainen, Lapset ja nuoret OYS ja Oulun yliopisto, p. 040 7054677, terhi.tapiainen@oulu.fi
Tutkijalääkäri Suvi Sarlin, Lapset ja nuoret OYS, suvi.sarlin@student.oulu.fi
Tutkijalääkäri Ulla Koskela, Lapset ja nuoret OYS, ulla.koskela@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla: Kuva: Mikko Törmänen
Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla: Kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tuore 6G-lehti esittelee tutkimusta monipuolisesti19.10.2020 09:31:11 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestään. Tuhti 56-sivuinen lukupaketti kerää yhteen viimeisimmän aihepiirin tutkimuksen, mielenkiintoisia ihmisiä ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimus ja sen kehitysaskeleet esitetään havainnollisesti. Suomen Akatemian Oulun yliopistolle myöntämän 6G Flagship –tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjetti kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa.

Tutkimus selvittää internetin ja somen käytön yhteyksiä nuorten aikuisten hyvinvointiin9.10.2020 06:00:00 EESTTiedote

Nuoret aikuiset käyttävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina sosiaalisen median negatiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on alettu puhua aiempaa enemmän, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvittää nyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme