Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tutkimus: Suoliston mikrobiston normaali kehittyminen vauvaiässä voi suojata astmalta myöhemmällä iällä

Jaa

Imeväisikäisen suoliston mikrobiston bakteerit ja niiden tuottamat lyhytketjuiset rasvahapot voivat vaikuttaa siihen, millainen riski lapsella on sairastua astmaan myöhemmällä iällä. Tämä selviää juuri julkaistusta tutkimuksesta, jonka tekemiseen ovat osallistuneet THL:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat. 

Tutkimuksessa havaittiin, että etenkin alatiesynnytys ja rintaruokinta tukivat astmalta suojaavan mikrobiston muodostumista kahden kuukauden iässä. Vastaavasti mikrobiston kehittymistä häiritsivät keisarinleikkauksella syntyminen ja äidin raskausajan tupakointi. 

Vuoden ikäisenä myöhemmän astman riskiä vähensi mikrobiston koostumuksen kypsyneisyys, johon liittyi tiettyjä lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavien bakteerien runsaus. Aiempien kokeellisten tutkimusten mukaan suolistobakteerien tuottamat lyhytketjuiset rasvahapot tukevat keuhkoissa tulehdusta sääteleviä mekanismeja, mikä voisi selittää yhteyttä niitä tuottavien mikrobien ja pienemmän astmariskin välillä. 

Vuoden ikäisillä etenkin varttuminen maatilalla, ruoan monipuolistuminen ja rintaruokinnan lopettaminen tukivat astmalta suojaavaa mikrobikoostumusta.

”Maatilalla varttumisen astmalta suojaava vaikutus on ollut pitkään tiedossa, ja aikaisemmatkin tutkimuksemme ovat viitanneet siihen, että suojavaikutus liittyy lapsen altistumiseen tietynlaisille mikrobeille. Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että pieni osa tästä maatilojen suojavaikutuksesta voi selittyä suolistomikrobiston kypsymistä edistävillä tekijöillä”, sanoo THL:n erikoistutkija Pirkka Kirjavainen.

Suolistomikrobiston koostumus muuttuu hyvin voimakkaasti ensimmäisen elinvuoden aikana, mikä voi vaikuttaa myös esimerkiksi lapsen immunologiseen kehittymiseen. 

”Tuloksemme tukee ajatusta, että suolistomikrobiston muutoksilla on yhteys astmariskiin vaikuttaviin mekanismeihin. Vauvaikäisten mikrobiston koostumuksen muodostumista voitaisiin mahdollisesti tukea astman ehkäisemiseksi, yksinkertaisimmillaan aluksi rintaruokinnalla ja myöhemmin oikealla tavalla ruokavaliota monipuolistaen”, Kirjavainen sanoo.

Kansainvälisen tutkimusryhmän artikkeli "Maturation of the gut microbiome during the first year of life contributes to the protective farm effect on childhood asthma" julkaistiin arvostetussa Nature Medicine -tiedejulkaisussa 2. marraskuuta. Tutkimusta varten tutkittiin yli 600 eurooppalaisen lapsen suolistomikrobiston koostumus. 

Lähde:

Depner M, Hazard Taft D, Kirjavainen PV, Kalanetra KM, Karvonen AM, PhD, Peschel S, Schmausser-Hechfellner E, Roduit C, MD, Frei R, Lauener R, Divaret-Chauveau A, Dalphin J-C, Riedler J, Roponen M, Kabesch M, Renz H, Pekkanen J, Farquharson Louis P, Mills D, von Mutius E, MD, Ege MJ; PASTURE study group. Maturation of the gut microbiome during the first year of life contributes to the protective farm effect on childhood asthma. Nature Medicine. 2020 DOI: 10.1038/s41591-020-1095-x.

Lisätietoja:

Pirkka Kirjavainen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 6849
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia – listasimme vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon2.12.2020 09:57:29 EETTiedote

Joulu tulee myös tänä vuonna, mutta nyt joulukuun juhlat itsenäisyyspäivästä uuteenvuoteen kannattaa suunnitella mahdollisimman turvallisiksi hyvissä ajoin. ”Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on tärkeää, eikä yksin kannata jäädä tänäkään vuonna. Nyt on kuitenkin hyvä juhlia samassa tilassa vain läheisimpien ihmisten kanssa ja käyttää luovuutta muiden tapaamisessa. Ikääntyneiden läheisten kohdalla on tärkeää noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen. Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeintä on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja yrittää huolehtia turvaväleistä. Kasvomaskia voi käyttää, jos siltä tuntuu. Tärkeää olisi myös juhlapyhinä hakeutua testiin lievienkin koronavirukseen sopivien oireiden kanssa ja muuten pysytellä oireisena kotona. Erityisjärjestelyiden lisäksi toisenlainen joulun aika tarjoaa mahdollisuuksia uusien perinteiden ja hyvien muistojen luomiselle. Tänä

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronasta ja rokotekehityksen tilanteesta ti 1.12. klo 10.3030.11.2020 10:54:15 EETKutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille koronavirukseen ja koronarokotteen kehitykseen liittyvän tiedotustilaisuuden tiistaina 1.12. klo 10.30–11.30. Tilaisuudessa projektipäällikkö Anna Katz THL:stä pitää lyhyen katsauksen ajankohtaisesta epidemiatilanteesta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo rokotekehityksen tilanteesta ja STM:n ylilääkäri Sari Ekholm siitä, miten koronarokotteiden hankinta Suomeen tapahtuu. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle avaa rokotteiden myyntilupaprosessin vaiheita ja myyntilupaan vaikuttavia asioita. Esiintyjistä Anna Katz, Hanna Nohynek ja Marjo-Riitta Helle ovat tilaisuudessa paikan päällä. Osallistuminen infoon Tilaisuus pidetään Teamsilla, jonka välityksellä asiantuntijoille voi myös esittää kysymyksiä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Tämänhetkisen koronatilanteen takia infoon voi tulla paikan päälle vain neljä kuvaajaa / striima

Experimenterandet med narkotika har ökat snabbt från en generation till en annan – nu provar nästan varannan person på narkotika27.11.2020 01:00:00 EETTiedote

Andelen som har provat på narkotika har ökat snabbt i Finland från en generation till en annan. Medan 8 procent av de som föddes på 1950-talet angav att de någon gång i livet provat på cannabis, var andelen bland de som föddes på 1960-talet 14 procent, på 1970-talet 26 procent och på 1980-talet 42 procent. Ökningen har varit accelererande.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset ovat Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa – uusi tutkimus tuo kaivattua tietoa perheistä26.11.2020 02:00:00 EETTiedote

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme