M-Files

Tutkimus: Suomalaiset tarvitsevat työssään älypuhelinta, mutta eivät pääse sillä käsiksi tärkeisiin tietoihin

Jaa

Suomalaiset tietotyöntekijät ovat tottuneita kännykän käyttäjiä, ja työhön liittyvän tiedon käsittely matkapuhelimella koetaankin tutkimuksen mukaan täällä tärkeämmäksi kuin missään muualla maailmassa. Samalla kuitenkin lähes 15 prosenttia suomalaisista vastaajista raportoi, ettei pääse mobiililaitteellaan käsiksi tarvitsemaansa tietoon.

Ohjelmistoyhtiö M-Filesin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on muihin maihin verrattuna kaikista suurin tarve käsitellä työhön liittyvää aineistoa älypuhelimellaan: suomalaisista jopa 91 prosenttia kertoo tarvitsevansa työssään mahdollisuutta käsitellä tietoja mobiililaitteen välityksellä. Ruotsalaiset työntekijät kaipaavat tätä mahdollisuutta heti suomalaisten jälkeen toiseksi eniten, sillä siellä 85 prosenttia toimistotyöntekijöistä ilmoittaa tarvitsevansa mobiililaitteeltaan pääsyä työtiedostoihin.

"Suomalaiset käyttävät teknologiaa tottuneesti. Samalla nykyajan joustava työelämä tarjoaa monelle etätyömahdollisuuden ja luo tarvetta päästä muokkaamaan, kuittaamaan ja jakamaan työhön liittyviä tiedostoja myös tien päällä ollessa. Ei siis ole ihme, että mobiililaitteiden merkitys työelämässä korostuu juuri suomalaisten kohdalla", arvioi M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

Työpaikan järjestelmät eivät palvele suomalaistyöntekijöitä

Merkittävän suuresta mobiililaitteiden käytöstä huolimatta 14 prosenttia tutkimuksen suomalaisvastaajista ei pysty ollenkaan käsittelemään, jakamaan, editoimaan, hyväksymään tai allekirjoittamaan dokumentteja mobiililaitteellaan työpaikan järjestelmien kautta. Vaikka tarve päästä mobiililaitteen kautta käsiksi työtiedostoihin on Suomessa muita maita suurempi, jää se suurella osalla suomalaisista tietotyöntekijöistä täyttymättä.

"Tutkimuksen tulos kielii siitä, että kyseinen teknologiatrendi on jäänyt monella suomalaisyrityksellä huomioimatta. Koska mobiililaitteelta käsin työskentely nähdään laajalti kätevänä tapana työskennellä ja huomattavan moni suomalainen ilmoittaa tarvitsevansa tätä mahdollisuutta, yritysten kannattaisi mahdollistaa mobiililaitteiden käyttäminen mahdollisimman laajasti", Mäkitalo suosittelee.

Kuusi kymmenestä suomalaisvastaajasta kertoo käyttävänsä henkilökohtaisia tiedostonjakosovelluksia tai omia laitteitaan käsitelläkseen ja jakaakseen työhönsä liittyviä tiedostoja. Useissa yrityksissä tähän ei kuitenkaan suhtauduta suopeasti: 51 prosenttia suomalaisyrityksistä joko ei suosittele omien laitteiden käyttämistä työasioissa tai kieltää niiden käytön kokonaan.

"Ruotsissa omien laitteiden käyttö on vielä Suomeakin yleisempää, ja tutkimukseen vastanneista länsinaapureistamme 66 prosenttia käyttää henkilökohtaisia tilejään tai laitteitaan töidensä hoitamiseen. Uskon, että yrityksen omien järjestelmien ollessa tarpeeksi helppokäyttöisiä työntekijät kyllä suosivat niitä", toteaa Mäkitalo.

Tutkimuksesta:

M-Filesin tilaamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1 500 toimistotyöntekijää Suomesta, Ruotsista, Britanniasta, Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta, Ranskasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista sekä Yhdysvalloista. Tutkimuksessa haastateltiin 100 suomalaista ja 100 ruotsalaista.

Lue lisätietoja ja lataa koko raportti: M-Filesin tutkimusraportti tiedonhallinnan haasteista vuonna 2019

Tutkimuksen tuloksia:

Tarvitsetko työssäsi pääsyä yrityksen tietoihin ja dokumentteihin mobiililaitteella?
Kyllä:

Kaikkien vastaajamaiden keskiarvo 81 %
Suomi 91 %
Ruotsi 85 %
Iso-Britannia 85 %
Yhdysvallat 85 %
Sveitsi 80 %
Ranska 79 %
Itävalta 72 %
Saksa 70 %

Mitä seuraavista pystyt tekemään mobiililaitteellasi yrityksesi tarjoamia järjestelmiä käyttäen: päästä käsiksi työhöni liittyviin tietoihin ja tiedostoihin, jakaa tai työstää dokumentteja yhdessä, muokata dokumentteja tai tiedostoja, hyväksyä dokumentteja, allekirjoittaa dokumentteja?

Osuus vastanneista, jotka eivät voi tehdä mobiililaitteellaan mitään edellä mainituista:

Kaikkien vastaajamaiden keskiarvo 10 %
Suomi 14 %
Ruotsi 11 %

Käytätkö omia henkilökohtaisia laitteitasi tai tiedostonjakopalveluitasi (esim. Dropbox) yrityksen tietojen käsittelemiseen ja jakamiseen?

Suomi:
Käytän omia laitteitani ja/tai tiedostonjakosovelluksiani 62 %
En 38 %

Ruotsi:
Käytän omia laitteitani ja/tai tiedostonjakosovelluksiani 66 %
En 34 %

Onko työntekijöillä virallinen lupa käyttää omia laitteitaan yrityksen tietoja käsitelläkseen ja jakaakseen?

Suomi:
Kyllä, siihen rohkaistaan 45 %
Kyllä, mutta sitä ei suositella 48 %
Ei, se on kiellettyä 3 %
En tiedä 5 %

Ruotsi:
Kyllä, siihen rohkaistaan 41 %
Kyllä, mutta sitä ei suositella 49 %
Ei, se on kiellettyä 5 %
En tiedä 5 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

M-Files
M-Files
Hermiankatu 1 B
33720 Tampere

(03) 3138 7500https://www.m-files.com/fi

M-Files Oy

M-Files tarjoaa älykkään tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisuja, joiden avulla organisaatiot saavuttavat merkittäviä liiketoimintaetuja tehostamalla toimintaansa ja prosessienhallintaansa. M-Files toimii täysin uudella tavalla verrattuna perinteisiin järjestelmiin: M-Files yhdistää eri järjestelmät ja niissä olevan liiketoimintatiedon läpi koko organisaation häiritsemättä nykyisten järjestelmien käyttöä ja prosesseja ‒ ja ilman tietojen siirtämistä. M-Files poistaa tietosiilot sekä tarjoaa dynaamisen 360 asteen näkymän ja pääsyn kaikkeen liiketoimintatietoon riippumatta siitä, mihin järjestelmään tai paikkaan tieto on tallennettu. Eri järjestelmien tuottama tieto on yhtenäisesti koko liiketoiminnan käytössä. Käyttäjät löytävät nopeasti oikean tiedon ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta.

Tuhannet yritykset yli 100 maassa käyttävät M-Filesia parantaakseen tietotyön laatua ja tuottavuutta sekä täyttääkseen tiedonhallintaan liittyviä standardeja ja vaatimuksia. M-Files on käytössä noin 1 200 organisaatiossa Suomessa. Asiakkaita ovat muun muassa SSAB, Nokian Renkaat, Caverion, Finavia, Fingrid, Rovio, Technopolis, Patria, R-kioski, DNA ja Liikennevirasto. Lisätietoja: www.m-files.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta M-Files

INNOVATE 2019 – tehokas ja älykäs organisaatio 12.9. Messukeskus, Helsinki30.8.2019 09:00:00 EESTTiedote

Älykkään tiedonhallinnan ohjelmistoja kehittävä M-Files Oy järjestää 12. syyskuuta Euroopan suurimman tiedonhallintatapahtuman. Yhdeksättä kertaa järjestettävän tilaisuuden pääteemoina ovat älykäs tiedonhallinta, digitransformaatio sekä tiedonhallinnan ja innovoinnin hyödyntäminen liiketoiminnassa. Tapahtuma kokoaa Helsingin Messukeskukseen yli 800 alan asiantuntijaa ympäri maailman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme