Tutkimus: Tekoäly osaa esittää ihmistä uskottavasti verkkokyselyissä ja pilottitutkimuksissa
Suomen tekoälykeskus FCAI:n tutkijat valjastivat äskettäin suuret kielimallit, erityisesti GPT-3:n, tuottamaan avoimia vastauksia videopelien pelaajakokemuksia koskeviin kysymyksiin. Tutkimuksessa selvisi, että vastauksia arvioimaan rekrytoidut ihmiset pitivät tekoälyn luomia vastauksia usein jopa vakuuttavampina kuin oikeita vastauksia.
Tutkimus julkaistiin äskettäin arvostetussa koneiden ja ihmisten vuorovaikutusta käsittelevässä CHI 2023 -konferenssissa, ja se palkittiin siellä yhtenä parhaista tutkimusartikkeleista.
Suurten maksullisten joukkoistamisalustojen käyttäminen on vakiintunut tavaksi eri tutkimusaloilla, joilla tarvitaan paljon ihmisten tuottamia vastauksia. Esimerkiksi psykologian ja tietotekniikan tutkijat käyttävät Amazonin Mechanical Turkin kaltaisia alustoja tutkimuskyselyjen toteuttamiseen. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että chat-tekoälyjen tuottamat keinotekoiset haastattelut voivat tarjota laajoille kyselyille ketterän vaihtoehdon erityisesti tutkimuksen alkuvaiheessa, koska niiden avulla voidaan testata tutkimusasetelmaa nopeasti ja edullisesti.
"Kielimallit eivät voi eivätkä saisi korvata oikeita osallistujia, mutta synteettisestä datasta voi olla hyötyä tutkimusideoiden alustavassa pallottelussa ja pilotoinnissa", professori Perttu Hämäläinen Aalto-yliopistolta sanoo.
Tutkijat painottavatkin, että kaikki tekoälyn tuottamiin tietoihin perustuvat havainnot on vahvistettava myös todellisella datalla.
Tutkimustuloksen kääntöpuoli on, että joukkoistamisten käyttäminen tutkimuksessa voi tulla tiensä päähän.
"Nyt kun suuret kielimallit ovat niin helposti saatavilla, internetistä kerättyihin vastauksiin ei voi enää luottaa. Taloudelliset kannustimet voivat ajaa pahantahtoiset käyttäjät hyödyntämään botteja ja suuria kielimalleja laadukkaiden väärennettyjen vastausten tuottamiseen", Hämäläinen sanoo.
"Saattaa olla aika luopua Mechanical Turkin kaltaisista alustoista todellisen datan keräämiseksi ja palata takaisin suorassa vuorovaikutuksessa vastaajien kanssa tehtäviin kyselyihin.”
Tutkimukseen osallistui tutkijoita Aalto-yliopistosta sekä Helsingin yliopistolta. Alkuperäinen tutkimusartikkeli: https://dl.acm.org/doi/10.1145/3544548.3580688
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Perttu Hämäläinen
Professori, Aalto-yliopisto ja Suomen tekoälykeskus FCAI
perttu.hamalainen@aalto.fi
0505967735
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 12 000 opiskelijaa ja yli 4000 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus2.6.2023 12:30:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella alkaa syksyllä 2023 elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus. Se on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
Aalto-yliopiston opiskelijoiden hiiliviisaita ratkaisuja esillä Espoon Isossa Omenassa2.6.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Hiiliviisas kaupunkivihreä -näyttelyssä 5.–18. kesäkuuta tutustutaan Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden Espoosta.
Mediakutsu: Kyberturvallisuustapahtuma naisille Espoon Otaniemessä 8.–9. kesäkuuta31.5.2023 10:45:00 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat tutustumaan tapahtumaan ja Euroopan kyberturvallisuusvirasto Enisaan – sekä kuulemaan, miksi naisia tarvitaan kyberalalle ja millaisia mahdollisuuksia heille alalla on.
Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle30.5.2023 09:25:00 EEST | Tiedote
Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä, jota hyödynnetään myös tutkimuskäytössä.
Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella26.5.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijat uskovat, että uusi laite voi mullistaa mikroaaltosäteilyn mittaamisen ja on huima harppaus kvanttiteknologialle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme