Helsingin yliopisto

Tutkimus: Tiukka finanssipolitiikka taantumassa on suuri virhe

Jaa

Julkisten alijäämien vähentäminen taantumassa aiheuttaa huomattavaa vahinkoa taloudelle, ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä tuoreesta tutkimuksesta.

Euroalueen valtiot toteuttivat 2010-luvun alkupuolella ison julkisten alijäämien vähentämisen, kun veroja korotettiin ja julkisia menoja leikattiin. Tällä supistavalla finanssipolitiikalla on ollut kielteinen vaikutus talouteen, koska se laski tuotantoa ja tuottavuutta pitkäkestoisesti, kerrotaan Helsingin yliopiston määräaikaisen professorin Juha Tervalan ja Philipp Englerin tutkimuksessa Hysteresis and Fiscal Policy.

Finanssipolitiikka on tehokasta taantumissa

Tutkimukset tukevat hystereesihypoteesia, jonka mukaan taantumilla on pysyviä vaikutuksia tuotannon tasoon. Nyt ilmestyneen tutkimuksen mukaan hystereesin huomioiminen nostaa finanssipolitiikan kertoimen alle yhdestä yli neljän. Eli yhden euron lisäys julkisissa menoissa lisää tuotantoa normaaleissa olosuhteissa alle yhdellä euroa, mutta taantumissa vaikutus on jopa yli neljä euroa.

Tutkijan mukaan on väärinkäsitys, että taantumissa tapahtuisi niin sanottua luovaa tuhoa, joka on hyväksi taloudelle.

- Taantumat aiheuttavat tuhoa ja elvyttävän finanssipolitiikan suurin hyöty onkin sen kyky lieventää taantumien aiheutumaa pitkäkestoista vahinkoa tuottavuuden ja tuotannon tasolle. Tästä syystä elvyttävä finanssipolitiikka on erittäin tehokasta nimenomaan taantumissa, professori (ma.) Juha Tervala sanoo.

Talouspolitiikan pitäisi huomioida hystereesi

Tutkimuksen toisen löydöksen mukaan elvyttävän finanssipolitiikan vaikutus hyvinvointiin on positiivinen ainoastaan olosuhteissa, joissa esiintyy hystereesiä eli taantumissa. Nousukaudella elvyttävä finanssipolitiikka ei ole suotavaa, vaikka se lisää tuotantoa, koska hyvinvointivaikutus on negatiivinen. Hystereesillä pitäisi olla huomattavia vaikutuksia finanssipolitiikan toimeenpanoon.

- Tulokset viittaavat siihen, että euroalueella vuosikymmenen alun taantuman aikaan toteutettu julkisten alijäämien leikkaaminen oli suuri virhe. Supistava finanssipolitiikka selittääkin pääosan euroalueen surkeasta talouskasvusta 2010-luvun alussa.

- Nyt euroalueen talous kasvaa ja alijäämien vähentäminen on lähes ohi, vaikka nyt olisi järkevää harjoittaa supistavaa finanssipolitiikkaa, Tervala toteaa.

Tutkimuksessa analysoidaan hystereesin eli pysyvämmän ilmiön vaikutuksia finanssipolitiikkaan. Jos hystereesiä ei olisi, taantumien jälkeen talouskasvu olisi satumaisen nopeaa ja tuotanto saavuttaisi taantumaa edeltäneen kasvu-uran nopeasti. Keskeinen syy hystereesiin on tuottavuuden laskeminen taantumissa. Tutkimuksessa käytetään niin sanottua dynaamista yleisen tasapainon mallia (DSGE-mallia), jossa taantumalla on haitallinen vaikutus tuottavuuden ja tuotannon tasoon.

Tutkimus Hysteresis and Fiscal Policy on julkaistu Journal of Economic Dynamics and Control - aikakauskirjassa:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016518891830068X

Kuva Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta ja kasvu-urasta:

https://blogs.helsinki.fi/jtervala/files/2018/03/USAn-BKT.xlsxLisätiedot:
Professori (ma.) Juha Tervala, Helsingin yliopisto
Puh. 050 5862968
juha.tervala@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Jaettu johtajuus: tavoitteena jännitteistä yhteistoimintaan20.8.2018 09:26Tiedote

Nykyiset jaetun johtajuuden teoriat ja mallit eivät ole riittäviä uudenlaisten innovaatioyhteisöjen toiminnan johtamiseen. Dosentti Anu Kajamaa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta ja apulaisprofessori Juha Tuunainen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta peräänkuuluttavat syvällistä jaetun johtajuuden käytäntöjen tutkimusta. Kajamaan ja Tuunaisen artikkeli ”Distributed Leadership as Discursive Practice” palkittiin parhaana vastikään Chicagossa Yhdysvalloissa järjestetyssä Academy of Management – konferenssissa. Palkinto on nimeltään "The Best Practice-oriented Paper by the Academy of Management’s strategizing activities and practices (SAP) interest group".

Avioero lisää psyykenlääkitystä ja nostaa kuolleisuusriskiä14.8.2018 08:30Tiedote

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä, mutta eroprosessin aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski on voimakkaasti koholla heti avioeron jälkeen, varsinkin miehillä. Eroa harkitsevien ja eroprosessia läpi käyvien parien tukemiseen olisikin hyvä löytää uusia keinoja, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme