Tutkimus: Työterveyshuollon asiantuntemus auttoi korona-ajan sekavaksi koettujen julkisten ohjeiden keskellä
Työpaikkojen koronalinjauksissa tukeudutaan vankasti julkisiin ohjeisiin, mutta niiltä toivottiin lisää selkeyttä, osoittaa Työterveyslaitoksen tuore tutkimus. Myönteinen havainto oli, että työterveyshuollon asiantuntemusta hyödynnettiin laajasti työpaikkojen omassa riskien arvioinnissa.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 5.5.2022
Korona-ajan julkisten ohjeistuksien merkitys työpaikoilla korostuu Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa, joka toteutettiin osana Pandemia ja riskien hallinta -tutkimushanketta.
Tutkimuksen mukaan julkisten suositusten ja ohjeiden soveltaminen työpaikoilla ei ole kuitenkaan toteutunut ilman päänvaivaa. Vastaajista vain viidennes arvioi, että julkisen koronaviestinnän tulkinta työpaikoilla ei ole ollut lainkaan haastavaa. Julkista koronaviestintää ristiriitaisena piti 61 prosenttia vastaajista.
Työpaikkoja haastoi ristiriitaisten ohjeistusten lisäksi terminologian vaikeaselkoisuus.
– Aineistossa korostui se kysymys, minkä tahon antamaa ohjetta ylipäätään pitää tulkita. Termitasolla hankalaksi koettiin esimerkiksi omaehtoinen karanteeni, ja mitä se tarkoittaa työpaikoilla, sanoo vanhempi tutkija Pia Perttula Työterveyslaitoksesta.
Työpaikkojen oma riskinarvionti ja työterveyshuollon asiantuntemus korostuivat
Korona-ajan kansalaisviestintä tehdään eri tarpeeseen kuin työpaikalle suunnattu viestintä. Työpaikkojen oli tehtävä oma riskinarvionsa ja otettava riskinarvion laadinnassa alueelliset ja valtakunnalliset suositukset huomioon.
– Työnantajalla on erilainen vastuu kuin kansalaisella, joka vastaa vain itsestään, toisin kuin työnantaja, jolla on vastuu turvallisesta työpaikasta. Esimerkiksi yleinen maskisuositus ei varsinaisesti ohjaa työpaikkoja, vaan työpaikalla maskien käytöstä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella, Perttula sanoo.
Riskinarviota on päivitettävä työpaikoilla säännöllisesti ja laadittava sen perusteella työpaikan omat linjaukset ja koronaohjeet. Riskinarviointiin työnantaja voi kysyä tukea työterveyshuollosta ja työsuojelun ammattilaisilta.
Positiivista tutkimusryhmän mukaan oli, että työterveyshuollon osaamista hyödynsi 90 prosenttia työpaikoista osana omaa riskinarviointiaan.
– Työpaikat ja asiantuntijat ovat tehneet upeaa työtä kovassa aikapaineessa aivan uudessa tilanteessa. On ilahduttavaa, että työterveyshuollon asiantuntijuus osattiin ottaa pandemian aikana näin täysimittaisesti hyötykäyttöön tukemaan turvallista työtä työpaikoilla, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.
Uuteen normaaliin palataan julkisiin ohjeisiin nojaten
Julkisen viestinnän tärkeys pandemiatilanteessa on ilmeistä. 73 prosenttia työpaikoista teki päätöksen niin kutsuttuun uuteen normaaliin palaamisesta julkisten ohjeiden perusteella.
– Etätyökäytännöt jatkuvat monella työpaikalla laajempina kuin mitä ne olivat ennen koronaa. Työpaikoilla kannattaisi käydä keskustelua yhteisöllisyyttä edistävistä käytännöistä tässä muuttuneessa tilanteessa, Pia Perttula toteaa.
Tutkimusta varten toteutettiin haastattelut ja kysely Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoille. Ensimmäisiä tutkimustuloksia julkaistiin eilen keskiviikkona 4.5.2022 Turvallisuus on yhteinen matka -seminaarissa.
Lisätiedot
- Pia Perttula, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos, pia.perttula@ttl.fi, puh. +358 30 474 2684
Lue myös
-
Seminaari: Turvallisuus on yhteinen matka
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
En avgiftsfri handbok för digital facilitering – den nya grundkompetensen i arbetslivet12.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Arbete och arbetsgemenskaper utvecklas allt mer på nätet. Samtidigt har digital facilitering av samarbete blivit en viktig ny arbetslivskompetens. Arbetshälsoinstitutets nya handbok Kehitä työtä verkossa! är en snabb och enkel introduktion till den digital faciliteringen och utnyttjandet av artificiell intelligens i den.
Maksuton opas digitaaliseen fasilitointiin – työelämän uuteen perustaitoon12.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Työtä ja työyhteisöjä kehitetään yhä enemmän verkossa. Samalla yhteistyön digitaalinen fasilitointi on noussut merkittäviksi uudeksi työelämätaidoiksi. Työterveyslaitoksen uusi Kehitä työtä verkossa! -opas on nopea ja helppo johdanto digifasilitointiin ja tekoälyn hyödyntämiseen siinä.
Undersökning: Företagshälsovårdens expertis kom till nytta när allmänna anvisningar under coronatiden uppfattades som förvirrande5.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Coronariktlinjerna på arbetsplatserna bygger i hög grad på allmänna anvisningar, men man hoppas att de vore tydligare, visar Arbetshälsoinstitutets färska undersökning. Det som var positivt var att företagshälsovårdens expertis utnyttjades i stor omfattning vid arbetsplatsernas egen riskbedömning.
Arbetarskyddsinspektioner säkerställer ett tryggt arbetsliv – uppgifterna finns nu på nätet4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Arbetarskyddsinspektionerna utgör den viktigaste delen av arbetarskyddsmyndighetens tillsynsarbete. Uppgifter om arbetarskyddsinspektioner och om vad som kontrollerades under inspektionerna åren 2017–2020 finns nu på Arbetshälsoinstitutets tjänst Arbetslivskunskap. Materialet består av uppgifter om utförda inspektioner åren 2017–2020 och om totalt nästan 90 000 arbetsplatskontroller. Antalet kontrollerade arbetsgivare uppgår till närmare 38 000 och antalet arbetsplatser till över 63 000.
Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Työsuojelutarkastukset ovat tärkein osa työsuojeluviranomaisen valvontatyötä. Tiedot työsuojelutarkastuksista ja niissä tarkastetuista asioista vuosilta 2017–2020 löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineisto kattaa tällä hetkellä tarkastukset vuosilta 2017–2020, ja työpaikkatarkastuksia aineistossa on yhteensä lähes 90 000. Tarkastettuja työnantajia on lähes 38 000 ja työpaikkoja yli 63 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme