Työterveyslaitos

Tutkimus: Työterveyshuollon asiantuntemus auttoi korona-ajan sekavaksi koettujen julkisten ohjeiden keskellä

Jaa

Työpaikkojen koronalinjauksissa tukeudutaan vankasti julkisiin ohjeisiin, mutta niiltä toivottiin lisää selkeyttä, osoittaa Työterveyslaitoksen tuore tutkimus. Myönteinen havainto oli, että työterveyshuollon asiantuntemusta hyödynnettiin laajasti työpaikkojen omassa riskien arvioinnissa.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 5.5.2022

Korona-ajan julkisten ohjeistuksien merkitys työpaikoilla korostuu Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa, joka toteutettiin osana Pandemia ja riskien hallinta -tutkimushanketta.

Tutkimuksen mukaan julkisten suositusten ja ohjeiden soveltaminen työpaikoilla ei ole kuitenkaan toteutunut ilman päänvaivaa. Vastaajista vain viidennes arvioi, että julkisen koronaviestinnän tulkinta työpaikoilla ei ole ollut lainkaan haastavaa. Julkista koronaviestintää ristiriitaisena piti 61 prosenttia vastaajista.

Työpaikkoja haastoi ristiriitaisten ohjeistusten lisäksi terminologian vaikeaselkoisuus.

– Aineistossa korostui se kysymys, minkä tahon antamaa ohjetta ylipäätään pitää tulkita. Termitasolla hankalaksi koettiin esimerkiksi omaehtoinen karanteeni, ja mitä se tarkoittaa työpaikoilla, sanoo vanhempi tutkija Pia Perttula Työterveyslaitoksesta.

Työpaikkojen oma riskinarvionti ja työterveyshuollon asiantuntemus korostuivat

Korona-ajan kansalaisviestintä tehdään eri tarpeeseen kuin työpaikalle suunnattu viestintä. Työpaikkojen oli tehtävä oma riskinarvionsa ja otettava riskinarvion laadinnassa alueelliset ja valtakunnalliset suositukset huomioon.

– Työnantajalla on erilainen vastuu kuin kansalaisella, joka vastaa vain itsestään, toisin kuin työnantaja, jolla on vastuu turvallisesta työpaikasta. Esimerkiksi yleinen maskisuositus ei varsinaisesti ohjaa työpaikkoja, vaan työpaikalla maskien käytöstä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella, Perttula sanoo.

Riskinarviota on päivitettävä työpaikoilla säännöllisesti ja laadittava sen perusteella työpaikan omat linjaukset ja koronaohjeet. Riskinarviointiin työnantaja voi kysyä tukea työterveyshuollosta ja työsuojelun ammattilaisilta.

Positiivista tutkimusryhmän mukaan oli, että työterveyshuollon osaamista hyödynsi 90 prosenttia työpaikoista osana omaa riskinarviointiaan.

– Työpaikat ja asiantuntijat ovat tehneet upeaa työtä kovassa aikapaineessa aivan uudessa tilanteessa. On ilahduttavaa, että työterveyshuollon asiantuntijuus osattiin ottaa pandemian aikana näin täysimittaisesti hyötykäyttöön tukemaan turvallista työtä työpaikoilla, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Uuteen normaaliin palataan julkisiin ohjeisiin nojaten

Julkisen viestinnän tärkeys pandemiatilanteessa on ilmeistä. 73 prosenttia työpaikoista teki päätöksen niin kutsuttuun uuteen normaaliin palaamisesta julkisten ohjeiden perusteella.

– Etätyökäytännöt jatkuvat monella työpaikalla laajempina kuin mitä ne olivat ennen koronaa. Työpaikoilla kannattaisi käydä keskustelua yhteisöllisyyttä edistävistä käytännöistä tässä muuttuneessa tilanteessa, Pia Perttula toteaa.

Tutkimusta varten toteutettiin haastattelut ja kysely Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoille. Ensimmäisiä tutkimustuloksia julkaistiin eilen keskiviikkona 4.5.2022 Turvallisuus on yhteinen matka -seminaarissa.

Lisätiedot

Lue myös

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetarskyddsinspektioner säkerställer ett tryggt arbetsliv – uppgifterna finns nu på nätet4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsinspektionerna utgör den viktigaste delen av arbetarskyddsmyndighetens tillsynsarbete. Uppgifter om arbetarskyddsinspektioner och om vad som kontrollerades under inspektionerna åren 2017–2020 finns nu på Arbetshälsoinstitutets tjänst Arbetslivskunskap. Materialet består av uppgifter om utförda inspektioner åren 2017–2020 och om totalt nästan 90 000 arbetsplatskontroller. Antalet kontrollerade arbetsgivare uppgår till närmare 38 000 och antalet arbetsplatser till över 63 000.

Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Työsuojelutarkastukset ovat tärkein osa työsuojeluviranomaisen valvontatyötä. Tiedot työsuojelutarkastuksista ja niissä tarkastetuista asioista vuosilta 2017–2020 löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineisto kattaa tällä hetkellä tarkastukset vuosilta 2017–2020, ja työpaikkatarkastuksia aineistossa on yhteensä lähes 90 000. Tarkastettuja työnantajia on lähes 38 000 ja työpaikkoja yli 63 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme