Helsingin yliopisto

Tutkimusretkeä kaksoisasteroidi Didymokselle valmistellaan suomalaisvoimin

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijat ovat varustamassa avaruuslentoa, jonka tarkoitus on tutkia binääristä eli kahdesta kappaleesta koostuvaa asteroidijärjestelmää.
ESAn havannekuva Herasta Didymoksen läheisyydessä
ESAn havannekuva Herasta Didymoksen läheisyydessä

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n suunnitteleman Hera-mission avaruusalukseen liitetään pienoissatelliitteja, joiden kantamien laitteiden avulla tehdään mittauksia asteroidin pinnalta. Pienoissatelliitit ovat maitopurkin kokoisia ja itse Hera-avaruusaluskaan ei ole suuri vaan noin kirjoituspöydän kokoinen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun avaruuslennon kohteena on binaarinen asteroidijärjestelmä. Pienoissatelliitit kiertävät Didymos-systeemiä ja lopuksi laskeutuvat pienemmän asteroidin pinnalle. Pienten nanosatelliittien etuna on, että ne pystyvät kuljettamaan mittalaitteet lähemmäksi kohteen pintaa, joten ne antavat erilaisen näkökulman.

Suomi erikoistunut minisatelliitteihin

Toinen Hera-missioon valituista pienoissatelliiteista on nimeltään APEX (Asteroid Prospection Explorer), ja sen suunnittelusta vastaa konsortio jossa on mukana Suomi, Ruotsi, Tsekki ja Saksa.

Akatemiatutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta johtaa APEX-mission tieteellisestä valmistelua. Mukana ryhmässä on myös ruotsalainen projektipäällikkö Jan-Erik Wahnlund. Business Finlandin rahoittamassa suomalaisessa projektissa kumppaneina on VTT, Aalto-yliopisto sekä Reaktor Space Lab.

Pienet satelliitit ja hyperspektrinen kuvantamistekniikka ovat kansallisia avaruusohjelmia rahoittavan Business Finlandin strategisia kehittämiskohteita ja niissä suomalaisilla on kansainvälisen mittapuunkin mukaan ainutlaatuista osaamista.

-Pienten satelliittien lähettäminen ulkoavaruuteen on melko uusi keksintö, mutta ne näyttävät toimivan, sanoo Paolo Martino, Hera avaruuslennon pääinsinööri. NASAn lähettämä pienoissatelliitti on laskeutunut Marsin pinnalle viime marraskuussa ja sen lähettämää radiosignaalia on vastaanotettu maassa.

APEXin on tarkoitus tehdä spektrimittauksia asteroidisysteemin molemmista osista. Se mittaa Didymoksen heijastaman auringonvalon spektriä, ja erottelemalla värejä se selvittää miten asteroidit ovat muuttuneet ajan kuluessa ja miten kahden asteroidin koostumus eroaa. Lisäksi APEX mittaa magneettikenttiä, joiden avulla voidaan tehdä päätelmiä kappaleiden sisäosien koostumuksesta ja rakenteesta.

Suomainen kehitystyö on käynnistynyt Business Finlandin rahoittamana ja itse Hera-mission rahoitus tulee Euroopan avaruusasioista vastaavan ministeriön kokouksen päätettäväksi vuoden 2019 lopussa.

Linkki: Euroopan avaruusjärjestö, CubeSats joining Hera mission to asteroid system, https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/Hera/CubeSats_joining_Hera_mission_to_asteroid_system

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Tomas Kohout (in English)

Sähköposti: tomas.kohout@helsinki.fi
Puhelin: 02941 51008

Yliopistotutkija Antti Penttilä

Sähköposti: antti.i.penttila@helsinki.fi
Puhelin: 02941 51227

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

ESAn havannekuva Herasta Didymoksen läheisyydessä
ESAn havannekuva Herasta Didymoksen läheisyydessä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye