Tutkimusryhmä kehittää viruksista hätätapaushoitoja bakteeritauteja vastaan
Maailmanlaajuisesti noin 750 000 ihmistä kuolee vuosittain antibiooteille vastustuskykyisten bakteeri-infektioiden seurauksena. Akatemiatutkija Matti Jalasvuoren tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa ja Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät faagipohjaisia hätätapaushoitoja tilanteisiin, jossa perinteiset hoitokeinot eivät enää auta. Business Finland myönsi Jalasvuoren tutkimusryhmälle 336 000 euron suuruisen rahoituksen faagiteknologian liiketoimintamahdollisuuksien selvittämiseen.

Toimivat antibiootit taas ovat elinehto monille hoidoille, kuten elintensiirroille ja kemoterapialle. Bakteriofagit, tai lyhyesti faagit, ovat viruksia, jotka tappavat bakteereita. Niitä voidaan käyttää joissakin tapauksissa antibiooteille resistenttien bakteeriperäisten tautien hoitamiseen.
Faageja on kaikkialla, niin ilmassa, järvivedessä kuin maaperässäkin, mutta juuri oikean viruksen löytäminen kulloistakin taudinaiheuttajaa vastaan vaatii huolellista valmistautumista.
Matti Jalasvuoren tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa on yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittämässä faagipohjaisia sovelluksia hätätapaushoidoksi tilanteisiin, joissa perinteiset hoitokeinot eivät enää auta.
”Antibiootit ovat tavanomainen vastaus useimpiin infektioihin, yhä edelleen. Faagit taas ovat erilainen vastaus erikoisiin tapauksiin, jotka kyllä näyttävät lisääntyvän jatkuvasti, erityisesti muualla maailmassa. Pitkällä tähtäimellä faagit voivat olla osa kestävää ja yksilöityä hoitokokonaisuutta terveydenhuollossa”, Jalasvuori arvioi.
Business Finland myönsi Jyväskylän yliopistolle Matti Jalasvuoren tutkimusryhmälle 336 000 € suuruisen Research-to-Business rahoituksen faagiteknologian tutkimuslähtöisten liiketoimintamahdollisuuksien selvittämiseen. Rahoitus on ajalle 1.1.2021 – 30.06.2022.
Lisätietoja:
Akatemiatutkija Matti Jalasvuori, matti.jalasvuori@jyu.fi, 0504135092
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Hyvä kasvatus on myötätuntoista rinnalla matkaamista14.1.2021 09:03:18 EET | Tiedote
FM Sini Baskin väitöskirjatutkimus hahmottaa suomalaista kasvatustodellisuutta espanjalaisen ajattelijan Miguel de Unamunon (1864–1936) runollisen filosofian kautta. Unamunon kasvatusnäkemyksen valossa elävää, tuntevaa, kasvavaa ihmistä tulee kasvattaa myötätuntoisesti kohdaten ja hänen aitoa hyväänsä haluten.
Ideologinen onttous auttaa kapitalismin voittoihin14.1.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Suomalaistutkijat löysivät yllättävän yhteyden organisaatio-oppimisen ja poliittisten taustaideologioiden väliltä
Väitös 29.1.2021: Kaverisuhteet ja sosiaalinen asema koulussa määrittävät nuorten liikkumista (Rajala)14.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Nuorten kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan koulussa on yhteydessä nuorten liikkumiseen sekä koulussa että vapaa-ajalla. Sosiaalisen hierarkian tikapuilla itsensä korkealle sijoittavat yläkoululaiset liikkuivat enemmän ja reippaammin vapaa-ajallaan verrattuna nuoriin, joiden kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan oli matala. Koulupäivän aikana sosiaalisen asemansa matalaksi kokevat nuoret liikkuivat välituntisin vähemmän ja olivat koulupäivän aikana enemmän paikallaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme