Helsingin yliopisto

Tutkimusyliopistot luovat työpaikkoja ja taloudellista arvoa

Jaa

Euroopan tutkimusyliopistojen liitto Leru on julkaissut raportin yliopistojen taloudellisista vaikutuksista yhteiskuntaan. Helsingin yliopisto oli mukana hankkeessa.

The Economic Contribution of LERU Universities -raportin mukaan 21 LERU-yliopistoa tuotti yhteensä 71 miljardia euroa bruttoarvonlisäyksenä ja ylläpiti 900 000 työpaikkaa Euroopassa vuonna 2014. Helsingin yliopiston vaikutus talouteen oli 2,5 miljardia euroa ja 40 000 työpaikkaa.

– Yliopistot eivät ole vain kuluerä valtion budjetissa, vaan ne luovat taloudellista hyvinvointia ja työpaikkoja myös julkisen sektorin ulkopuolelle. Tuloksemme ovat linjassa muiden tutkimusyliopistojen kanssa ja niihin voi olla tyytyväinen, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Selvityksen mukaan Helsingin yliopiston opiskelijoiden vaikutus Euroopan talouteen oli 684 miljoonaa euroa ja 17 000 työpaikkaa vuonna 2014. Yliopisto-opetuksen lisäksi opiskelijat kuluttavat yliopiston ulkopuolella erilaisia palveluita, jotka laskelmissa on otettu huomioon.

Helsingin yliopisto on tehnyt vuosittain 25 miljoonan euron edestä tutkimussopimuksia yritysten kanssa ja luonut seitsemän aktiivista start up -yritystä. Lisäksi Helsingin yliopistokonserni teki 64,5 miljoonan euron rakennusinvestoinnit Suomeen vuonna 2014.

Riittävä rahoitus yliopistoille tukee valtioiden kilpailukykyä

Raportti osoittaa, että tutkimukseen, innovaatioihin ja koulutukseen panostaminen todella kannattaa, tähdentää professori Kurt Deketelaere, LERUn pääsihteeri. Vuoden 2014 aikana LERU-yliopistot saivat yhteensä 16,3 miljardin euron tulot ja niiden yhteenlaskettu taloudellinen vaikutus oli 71,2 miljardia euroa. Tästä voidaan päätellä, että LERU-yliopistot tuottivat 4,37 euroa bruttoarvonlisäyksenä jokaista ansaittua euroa kohden.

– Raporttimme osoittaa, että eurooppalaisten tutkimusyliopistojen vaikutus on suurempi kuin kiinteistöalan tai auto- tai lääketeollisuuden tuottama bruttolisäarvo ja työllistämisvaikutus, toteaa LERUn puheenjohtaja, professori Alain Beretz.

Raportti todistaa, että tutkimusyliopistot tukevat Euroopan taloutta. Näin ollen yliopistojen vaikutus pitäisi ymmärtää ja tunnustaa paremmin, ja niiden taloudelliset ja yhteiskunnalliset hyödyt huomioida eurooppalaisessa ja kansallisessa päätöksenteossa. Riittävä rahoitus yliopistoille tuo selkeää hyötyä Euroopan taloudelle ja tukee sen kasvua sekä kilpailukykyä, sanoo professori Deketalaere.

Vaikka raportti keskittyy talousvaikutuksiin, se huomioi myös yliopistojen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen lukuisat muodot ja sen, kuinka yliopistot tuottavat laajempaa yleistä hyötyä.


Raportissa käytetty bruttoarvonlisäys: tietyllä alueella tuotettujen tavaroiden ja palvelujen taloudellinen arvo, joka lasketaan vähentämällä kokonaistuotosta välituotteiden arvo.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Helsingin yliopiston rahoitusjohtaja Soili Vasikainen, soili.vasikainen@helsinki.fi, +358 50 5432141

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme