Jyväskylän yliopisto

Tutkittua tietoa liikunnasta, aivoista ja hyvinvoinnista 8.5.2019 Jyväskylässä

Jaa

Suomalainen Tiedeakatemia järjestää yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa liikunta- ja hyvinvointiaiheisen seminaarin Jyväskylän yliopistolla 8.5.2019. Asiantuntijat Sarianna Sipilä, Eero Haapala ja Elina Sillanpää kertovat puheenvuoroissaan aiheesta omaan tutkimusalaansa liittyen.

Jyväskylän yliopisto on suuntautunut vahvasti liikunnan ja terveyden tutkimukseen, ja Jyväskylässä on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Professori Sarianna Sipilän tutkimusteemat liittyvät liikuntaan ja ikääntyvien henkilöiden toimintakyvyn edistämiseen. Hän on tutkimuksissaan selvittänyt myös iäkkäiden henkilöiden toimintakykyä selittäviä mekanismeja. Tutkijatohtori Eero Haapala tutkii esimerkiksi elintapojen vaikutusta lasten ja nuorten aivojen toimintaan, kognitiiviseen suoriutumiseen ja oppimiseen. Yliopistotutkija Elina Sillanpää on tutkinut geneettisen perimän ja ympäristön merkitystä ihmisen yksilöllisessä ikääntymisessä, erityisesti uusien biologisen iän mittarien suhdetta ikääntyvien fyysiseen aktiivisuuteen ja toimintakykyyn.

Seminaari on kaikille avoin.

Aika: ke 8.5.2019 klo 14.15–16.00
Paikka: Martti Ahtisaari -sali, Agora, Mattilanniemi 2, Jyväskylä

Lisätietoja seminaarin asiantuntijoista:

Liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä: ”Lihasvoima vanhuuden voimavarana”

Professori Sipilän tutkimusteemat liittyvät liikuntaan ja ikääntyvien henkilöiden toimintakyvyn edistämiseen. Hän on tutkimuksissaan selvittänyt myös iäkkäiden henkilöiden toimintakykyä selittäviä mekanismeja. Professori Sipilä toimii liikuntatieteellisen tiedekunnan varadekaanina ja osallistuu aktiivisesti tiedepolitiikkaan; mm Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan jäsen 2010–15 ja Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston jäsen 2019–2021.

Tutkijatohtori Eero Haapala: ”Liikunta valtimo- ja aineenvaihduntasairauksien ehkäisyssä lapsuudesta aikuisuuteen”

Eero Haapalan on lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti. Hänen tutkimuksensa painopistealueet liittyvät liikunnan, fyysisen kunnon ja kardiometabolisen ja erityisesti valtimoterveyden välisten yhteyksien selvittämiseen lapsilla ja nuorilla. Haapala tutkii myös elintapojen vaikutusta lasten ja nuorten aivojen toimintaan, kognitiiviseen suoriutumiseen ja oppimiseen.  

Yliopistotutkija Elina Sillanpää: ”Uudet biologisen iän mittarit ja niiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen ja toimintakykyyn”

Elina Sillanpää on liikuntatieteiden tohtori ja gerontologian dosentti. Hän on tutkinut geneettisen perimän ja ympäristön merkitystä ihmisen yksilöllisessä ikääntymisessä. Sillanpään tutkimuskohteena ovat olleet erityisesti uudet biologisen iän mittarit, telomeerit ja epigeneettiset kellot, joita hän on tarkastellut suhteessa ikääntyvien fyysiseen aktiivisuuteen ja toimintakykyyn. Elina Sillanpää on aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja mm. valtion liikuntaneuvoston jäsen.

Ke 8.5.2019 klo 14.15–16.00, Martti Ahtisaari -sali, Agora, Mattilanniemi 2, Jyväskylä

Ohjelma

14.15   Avaussanat
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen
Suomalaisen Tiedeakatemian esimies Risto Nieminen

14.30   Lihasvoima vanhuuden voimavarana
Liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä

15.00   Liikunta valtimo- ja aineenvaihduntasairauksien ehkäisyssä lapsuudesta aikuisuuteen
Tutkijatohtori Eero Haapala

15.30   Uudet biologisen iän mittarit ja niiden yhteys fyysiseen aktiivisuuteen ja toimintakykyyn
Yliopistotutkija Elina Sillanpää

16.00            Tilaisuus päättyy ja kahvit 

Yhteyshenkilöt

Suomalainen Tiedeakatemia ry
Marianne Parvinen / 050 512 8830
acadsci@acadsci.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme