Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tutkituista raakakakuista suurin osa hyvälaatuisia

Jaa

Helsingin ympäristöpalvelut tutki vuoden 2017 näytteenottoprojektissaan Helsingissä myytävien raakakakkujen laatua. Näytteeksi otettiin 15 erilaista raakakakkua. Kakuista tutkittiin aistinvarainen laatu, tauteja-aiheuttavia bakteereita ja pilaantumista kuvaavien hiivojen ja homeiden määrä.

Kuva: Helsingin kaupunki
Kuva: Helsingin kaupunki

Trendikkäänä herkkuna myynnissä olevat raakakakut valmistetaan ilman kuumennusta. Niiden raaka-aineina käytetään erilaisia pähkinöitä, siemeniä, sokereita, siirappeja, rasvoja sekä tuoreita tai kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Raakakakkuja valmistetaan Helsingissä 11 elintarvikehuoneistossa.

”Suurin osa kakuista todettiin hyvälaatuisiksi”, kertoo kaupungineläinlääkäri Minna Ristiniemi. "Koska kakkuja ei valmisteta kuumentamalla, tulee kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineiden hyvään laatuun ja hygieenisiin työtapoihin. Kakut kannattaa säilyttää viileässä hyvän laadun varmistamiseksi”, Ristiniemi jatkaa.

Kakuista yhdeksän (60 %) arvioitiin hyvälaatuisiksi ja kuusi kakkua oli laadultaan välttäviä. Välttäviksi arvioiduista näytteistä neljässä havaittiin pieni määrä Bacillus cereus -bakteeria. B. cereus -bakteerien määrä oli näytteissä vähäinen, mutta pidempiaikainen säilyttäminen korkeammassa lämpötilassa saattaisi johtaa bakteerin lisääntymiseen raakakakussa.

Yhden kakun laatu arvioitiin välttäväksi Staphylococcus aureus -bakteerin vuoksi. Kyseinen bakteeri on peräisin ihmisen iholta tai limakalvoilta ja voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Stafylokokin löytyminen elintarvikkeesta kertoo huonosta työskentelyhygieniasta. Yhden näytteen laatu arvioitiin huonoksi homepitoisuuden takia. Kaikki kakut olivat aistinvaraisesti arvioituina hyvälaatuisia, eikä kakuista löytynyt salmonella-bakteereita.

Lähde: Arja Heinonen ja Tuula Tarkkonen: Raakakakkujen mikrobiologinen laatu Helsingissä 2017 (pdf 2,1 Mt). Kaupunkiympäristön julkaisuja 2017:6
https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-06-17.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kaupungineläinlääkäri
Minna Ristiniemi
puh 09 310 31585, 050 5696167
minna.ristiniemi@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunki
Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme