Kustannusosakeyhtiö Otava

Tutkivan toimittajan uutuuskirja pureutuu maailmaa pyörittävien mahtisukujen piilevään vaikutusvaltaan

Jaa
Hannu Sokalan uutuuskirja Maailman 50 vaarallisinta sukua on ainutlaatuinen läpileikkaus maailman mahtavimpien taloussukujen omistuksiin. Syömme päivittäin Chiquitan banaaneja, mutta mitä tiedämme yhtiön omistajista?

Perheet ja suvut käyttävät merkittävää valtaa taloudessa ja politiikassa, mutta ne pysyttelevät yleensä piilossa. Minkälaisen haasteen tämä aiheuttaa tasa-arvolle ja demokratialle?

Maailman 50 vaarallisinta sukua kertoo muun muassa Rockefellerien, al-Saudien, Windsoreiden sekä Toyodan ja Xin sukujen hämmästyttävät tarinat. Suomesta mukaan ovat päässeet Herlinit ja naapurimaistamme Wallenbergit sekä Rotenbergit ja Gurjevit.  

Perheyhtiöistä puhutaan usein kuin ne olisivat pieniä tai korkeintaan keskikokoisia. Oikeasti perheet omistavat ja hallitsevat monilla liiketoiminnan aloilla jättiyhtiöitä. Arviolta kolmannes Yhdysvaltain 500 merkittävimmästä yrityksestä on perheyhtiöitä. Ranskassa ja Saksassa 40 prosenttia 250 suurimmasta yrityksestä on perheyhtiöitä. 

Talousuutisoinnista voi syntyä kuva, että sukuyhtiöt olisivat mennyttä aikaa. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä merkittävä osa tärkeimmistä suuryrityksistä on edelleen perustajasukujen hallinnassa. 

Kaikki tietävät autonvalmistaja BMW:n, mutta harva tuntee yhtiön pääomistajia, Quandteja, edes nimeltä. Julkisuutta kaihtava suku rikastui ensimmäisessä maailmansodassa valmistamalla univormuja Saksan armeijalle, ja toisessa maailmansodassa Quandtit liittoutuivat natsien kanssa.

Taloushistorian pahimmat törsääjät löytyvät Yhdysvalloista. Cornelius Vanderbilt ja hänen poikansa William Henry Vanderbilt kasasivat höyrylaivoilla ja rautateillä valtavan varallisuuden 1800-luvulla. Seuraavat sukupolvet onnistuivat tuhlaamaan lähes koko potin.

Jos pidit Logan Royn johtamaa perhettä Succession-tv-sarjassa omituisena, tulet yllättymään. Tosielämän Royt, mediaperhe Murdochit, ovat vielä kummallisempia. 

Banaaniyhtiö Chiquitan omistavat puoliksi brasilialaiset Safran ja Cutralen perheet.

Hannu Sokalan koukuttava kirja etenee kuin trilleri. Se on jatkoa menestysteokselle Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä. 

Maailman 50 vaarallisinta sukua ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Krista Putkonen-Örnin lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 25.5.  

 

Pdf-vedokset, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Shelley Readin menestysromaani Minne virta kuljettaa on rakkauskirje luonnolle ja ylistys äidinrakkaudelle – kirjailija haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.30.5.2023 13:58:29 EEST | Tiedote

Amerikkalaisen Shelley Readin Minne virta kuljettaa -esikoisromaanin oikeudet on myyty peräti 29 maahan. Teos on vavahduttava kuvaus naisten ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta ja sydämen särkevä, vangitseva kertomus nuoren naisen sinnikkyydestä – kaikista niistä suunnista, joita elämä voi ottaa. Shelley Readilla on ehkä hieman yllättäen Suomi-kontakti! Kirjailija saapuu tänne taas kesäkuun alussa ja on myös haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme