Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana

Jaa

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Työsuojeluviranomaiset muistuttavat, että työvälineiden määräaikasitarkastukset koskevat nyt myös uusia laiteryhmiä. Tarkastukset tekee joko asiantuntijatarkastaja tai asiantuntijayhteisö. Asiantuntijatarkastajalla tarkoitetaan Inspecta Sertifiointi Oy:n sertifioimaa tarkastajaa ja asiantuntijayhteisöllä tarkoitetaan Finnish Accreditation Service:n (FINAS) akkreditoimaa yritystä.

Määräaikaistarkastukset pitää tehdä tuulivoimaloiden huoltohisseille, betonipumppuautoille ja hyllystöhisseille. Kyseisille laitteille pitää tehdä asiantuntijan tai asiantuntijayhteisön toimesta käyttöönottotarkastus sekä määräaikaistarkastukset vuosittain. Siirtymäsäännöksen mukaan ensimmäiset käyttöönottotarkastukset tai määräaikaistarkastukset pitää tehdä vuoden 2021 loppuun mennessä. Työsuojeluviranomaiset valvovat työsuojelutarkastuksilla, että määräaikaistarkastukset on tehty.

Määräaikaistarkastuksista vastaa se työantaja, jonka töissä työvälinettä käytetään. Työvälineessä tulee olla merkintä suoritetusta tarkastuksesta ja työvälineen käyttöpaikalla tulee olla saatavana viimeisin tarkastuspöytäkirja tai sen kopio. Kaikki tarkastuspöytäkirjat on säilytettävä koko työvälineen käyttöiän ajan ja ne tulisi myös omistajanvaihdoksen yhteydessä luovuttaa uudelle omistajalle.

Määräaikaistarkastettavia työvälineitä ovat ajoneuvonosturi, autonostin (yli 0,5 m), henkilönostin, asennusta vaativa henkilönostin, kuormausnosturi, kuormausnosturi (yli 25 tnm), nosturit (yli 500 kg), henkilönostoon tarkoitettu rakennushissi, torninosturi, aluksen nostolaite, betonipumppuauto, hyllystöhissi ja tuulivoimalan huoltohissi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Piia Koskinen, etunimi.sukunimi@avi.fi p. 0295 018 679
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Transport- och logistikpersonal befrias från obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna1.12.2021 16:59:01 EET | Tiedote

Hälsokontrollerna vid gränsövergångarna fortsätter. På grund av försörjningsberedskapen befrias transport- och logistikpersonal från hälsokontrollerna. Också landsförteckningen i förordnandet slopas – i stället kommer en hänvisning till Institutet för hälsa och välfärds webbplats som uppdateras med länder där det har upptäckts spridning av virusvarianten omicron.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme