Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tuusniemen kunnalla edelleen puutteita varhaiskasvatuksen järjestämisessä – Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi huomautuksen ja määräyksen

Jaa

Tuusniemen kunta sai määräyksen siitä, että Ryhmäperhepäiväkoti Neuvokas Vihreiden henkilöstön mitoitus tulee saattaa valtioneuvoston varhaiskasvatuksesta antaman asetuksen mukaiseksi viipymättä. Lisäksi Tuusniemen kunta sai huomautuksen siitä, että Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkäässä on ollut liian vähän henkilökuntaa paikalla läsnä olleiden lasten määrään nähden. Päätöksissä aluehallintovirasto antoi kunnalle ohjausta myös lapsen varhaiskasvatusoikeuteen, lasten varhaiskasvatussuunnitelmien tekemiseen ja turvallisuusasioihin liittyen.

Tuusniemen kunnalle huomautus Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkään toiminnasta

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 10.6.2022 Tuusniemen kunnalle huomautuksen siitä, että Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkäässä on ollut liian vähän henkilökuntaa paikalla läsnä olleiden lasten määrään nähden.

Henkilöstön mitoituksen tulee kaikissa olosuhteissa olla varhaiskasvatusasetuksen mukainen. Varhaiskasvatuslaki ja -asetus eivät mahdollista perhepäivähoidossa edes lyhytaikaista ja tilapäistä suhdeluvun ylitystä. Lisäksi Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkään toiminnassa on laadullisia puutteita muun muassa lasten varhaiskasvatussuunnitelmien tekemiseen liittyen. Itä-Suomen aluehallintovirasto antaa Tuusniemen kunnalle myös ohjausta liittyen Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkään turvallisuusasioihin sekä siihen, mitä lapsen oikeus varhaiskasvatukseen käytännössä tarkoittaa.

Aluehallintovirasto on saanut tilanteesta selvityksen Tuusniemen kunnan rehtorilta. Aluehallintovirasto on tehnyt Ryhmäperhepäiväkoti Lystikkääseen toiminnan tarkastuksen huhtikuussa 2022. Saamiensa selvitysten perusteella aluehallintovirasto arvioi, ettei Tuusniemen kunta ole täyttänyt velvollisuuttaan järjestää varhaiskasvatusta lain edellyttämällä tavalla. Aluehallintovirasto antoi päätöksessään Tuusniemen kunnalle ohjausta toiminnan lainmukaiseksi saattamisesta.

Asia tuli vireille, kun aluehallintovirasto teki ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Tuusniemen kunnan ryhmäperhepäiväkoteihin. Tarkastus liittyi Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkodeista avoinna olleeseen valvonta-asiaan.

Tuusniemen kunnalle määräys saattaa Ryhmäperhepäiväkoti Neuvokas Vihreiden henkilöstön mitoitus varhaiskasvatusasetuksen mukaiseksi

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 10.6.2022 Tuusniemen kunnalle määräyksen siitä, että Ryhmäperhepäiväkoti Neuvokas Vihreiden henkilöstön mitoitus tulee saattaa valtioneuvoston varhaiskasvatuksesta antaman asetuksen mukaiseksi viipymättä, viimeistään 1.8.2022 mennessä. Ryhmäperhepäiväkoti Neuvokas Vihreissä on ollut jälleen liian vähän henkilökuntaa paikalla läsnä olleiden lasten määrään nähden.

Lisäksi Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkotien toiminnassa on laadullisia puutteita muun muassa lasten varhaiskasvatussuunnitelmien tekemiseen liittyen. Itä-Suomen aluehallintovirasto antaa Tuusniemen kunnalle myös ohjausta liittyen Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkotien turvallisuusasioihin sekä siihen, mitä lapsen oikeus varhaiskasvatukseen käytännössä tarkoittaa. Itä-Suomen aluehallintovirasto korostaa kunnan lakisääteistä velvollisuutta järjestää kuntalaisille ohjausta ja neuvontaa varhaiskasvatuspalveluista.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Tuusniemen kunnalle vuonna 2021 huomautuksen siitä, että Neuvokas pienet -ryhmäperhepäiväkoti ja Neuvokas 3–5-vuotiaat -ryhmäperhepäiväkoti toimivat päiväkodinomaisesti vastoin varhaiskasvatuslakia ja -asetusta. Lisäksi aluehallintovirasto antoi huomautuksen Tuusniemen kunnalle siitä, että Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkodeissa on ollut liian vähän henkilökuntaa paikalla läsnä olleiden lasten määrään nähden.

Aluehallintovirasto pyysi Tuusniemen kuntaa toimittamaan 16.8.2021 mennessä selvityksen siitä, miten kunta käytännössä huolehtii, että Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkodit toimivat erillisinä ja noudattavat varhaiskasvatusasetuksessa säädettyä perhepäivähoidon mitoitusta. Aluehallintovirasto on saanut selvityksen Tuusniemen kunnan sivistyslautakunnalta sekä lisäselvityksen perhepäivähoidon ohjaajalta ja rehtorilta. Aluehallintovirasto on lisäksi tehnyt Neuvokkaan ryhmäperhepäiväkoteihin ennalta ilmoittamattoman toiminnan tarkastuksen huhtikuussa 2022. Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi saamiensa selvitysten perusteella, ettei Tuusniemen kunta ole edelleenkään täyttänyt velvollisuuttaan järjestää varhaiskasvatusta lain edellyttämällä tavalla.

Asia tuli vireille aluehallintovirastoon varhaiskasvatuksen valtakunnallisen valvontaohjelman yhteydessä loppuvuodesta 2020.

Tuusniemen kunnan täytyy toimittaa 31.8.2022 mennessä aluehallintovirastolle selvitykset siitä, millä toimenpiteillä varhaiskasvatus on saatu lainmukaiseksi.

Tuusniemen kunnan varhaiskasvatuksesta on ollut vuodesta 2013 lähtien useita valvonta-asioita, joiden yhteydessä kunta on ilmoittanut edistävänsä päiväkodin perustamista. Päiväkodin perustaminen ei ole kuitenkaan edennyt kunnassa luvatulla tavalla.

Lisätietoja

ylitarkastaja Tanja Tiainen p. 0295 016 497, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme