Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Två nya videoverk inleder Saastamoinenstiftelsens jubileumsår på EMMA

Jaa

EMMA – Esbo moderna konstmuseum visar två verk som Saastamoinenstiftelsen nyligen förvärvat. Båda verken, Candice Breitz Profile och Jan Ijäs Médusas flotte, behandlar förhållandet mellan konst och samhälle och studerar på olika sätt de konstgjorda gränser som finns mellan människor. Verken visas inom samlingsutställningen Beröring, vars centrala tema är mänsklighet. År 2018 firar Saastamoinenstiftelsen sin 50-åriga konst- och vetenskapsfrämjande verksamhet. Stiftelsen är en betydande inhemsk aktör inom såväl konstförvärv som vetenskapsfrämjande.

Candice Breitz: Profile 14.2–16.9.2018

Candice Breitz (f. 1972, Johannesburg, Sydafrika) representerade Sydafrika på Venedigbiennalen 2017. Hennes videoverk Profile handlar om identitet och om hur kluvet det känns att som konstnär agera och representera från nationella utgångspunkter på ett av världens främsta evenemang för samtidskonst.

Utgångspunkt för verket är Breitz’ egna personuppgifter. I stället för att själv uppträda i verket fokuserar hon på tio andra sydafrikanska konstnärer. Var och en uppträder i tur och ordning i videon och framför repliker med anknytning till identitet. De sinsemellan motstridiga yttrandena utmanar ras-, klass-, köns-, yrkes- och religionsrelaterade strukturer och föreställningar. Allt är inte vad det vid en första anblick ser ut som eller vad det påstås vara. Breitz har gjort tre variationer av verket som till formen liknar varandra men som har olika repliker. På EMMA visas versionerna turvis på egna dagar.

Candice Breitz är hemma från Sydafrika men är numera verksam i Berlin. Hennes verk har visats på betydande arenor för samtidskonst runtom i världen.

 

Jan Ijäs: Médusas flotte 14.2–6.5.2018

Jan Ijäs (f. 1975, Jyväskylä) verk Médusas flotte drar paralleller mellan å ena sidan afrikanska flyktingars båtvrak på ön Lampedusa i Italien och bilarna med vilka asylsökande för något år sedan kom genom Ryssland till Salla i Finland, å andra sidan Théodore Géricaults målning Médusas flotte (1818–1819).

Géricaults dramatiska målning i Louvren skildrar fregatten Médusas öde. Det franska skeppet som 1816 skulle föra tjänstemän till Senegal förliste utanför landets kust. Av passagerarna lyckades 147 ta sig på en ranglig flotte som sedan drev i över en vecka under omänskliga förhållanden innan den påträffades. Endast tio personer överlevde. Ijäs videoverk kopplar samman Géricaults målning med de farkoster som vår tids flyktingar använder.

Jan Ijäs är en mediekonstnär och filmregissör som bor och arbetar i Helsingfors. Hans filmer har visats på museer och gallerier samt på talrika filmfestivaler både i Finland och utomlands.

Saastamoinenstiftelsens samlingsutställning Beröring förnyas regelbundet. Utställningen har varit framme i EMMA sedan 2014. I vår visas också nya verk av konstnärsduon Grönlund-Nisunen, Jussi Goman, Henna-Riikka Halonen samt Emma Helle och Iina Terho.

Pressbilder: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Kosketus-Saastamoisen+säätiön+kokoelmanäyttely/Breitz+Ijäs/
Lösenord: emmamuseum

 

#emmamuseum

 

EMMA – Esbo moderna konstmuseum i Hagalund i Esbo fokuserar i sin samlings- och utställningsverksamhet på inhemsk och internationell modernism, samtidskonst och design. EMMA är beläget i det imponerande WeeGee-huset som är ritat av professor Aarno Ruusuvuori och har de till ytan största utställningslokalerna i Finland. Som visuell miljö bildar den renodlade moderna arkitekturen en effektfull inramning för verk ur EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Tapio Wirkkala Rut Bryk stiftelsens samlingar och även för tillfälliga utställningar.

Yhteyshenkilöt

Mer information:

Henna Paunu, intendent, samlingar, EMMA
henna.paunu@emmamuseum.fi , +358 43 824 6354

Laura Kokkonen, amanuens, EMMA
laura.kokkonen@emmamuseum.fi, +358 43 827 1000 

Päivi Karttunen, Saastamoinenstiftelsen
paivi.karttunen@saastamoinenfoundation.fi, +358 40 52 92 544

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme