Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

TVK:n arvio vuodesta 2020: Työtapaturmat vähenevät jopa 15 %

Jaa

Tapaturmavakuutuskeskuksen laatiman, historiansa ensimmäisen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Lukumäärän laskuun vaikuttaa muun muassa koronasta johtuvat rajoitustoimet ja etätöihin siirtyminen.

Tapaturmvakuutuskeskuksen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Ennusteen mukaan tänä vuonna sattuu noin 91 000 työpaikkatapaturmaa (11 300 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2019) ja noin 18 000 työmatkatapaturmaa (5 300 kappaletta vähemmän kuin vuonna 2019).

Vahinkomäärien voimakasta pudotusta selittää lähinnä alkukeväällä alkaneet koronan rajoitustoimet, joiden vaikutus etenkin palvelusektoriin on voimakas. Alkuvuoden osalta koronatilanne vaikutti myös tuotannon ja jalostuksen toimialoille. Työtapaturmien lukumäärää vähentää osaltaan myös hallinto- ja asiantuntijatöissä tapahtunut nopea siirtymä etätyöhön.

Etätyöhön siirtyminen on vähentänyt merkittävästi myös työmatkatapaturmia. Koronapandemian lisäksi työmatkatapaturmien vähentymiseen vaikuttaa lumeton alkuvuosi, mikä vähensi liukastumisista johtuvia työmatkatapaturmia.

Tilastotietojen julkaisusta ennusteen julkaisemiseen

Nyt julkaistu ennuste on Tapaturmavakuutuskeskuksen ensimmäinen, missä arvioidaan meneillään olevan vuoden työtapaturmien lukumäärää. Aiempina vuosina Tapaturmavakuutuskeskus on julkaissut vuoden alkupuolella edellisen vuoden työtapaturmien lukumäärästä ennakkoarvion, mutta ei koskaan ennustetta vielä meneillään olevan vuoden luvuista.

”Kehitämme palvelujamme asiakkailta saamamme palautteen perusteella ja työelämän nopeat muutokset edellyttävät ennakoivaa toimintatapaa, minkä vuoksi laajennamme palveluamme tilastoista ennusteisiin. Tämän historiallisen ensimmäisen työtapaturmien kehittymistä koskevan ennusteemme jälkeen tulemme julkaisemaan ennusteita jatkossa säännöllisesti”, kertoo johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Ennusteen luotettavuus

Talouden poikkeuksellisen epävarma tilanne vaikeuttaa ennusteen laatimista ja aiheuttaa siihen huomattavaa epävarmuutta. Ennuste on laadittu syyskuun puolessa välissä tiedossa olevien talouselämän loppuvuotta koskevien ennusteiden perusteella.

Vahinkojen kertymää on ennustettu edellisvuosien aikasarjojen ja kuluvan vuoden alun havaintojen perusteella. Sääolojen vaikutukset on vakioitu viime vuosien mukaisesti, toisin sanoen poikkeuksellisia säätilan muutoksia ei ole pystytty huomioimaan. Liukkaat keliolosuhteet voivat lisätä työmatkatapaturmien lisäksi myös työpaikkatapaturmien määrää.

Ennusteeseen liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi Tapaturmavakuutuskeskus ei julkaise toimialakohtaisia työtapaturmien lukumääriä.

Lisätietoja: johtaja Mika Tynkkynen, mika.tynkkynen@tvk.fi, puh. 0404 504 236 ja tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi, puh. 0404 504 232 Tapaturmavakuutuskeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa Suomessa. 

TVK:n lakisääteisenä tehtävänä on ylläpitää tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoa, miten työnantajien vakuuttamisvelvollisuus toteutuu. TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä työntekijälle sattuneet vahingot.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Jokaisen vakuutuslaitoksen, joka harjoittaa työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta, on lain mukaan oltava TVK:n jäsen. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus romahtivat kuntasektorilla vuonna 20207.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Työpaikkatapaturmien lukumäärät ja taajuudet laskivat kunta-alalla viime vuonna dramaattisesti. Työpaikkatapaturmien määrä putosi 17 % ja taajuus 24,2:stä 21,2:een. Merkittävin yksittäinen selittäjä muutosten takana on koronapandemia, jonka takia siirryttiin nopeasti etätöihin ja toteutettiin erilaisia poikkeusjärjestelyjä. Oppilaille sattuneet työpaikkatapaturmat ovat puolittuneet vuodesta 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme