Philips

Tyksiin uusi Philips Ambition-kuvantamislaite ensimmäisenä Suomessa – laitteen tekninen toteutus on uutta Suomen sairaaloissa

Jaa

Philips Ingenia Ambition 1.5T -magneettikuvauslaite sisältää merkittäviä potilasviihtyvyyttä ja -turvallisuutta sekä ympäristöystävällisyyttä edistäviä innovaatioita. Laitteen suprajohtavan magneetin jäähdytysteknologia on merkittävä teknologinen edistysaskel. Kuvattavana olevalle Tyksin potilaalle voidaan jatkossa tarjota jopa mahdollisuus katsella elokuvaa kuvauksen ajan.

Kuvassa vasemmalta: käyttökouluttaja Susanne Ribbelin Philipsilta sekä Tyksin röntgenhoitajat Annika Vilhonen, Jouni Nyroos ja Simo Rantanen Philips Ingenia Ambition 1.5T:n käyttöönottotilaisuudessa 1.12.2020.
Kuvassa vasemmalta: käyttökouluttaja Susanne Ribbelin Philipsilta sekä Tyksin röntgenhoitajat Annika Vilhonen, Jouni Nyroos ja Simo Rantanen Philips Ingenia Ambition 1.5T:n käyttöönottotilaisuudessa 1.12.2020.

Turun yliopistollinen keskussairaalassa (Tyks) otti 1.12.2020 ensimmäisenä sairaalana Suomessa ja yhtenä ensimmäisistä pohjoismaissa käyttöön uuden sukupolven Philips Ingenia Ambition 1.5T -kuvantamislaitteen.

Nykyaikaisen magneettikuvauslaitteen perusta on suprajohdemagneetti, jolla tuotetaan kuvausmenetelmän vaatima voimakas magneettikenttä. Perinteisesti laitteet ovat vaatineet 1 000-1 500 litraa nestemäistä heliumia ja niihin verrattuna vain 7 litraa nestemäistä heliumia sisältävä Ambition 1.5T on merkittävä innovaatioloikka. Nestemäisen heliumin tarpeen merkittävä väheneminen edistää ympäristöystävällisyyttä ja laitteen kustannustehokkuutta huomattavasti.

Magneettikuvauslaitteen jäähdyttämisessä käytettävää heliumia varten on perinteisesti täytynyt rakentaa turvallisuussyistä poistoputket, sillä kaasuntuessaan helium purkautuu laitteesta lähes räjähdysmäisesti. Tällainen tilanne voi syntyä, jos laitteen kenttä joudutaan ajamaan nopeasti alas esimerkiksi hätätilanteen vuoksi. Purkausputken rakentaminen voi aiheuttaa huomattavia haasteita ja kustannuksia erityisesti silloin, kun laite sijoitetaan valmiiseen rakennukseen. Ambitionin ollessa lähes heliumvapaa, sen asennus ja käyttö ei vaadi heliumin poistoputkea. Samalla Ambition on noin tuhat kiloa perinteistä laitetta kevyempi, joten se voidaan sijoittaa sairaalassa joustavammin hoidon ja hoitoketjun tarpeiden mukaan. Tyksin Ambition 1.5T -laite sijaitsee A-sairaalan AD2-röntgenosastolla. Uudella laitteella odotetaan tehtävän jopa 3 600 tutkimusta vuosittain.

”Uudelta magneettikuvauslaitteelta haimme erityisesti soveltuvuutta monipuolisiin kuvantamistarpeisiimme. Kuvattavien ikäjakauma ulottuu sikiöistä vanhuksiin ja kuvauskohteet päästä varpaisiin. Uusia teknologioita hyödyntäen tavoitteena on kuvantaminen entistä nopeammin tai paremmalla kuvanlaadulla, mutta parhaassa tapauksessa saavutetaan molemmat. Potilasviihtyvyyteenkin olemme Tyksissä pyrkineet panostamaan ja hankittavan laitteen tuli edistää myös tätä puolta varsinkin lasten kuvauksia ajatellen. Kilpailutuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota laitteiston elinkaarikustannuksiin. Tarjouksia vertailtaessa Philipsin Ambitionin todettiin olevan erittäin kustannustehokas vaihtoehto, joka silti vastaa haastavimpiinkin kuvantamistarpeisiimme” kertoo apulaisylifyysikko Jani Saunavaara Tyksiltä.

Potilaat viihtyvät ja kuvantamistutkimusten laatu paranee

Magneettikuvaus kestää tyypillisesti noin 30-45 minuuttia, jolloin potilasviihtyvyys on tärkeää. Ambitionissa aukon halkaisija on 70 cm tarkoittaen, että laite soveltuu yhä useamman potilaan tutkimukseen ja potilaalla on väljempää laitteessa tutkimuksen ajan. Monissa aiemman sukupolven laitteissa halkaisija on ollut vain 60 cm.

Lisäksi Tyksin Ambitionissa on käytössä Philipsin MRI in-bore lisäpalvelu, jonka myötä potilaat voivat esimerkiksi kuunnella musiikkia tai katsella elokuvaa tutkimuksen ajan. Tämän uskotaan helpottavan potilaan rentoutumista ja pitävän myös lapsipotilaat aloillaan kuvauksen ajan, mikä puolestaan mahdollistaa onnistuneet tutkimukset. Laitteen huollettavuus on myös sujuvaa: tarvittaessa magneettikenttä voidaan ajaa alas ja takaisin päälle napin painalluksella huollon kestäessä vain päiviä perinteisen viikon sijasta.

”Laitteen uudet kuvausohjelmistot sisältävät erikoistekniikoita esimerkiksi maksan tutkimukseen, jonka toivomme nopeuttavan kuvausten analysointia. Kuvauksia suorittavien röntgenhoitajien työtä helpottavat esimerkiksi Ambitionin toiminnallisuudet, jotka nopeuttavat kuvauksen suunnittelua ja huomioivat automaattisesti potilailla olevien implanttien kuvauksen suorittamiseen asettamat rajoitteet”, Jani Saunavaara Tyksiltä jatkaa.

”Tyks on esimerkillisesti eturintamassa uusien kuvantamisinnovaatioiden käyttöönotossa, mitkä kehittävät hoidon potilaskeskeisyyttä ja tehokkuutta. Kuvantamislaitteiden lisäksi MR-terapiaratkaisujen tutkimus- ja tuotekehitysyksikkömme Vantaalla tarjoaa Tyksille läheistä yhteistyötä esimerkiksi kuvantamisosastojen nykyisten työnkulkujen analysoimiseksi ja parhaiden käytäntöjen soveltamiseksi. Tarjoamme myös mahdollisuuden osallistua Philipsin koulutuksiin ja kansainväliseen verkostoon ideoiden vaihtamista ja kouluttautumista varten. On hienoa päästä kehittämään kumppanina Tyksin hoidon vaikuttavuutta ja potilaskeskeisyyttä eteenpäin”, kertoo asiakasvastaava Juho Tiensuu Philipsilta.

Philips myös toimittaa 2021 avattavaan uuteen Tyks Majakkasairaalaan Ingenia Elition 3.0T -kuvantamislaitteen. Lisäksi sopimukseen sisältyy optio kolmen muun kuvantamislaitteen hankinnasta.

Lue lisää:

Philips Ingenia Ambition 1.5T

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Juha Impilä
Suomen Maajohtaja, Philips Health Systems
+358 40 544 0754
juha.impila@philips.com

Roberto Blanco Sequeiros
Vastuualuejohtaja, Tyks
02 313 1975
roberto.blanco@tyks.fi

Kuvat

Kuvassa vasemmalta: käyttökouluttaja Susanne Ribbelin Philipsilta sekä Tyksin röntgenhoitajat Annika Vilhonen, Jouni Nyroos ja Simo Rantanen Philips Ingenia Ambition 1.5T:n käyttöönottotilaisuudessa 1.12.2020.
Kuvassa vasemmalta: käyttökouluttaja Susanne Ribbelin Philipsilta sekä Tyksin röntgenhoitajat Annika Vilhonen, Jouni Nyroos ja Simo Rantanen Philips Ingenia Ambition 1.5T:n käyttöönottotilaisuudessa 1.12.2020.
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tietoa Royal Philipsistä

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) on terveyden ja hyvinvoinnin alalla toimiva yritys, joka keskittyy parantamaan ihmisten elämänlaatua ja mahdollistaa paremman lopputuleman läpi koko hoitoketjun; sairauksien ennaltaehkäisystä diagnoosiin, hoitoon ja kotona tapahtuvaan seurantaan. Philips yhdistää edistyksellisen tekniikan ja kliiniset oivallukset tuottaakseen kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Philips on johtavassa asemassa kuvantamisdiagnostiikan, kuvaohjatun hoidon, potilasvalvontaratkaisuiden, eHealthin ja informaatioteknologian, kuten myös henkilökohtaisen terveyden ja kotisairaanhoidon saralla. Yhtiön pääkonttori on Alankomaissa. Philipsin uutiset löytyy osoitteesta www.philips.fi/uutiset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Philips

Philips täysin uudenlaiseen yhteistyöhön psykiatrisen hoidon ratkaisujen kehittämiseksi – tavoitteena potilaslähtöisempi hoito18.5.2017 11:20:30 EESTTiedote

Philips ja Västerbottenin läänin maakäräjät avaavat yhdessä uudistetun hoito-osaston Norlannin yliopistollisen sairaalan psykiatrian klinikalle Ruotsin Uumaajaan. Tällä viikolla avattu, uusittu osasto on innovatiivinen yhteistyöprojekti julkisen ja yksityisen sektorin välillä terveydenhuollossa. Pilottiprojektilla testataan uusia ratkaisuja kehittämään olemassa olevaa hoitoympäristöä niin potilaille, heidän omaisilleen kuin työntekijöillekin – tavoitteena on parempilaatuinen hoito pienemmillä kustannuksilla.

Hyvästi, joululahjojen aiheuttama stressi – Philips Lightingilta löytyy tämän joulun suosikkilahja18.11.2016 08:59:16 EETTiedote

Vantaa, Suomi – Joulu on rentoutumisen ja yhdessäolon aikaa, mutta joululahjojen ostaminen saattaa aiheuttaa monelle turhaa päänvaivaa. Usein lahjojen ostaminen vaatii mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä. Kukapa ei haluaisi antaa rakkaimmilleen lahjaa, jota he eivät vielä edes tienneet tarvitsevansa? Vastaus tämän vuoden joululahjapähkäilyihin löytyy viimeisimmästä lisäyksestä suosittuun Philips Hue -tuoteperheeseen: Hue Motion Sensor, joka tekee kodin valaistuksesta entistä älykkäämmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme