Ilmarinen

Työeläke ja vakuuttaminen – hyvä tietää vuonna 2023

Jaa
Tammikuun alussa työeläkkeen määrä nousee ennätyssuurten indeksikorotusten vuoksi tavallista enemmän. Ensi vuonna alin eläkeikä puolestaan nousee 1959 syntyneillä 64 vuoteen ja 3 kuukauteen. Työnantajan on hyvä huomioida muutokset työeläkemaksuissa ja yrittäjän uuden YEL-lain voimaanastuminen. Myös yrittäjän työtulo on hyvä tarkistaa, että se vastaa tämänhetkistä työpanosta.

Jäämässä eläkkeelle? Eläkeikä nousee asteittain

Vuonna 2023 alimpaan eläkeikään on tulossa vuorostaan 1959 syntyneet. Jos olet syntynyt tammikuussa 1959, eläkkeesi voi alkaa aikaisintaan 1.5.2023. Elokuussa syntynyt voi aloittaa eläkkeensä aikaisintaan 1.12.2023. Loppuvuodesta syntyneillä eläkkeelle siirtyminen on mahdollista vuoden 2024 puolella.

Eläkeikä nousee 3 kuukautta syntymävuotta kohden. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä eläkeikä on 64v ja 6kk.

Eläkkeellä? Tarkista eläkkeesi määrä ja maksupäivät

Eläkkeen määrä nousee ensi vuonna työeläkeindeksin korotuksen myötä 6,8 prosenttia. Vuoden 2023 veroprosentit otetaan käyttöön 1.2.2023 alkaen. Tammikuun eläkettä verotetaan vielä vuoden 2022 veroprosentilla. Työeläke maksetaan tilille aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä, ja vuoden ensimmäinen eläke maksetaan tileille 2.1.2023. Eläkkeen maksupäivät vuonna 2023 voit tarkistaa jo nyt Ilmarisen verkkosivuilta.

Työnantaja, työeläkemaksuihin muutoksia vuonna 2023

Ensi vuonna eläkeyhtiöitä voi vertailla myös hoitokustannuksen osalta, kun sen osuus TyEL-maksusta eriytetään omaksi maksunosakseen. Hoitokustannus määräytyy jatkossa yhtiökohtaisesti. Hoitokustannus on TyEL-maksussa oleva erä, jolla katetaan eläkeyhtiön toiminnan kulut, kuten vakuutusten ja eläkkeiden hoitaminen. 

Lue lisää muutoksesta

Maksut vuonna 2023

Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,84 prosenttia palkkasummasta vuonna 2023. Keskimääräinen maksu kuvaa yleistä maksutasoa ja sisältää keskimääräisen asiakashyvityksen ja hoitokustannuksen.

Työntekijän osuus pysyy samansuuruisena kuin vuonna 2022 eli 7,15 prosenttia alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla sekä 8,65 prosenttia 53–62-vuotiailla.

Sopimustyönantajien hoitokustannus on Ilmarisessa vuonna 2023 enimmillään noin 0,25 prosenttia palkkasummasta. Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään noin 25,55 prosenttia palkkasummasta hoitokustannus huomioiden. Maksu tulee tästä vielä pienenemään keväällä 2023 palautettavalla asiakashyvityksellä. Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on ensi vuonna 26,20 prosenttia palkoista. Se on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä.

Vuonna 2023 vakuutusmaksukorko on 2,45%.

Suomen Pankki vahvistaa viivästyskoron joulukuun lopussa.

Lue lisää maksuista ja vakuutusmaksukorosta

TyEL:n rajatulot vuonna 2023

Vuonna 2023 TyEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaraja on 65,26 euroa kuukaudessa. Alaraja tarkoittaa, että työntekijää ei tarvitse TyEL-vakuuttaa, mutta hänen palkkansa tulee silti ilmoittaa tulorekisteriin.

Lue lisää vakuuttamisen rajatuloista

Yrittäjä – YEL muuttuu vuodenvaihteessa

Yrittäjän eläkelaki muuttuu vuodenvaihteessa. Jatkossa työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos koskeekin eläkeyhtiöiden uutta velvollisuutta tarkistaa työtulot säännöllisesti joka kolmas vuosi. Näin halutaan varmistaa työtulon ajantasaisuus.

Lue lisää lakiuudistuksesta

Yrittäjän eläkemaksu vuonna 2023

Yrittäjien eläkemaksu pysyy vuonna 2023 samalla tasolla kuin vuonna 2022. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Työtulo tarkistetaan automaattisesti vuosittain palkkakertoimella. Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa vuonna 2023 3,79 prosenttia.

Muista pitää työtulo ajan tasalla

Kun lakiuudistus tulee vuoden 2023 alussa voimaan, eläkeyhtiöt alkavat tarkistaa yrittäjän työtulon tason säännöllisesti joka kolmas vuosi. Eläkeyhtiö tekee yrittäjälle tarkistuksen jälkeen ehdotuksen työtulon tasosta. Yrittäjä voi täydentää ehdotusta antamalla täydentäviä tietoja.

Työtulon oikealla tasolla pitäminen on yrittäjän itsensä kannalta tärkeää, sillä työtulon perusteella määräytyy tulevan vanhuuseläkkeen lisäksi myös muut yrittäjän sosiaalietuudet, kuten esimerkiksi vanhempain- ja sairauspäivärahat. Eläkevakuutus tuo turvaa myös raskaisiin aikoihin, jos yrittäjä joutuu työkyvyttömäksi tai perheen huoltaja kuolee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi, p. 050 402 9275, tiina.nurmi@ilmarinen.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 57 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Työkyvyttömyydessä iso vaihtelu toimialoittain – uusi indeksi tarjoaa ennusteita ja tilannetietoa24.4.2024 10:39:32 EEST | Tiedote

Työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä on jopa nelinkertainen ero eri toimialojen välillä. Fyysisesti kuormittavilla aloilla työuraa uhkaavat todennäköisemmin tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kun taas asiantuntija-aloilla mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy pysyvään työkyvyttömyyteen. Tiedot selviävät Ilmarisen uudesta työkyvyttömyyseläkeindeksistä.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui15.4.2024 12:25:04 EEST | Tiedote

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye