Eläketurvakeskus (ETK)

Työeläkeasiat kiinnostavat nuoria – tietoa tarvitaan lisää

Jaa

Nuoret suhtautuvat tulevaisuuteensa ja työeläkkeisiin myönteisesti, vaikka eläkeasiat tuntuvat vielä vierailta. Tulevaisuuden työelämä näyttäytyy nuorille usein vaihtuvina, joustavina työsuhteina ja itsensä työllistämisenä.

Eläkeläisenä haluan nauttia elämästä, mutta haluan myöskin olla vielä osana työelämää - ja rahoittaa mm. projekteja. Sebastian Kontuniemi, itsensä työllistäjä, 17 v.

Toisen asteen opiskelijat pohtivat työeläkkeitä ja tulevaisuuden työelämää Eläketurvakeskuksen ja Työeläkevakuuttajat Telan sekä Nuorten Akatemian 100 ajatusta työstä ja työeläkkeestä -hankkeessa. Nuorten Akatemia organisoi kaikkiaan 50 eri työpajaa, joihin osallistui reilut tuhat nuorta.

Eläkeasiat olivat suurelle osalle nuorista entuudestaan vieraita. Nuorten kiinnostusta työeläkkeisiin lisäsi tieto, että työeläke alkaa kertyä jo 17-vuotiaana. Opiskelijoita kiinnosti erityisesti tutkinnosta, keikkatöistä ja yrittäjyydestä kertyvä työeläke ja sen suuruus. Myös palkkaerot ja sitä kautta eläke-erot kiinnostivat. Nouseva eläkeikä herätti erityisesti lukioissa kriittistäkin keskustelua.

Itse eläkeaikaa varten nuorilla oli suunnitelmat valmiina: matkustelua ja rentoutumista. Riittävän varallisuuden kasvattaminen eläkeaikaan mennessä oli myös monen mielessä, jotta eläkkeellä voisi elää mukavasti. Eläkkeellä olo nähtiin kuitenkin varsin samanlaisena kuin nykyeläkeläisillä.

– Nuorten on hyvä tuntea ainakin työeläkkeen perusteet, kuten että kaikesta työstä kertyy työeläkettä. Työeläkkeet kiinnostavat nuoria, kun aihe nivotaan työelämään ja kerrotaan esimerkkejä. Tärkeää on kuulla myös nuorten omia näkemyksiä tulevaisuuden työelämästä ja työeläkkeistä, Eläketurvakeskuksen viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi korostaa.

Tulevaisuudessa töitä tehdään monimuotoisesti

Nuoret uskoivat tulevaisuuden työelämässä tarvittavan ryhmätyötaitoja, kielitaitoa, valmiutta muuttua ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia. Nuoret näkivät, että tulevaisuudessa työtä tehdään entistä enemmän usein vaihtuvissa työsuhteissa tai itsensä työllistäjinä kiinteiden työaikojen ja työpaikkojen vähentyessä. Moni heistä ajatteli, että työtä tehdään samaan aikaan monelle eri työnantajalle. Osa nuorista oli huolissaan töiden riittävyydestä tulevaisuudessa. Valtaosa uskoi uuden teknologian tuovan myös uusia töitä.

– Eläkepoliittiset päätökset vaikuttavat paljon nuorten sukupolveen. Siksi onkin tärkeää, että nuorilla on tietoa työeläkkeistä. Yhteiskunnallisessa keskustelussa, jota meillä käydään niin eläkejärjestelmän kuin koko hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta, tarvitaan nuorten ääntä, Telan yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elina Laavi sanoo.

Työeläkeala mukana itsenäisyyden juhlavuodessa

100 ajatusta työstä ja työeläkkeestä –työpajoja järjestettiin keväällä ja syksyllä 2017 toisen asteen oppilaitoksissa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Joensuussa ja Oulussa. Hankkeesta tehtiin myös video, joka julkaistiin Työeläkepäivässä 16.11. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
 

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Matti Lumijärvi, Eläketurvakeskus, puh. 029 411 2488, matti.lumijarvi(at)etk.fi
Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Elina Laavi, Työeläkevakuuttajat Tela, puh. 010 6806 711, elina.laavi(at)tela.fi
Projektipäällikkö Maija Vuorjoki, Nuorten Akatemia, puh.050 4601 091, maija.vuorjoki(at)nuortenakatemia.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme