Työeläkevakuuttajat TELA ry

Työeläkevarat laskivat hiukan alkuvuonna markkinaturbulenssin takia

Jaa

Suomalaisten työeläkevarojen määrä laski hiukan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Varoja oli maaliskuun lopussa 199,6 miljardia euroa, mikä on 0,3 miljardia vähemmän kuin viime vuoden lopulla. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.

Telan analyytikko Peter Halosen mukaan tärkein syy pienelle laskulle oli turbulenssi osakemarkkinoilla:
- Sijoittajien epävarmuuden aiheutti kasvanut protektionismin pelko Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan takia.

Halosen mukaan epävarmuus on myrkkyä talouskasvulle ja työllisyyden kehitykselle, joiden vaikutukset ulottuvat myös suomalaisen työeläkejärjestelmän rahoitukseen.

- Myös inflaatio-odotuksien kasvu Yhdysvalloissa veronkevennysten johdosta aiheutti sijoittajille harmaita hiuksia, mikä näkyi niin osake- kuin korkomarkkinoillakin. Tällainen ajoittainen heilahtelu on hyvin luonnollista rahoitusmarkkinoilla ja se vaikuttaa sijoitusten arvonvaihteluun.

- Eläkevarat on hajautettu laajasti eri omaisuuslajeihin, ja siten ne olivat suojassa suuremmalta laskulta. Eläkevakuuttajat myös ovat vakavaraisia, minkä johdosta ne kestävät hyvin ajoittaista tuulisuutta. Varojen pienestä supistumisesta huolimatta työeläkejärjestelmän rahoitus on kestävällä pohjalla, sanoo Halonen.

Viimeksi sijoitusvarat laskivat yhden vuosineljänneksen aikana tasan kaksi vuotta sitten. Tällöin laskun syynä olivat rahoitusmarkkinoiden haastava ja epävarma tilanne sekä heikko tuottokehitys.

Eläkesijoitusten tuottojen kehitystä on tarkasteltava pitkällä aikavälillä – yhden neljänneksen tai yhden vuodenkaan muutoksilla ei ole suurta merkitystä työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyteen. Pitkällä aikavälillä eläkevarat kasvavat viime kädessä talouskasvun ja inflaation mukana.

- Työeläkevarojen sijoitusomaisuus on kasvanut jo vuosikausia melko tasaisesti. Taustalla on varojen laaja hajautus, keskuspankkien kevyt rahapolitiikka, globaalin talouskasvun kiihtyminen, työllisyystilanteen parantuminen ja siten myös yritysten hyvä tuloskunto, luettelee Halonen.

Eläkkeensaajien määrä ja eläkkeet ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja eläkkeitä maksetaan pidempään eliniän pidentymisen takia.

- Eläkevarojen täytyy kasvaa vähintään samaa tahtia palkkasumman ja eläkemenon kanssa. Tällöin eläkkeistä pystytään tulevaisuudessakin rahoittamaan sama osuus rahastoista ja eläkemaksu pysyy alempana, sanoo Halonen.

Korkosijoitusten osuus pieneni

Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana osake- ja osaketyyppisten sijoitusten osuus nousi 53,2 prosenttiin koko sijoitusvarallisuudesta ja oli maaliskuun lopussa 106,3 miljardia. Korkosijoitusten osuus sen sijaan pieneni 38,5 prosenttiin ja oli 76,7 miljardia. Kiinteistösijoitusten osuus (16,5 miljardia; 8,3 prosenttia) pysyi lähes ennallaan.

Työeläkevaroista oli ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 55,5 prosenttia, Suomeen 24,9 prosenttia ja muulle euroalueelle 19,6 prosenttia.

Varojen pieneen laskuun vaikutti myös se, että työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut eivät ole enää pariin vuoteen riittäneet kattamaan maksussa olevia eläkkeitä. Eläkkeistä katettiin viime vuonna eläkevaroilla ja niiden tuotoilla ennakkotietojen mukaan nettomääräisesti jo lähes kaksi miljardia euroa. Tämä tehdään suunnitellusti, ja varat on mitoitettu tarkkojen laskelmien pohjalta riittämään eri ikäluokkien eläkkeisiin.

**

Eläkevaroja koskeva Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta. Tilastoissa on mukana vain lakisääteinen työeläketurva.

Analyysi sijoitusvarojen määristä ja kohdentumisesta löytyy kokonaisuudessaan Telan Sijoitusanalyysi-sivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat TELA ry
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

http://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat TELA ry

Työeläkekuntoutuksesta tarvitaan lisää tutkimustietoa // Tiedotetta korjattu.8.5.2019 09:54:06 EESTTiedote

Työterveyslaitos julkisti tänään tutkimuksen työeläkekuntoutuksen vaikuttavuudesta. Työterveyslaitoksen mukaan tutkimus osoittaa työeläkekuntoutuksella olevan pientä myönteistä vaikuttavuutta työhön osallistumiseen. Työeläkevakuuttajat pitävät tuloksia kiinnostavina ja kuntoutuksen vaikuttavuuden selvittämistä tärkeänä, mutta näkevät tutkimuksessa myös joitakin sen toteutukseen liittyviä haasteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme