SDP EDUSKUNTA

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-edustajat: TyV antoi lausuntonsa Turpo-selonteosta

Jaa

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan Sosialidemokraattinen valiokuntaryhmä on tyytyväinen tänään keskiviikkona valmistuneeseen lausuntoon valtioneuvoston selonteosta turvallisuusympäristön muutoksesta ulkoasiainvaliokunnalle. Kansanedustajat Katja Taimela, Niina Malm, Kim Berg ja Ilmari Nurminen ovat yhtä mieltä, että asian käsittely eri valiokunnissa antaa vakaan ja asiallisen pohjan harkinnalle Suomen mahdolliselle NATO-jäsenyydelle.

– On luonnollista, että sotilaallisen liittoutumisen etuja ja haittoja pohtiva selonteko keskittyy puolustusstrategisiin kysymyksiin, ja että kriisien hallintaan liittyviä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiä ei perin juurin kammata. Turvallisuustilanteen arvioinnin ja siihen varautumisen täydentyessä näihin seikkoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota tulevissa käsittelyvaiheissa, sanoo varsinaissuomalainen valiokuntaryhmän vastaava Taimela.

– Luottamus ja turvallisuuden tunne ovat keskeisiä voimavaroja Suomen sisäisessä turvallisuudessa. Esimerkiksi perhe-elämän ja työelämän yhteen sovittaminen ovat yksi osa koko laajaa turvallisuuden käsitettä. Siksi on tärkeää, että sopimusyhteiskunta ei ole uhattuna myöskään sisäisesti, kun punnitaan uutta turvallisuuden sopimusrakennetta. Ratkaisun tulee tuoda arjenturvaa kaikille suomalaisille. Se ei saa lisätä radikalisoitumista ja syrjäytymistä – ei arjessa, eikä työelämässä, sanoo kaakkoissuomalainen SDP:n varapuheenjohtaja Malm.

– Sote-henkilöstön työssä jaksamiseen ja työntekijöiden riittävyyteen tulee kiinnittää muuttuneessa turvallisuustilanteessa erityistä huomiota. Vaikutukset kriisinsietokykyyn ovat huolestuttavia, jos henkilöstö on jo ennen kriisitilanteen alkamista jaksamisen ja hyvinvoinnin sekä henkilöstön riittävyyden suhteen vaikeassa tilanteessa. Siksi on tärkeää, että sote-työntekijöiden riittävyys ja jaksaminen normaalioloissa on kiitettävää, että valmiutta myös kriiseihin on olemassa, sanoo pohjanmaalainen Berg.

– On tärkeää, että kriisin kehityspoliittiset vaikutukset arvioidaan turvallisuuspoliittisen päätöksenteon osana. Suomessa on syytä arvioida myös, miten vahvistamme kehitysyhteistyötä ja työtä ilmastonmuutoksen torjumiseen sodan heikentämän tilanteen johdosta. Venäjän hyökkäyssota, talouspakotteet ja Ukrainan satamien suluttaminen ovat viemässä köyhimmät maat kurjistumiseen, nälänhätään ja kasvavaan pakolaisuuteen, sanoo pirkanmaalainen Nurminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme