Kokkolan kaupunki

Työllisyyden kuntakokeilu tarjoaa henkilökohtaista tukea tekijöiden ja töiden kohtaamiseen

Jaa

Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilussa on aloittanut työnetsijänä markkinoinnin kandidaatti, MBA (International Business Management) Matthew Mendy ja työelämäohjaajana sosionomi (AMK) Johanna Hautala. Heidän tehtävänään on luoda yhteyksiä työttömien työnhakijoiden ja yritysten välille sekä toimia työnhakijoiden rinnallakulkijana työelämään siirtymisen eri vaiheissa.

Työnetsijä Matthew Mendy ja työelämäohjaaja Johanna Hautala
Työnetsijä Matthew Mendy ja työelämäohjaaja Johanna Hautala

Luomalla henkilökohtaisesti yhteyksiä yrityksien ja työnhakijoiden välille työllisyyden kuntakokeilussa haetaan työttömille työnhakijoille työmahdollisuuksia, mutta myös edistetään alueen yritysten kasvua. Tällä tavalla palvelut myös tuodaan lähelle kuntalaisia ja alueen yrityksiä, mikä on yksi tärkeä tavoite.

Työnetsijä ja työelämäohjaaja ovat käytännön tasollakonkreettisia työn ja tekijän yhdistäjiä sekä tarpeellinen lisä jo olemassa olevaan palveluvalikoimaan muun muassa työhönvalmentajien rinnalle.

"Työvoimapula on niin käsin kosketeltava, että jokainen kohtaaminen, jossa yritys saa sopivan työntekijän ja työntekijä työpaikan, on lottovoitto meille kaikille. Aivan liian usein työnantaja ja työntekijä ovat tietämättömiä toisistaan ja tämä vain syventää haastetta", kertoo työllisyyden kuntakokeilua johtava työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki.

Työelämäohjaaja Johanna Hautalan asiakkaina ovat kuntakokeilun asiakkaat Kaustisen seudulla (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli). Työnetsijä Matthew Mendy puolestaan toimii Kokkolan alueella ja keskittyy erityisesti kuntakokeilun maahanmuuttajataustaisiin asiakkaisiin. Heitä kuntakokeilun asiakkaista on noin 350 henkilöä.

Hautala ja Mendy kartoittavat omien alueidensa yritysten tarpeita käytännössä soittamalla ja vierailemalla eri yrityksissä, sekä selvittämällä, millaisia mahdollisia haasteita yrityksissä on työntekijän palkkaamiseen. He myös välittävät yrityskentältä tulleita viestejä kuntakokeilun verkostolle ja yhteistyötahoille. Työntekijöiden palkkaamisen haasteita pyritään ratkaisemaan yhteistyössä alueella tarjolla olevien palveluiden avulla.

"Monessa yrityksessä on iso huoli, miten työvoima riittää tulevaisuudessa, sillä jo nyt on haasteita rekrytoida uusia työntekijöitä. Tätä haastetta kukaan ei yksin ratkaise, vaan tarvitaan laajempaa yhteistyötä eri tahojen kanssa", painottaa työelämäohjaaja Johanna Hautala.

Yritysten kontaktoinnissa työnetsijä ja työelämäohjaaja tekevät tiivistä yhteistyötä KOSEKin ja Kaustisen seutukunnan yrityspalvelun kanssa.

Työnhakijan rinnalla yhdessä moniammatillisen verkoston kanssa

Työnetsijä ja työelämäohjaaja ovat kuntakokeilun asiakkaiden rinnallakulkijoita. He suunnittelevat asiakkaiden jatkopolutuksia suoraan työhön, eri palveluihin tai koulutukseen hyödyntäen kuntakokeilun palveluvalikoimaa, muun muassa työkokeiluja, palkkatukea ja oppisopimusta.

Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden kohdalla tähän työhön yhdistetään myös kielen opettelua joko itsenäisesti, ryhmissä tai räätälöidysti osana työtehtävää. Kielenopiskelussa keskitytään kielen käyttöön viranomaisasioinnissa, arkikielessä, työelämäsanaston osalta sekä oppimisessa digitaalisten ja sähköisten palveluiden käyttöön.

Työnetsijä ja työelämäohjaaja toimivat tiiviissä yhteistyössä työnantajasektorin ja laajan moniammatillisen verkoston kanssa. Asiakkaiden työelämäpolkujen suunnittelussa hyödynnetään muun muassa kuntakokeilun, yrityspalveluiden, sosiaalipalveluiden ja koulutusorganisaatioiden asiantuntijuutta. Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden ollessa kyseessä yhteistyöverkostossa apuna toimivat myös Talent Coastline Employment (TCE) -hanke, Welcome Office sekä kuntakokeilun kotouttamisasiantuntija.

Työnetsijän ja työelämäohjaajan toimintamallit pilotoidaan opetus- ja kulttuuriministeriön jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen erityisavustuksen turvin, jota on myönnetty työllisyyden kuntakokeilun tavoitteiden tukemiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokkolan seudun kuntakokeilun koordinaattori, työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki, puh. 044 780 9086

Työllisyyskoordinaattori Anna Nieminen (Kaustisen seutu), puh. 040 167 8349

Toimitusjohtaja Timo Lahtinen, KOSEK, puh. 050 420 7722

Kuvat

Työnetsijä Matthew Mendy ja työelämäohjaaja Johanna Hautala
Työnetsijä Matthew Mendy ja työelämäohjaaja Johanna Hautala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme