Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työllisyyden kuntakokeilusta apua työllisyyden hoitamiseen

Jaa

Elinkeinojaosto käsitteli kokouksessaan maanantaina 14.9.2020 työllisyyden kuntakokeilun valmistelun tilannekatsausta. Korona on voimakkaasti heikentänyt työllisyyttä ja lisännyt erityisesti nuorisotyöttömyyttä. Vaikka kuntakokeilun suora vaikutus työvoiman kysyntään on rajallinen, sillä voidaan turvata osaavan työvoima saatavuutta yhdistämällä valtion ja kaupungin resursseja, osaamista ja palveluita.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työllisyyden edistämisen kuntakokeilun valmistelu alkoi jo ennen koronaa ja Helsinki päätti viime vuonna osallistua kokeiluun. Kokeilun on määrä alkaa 1.1.2021 jolloin työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään kuuluvat asiakkaat siirtyvät Uudenmaan TE-toimistolta Helsingin kaupungin vastuulle. Kokeilu kestää 30.6.2023 saakka ja hallituksen on siihen mennessä määrä linjata työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta.

Palveluvaltaisen Helsingin työllisyys on heikentynyt muuta Suomea jyrkemmin koronaepidemian aikana. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Helsingissä heinäkuun lopussa 16,4 %, kun tämä osuus viime vuonna vastaavaan aikaan oli 10,4 %. Nuorten, vieraskielisten ja toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys on kasvanut suhteessa eniten.

Työllisyyden kuntakokeilusta toivotaan apua vaikeaan tilanteeseen. Julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden vaikuttavuus vahvistuu, kun kokeilu yhdistää valtion ja kaupungin resursseja, osaamista ja palveluja.

Vaikka työllisyyden kuntakokeilu tarjoaa yhä paljon välineitä työllisyystilanteen hoitamiseen, ovat siihen liittyvät riskit kasvaneet merkittävästi koronaepidemiaa edeltäneestä ajasta. Helsingin vastuulle on siirtymässä erittäin suuren ja moninaisen kohderyhmän palvelut vaikeassa työllisyystilanteessa. Uudistusta valmisteltaessa Helsingin kuntakokeilun kohderyhmä oli 37 000 työnhakija-asiakasta, mutta työllisyystilanteen heikennyttyä kohderyhmän koko on kasvanut yli 40 prosenttia 53 000 asiakkaaseen. Asiakasvastuun siirtyminen on yksistään mittava haaste ja edellyttää tiivistä keskinäistä yhteistyötä Uudenmaan TE-toimistolta ja kaupungilta. Hallituksen työllisyysasteen nostamiseen liittyvät tavoitteet edellyttävät kokeiluissa vetoapua yleisestä talous- ja työmarkkinakehityksestä. Kokeilun avulla voidaan kuitenkin turvata osaavan ja työkykyisen työvoiman saatavuus rekrytoiville yrityksille sekä varmistaa, että mahdollisimman monella helsinkiläisellä työnhakijalla on työnantajien tarpeita vastaava osaaminen, kun työmarkkinoiden suhdanne kääntyy parempaan suuntaan.

Elinkeinojaosto merkitsi katsauksen tiedoksi.

Elinkeinojaosto käsitteli myös Elinkeino-osaston uudet yritykset –yksikön, NewCo Helsingin, laatimaa yrittäjyyden edistämisen kokonaiskatsausta ja merkitsi sen tiedoksi.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätöstiedotteet ovat luettavissa täällä.

Elinkeinojaoston seuraava kokous on maanantaina 19. lokakuuta 2020.

Taustatietoa

Elinkeinojaosto on strateginen, laajoja linjauksia määrittelevä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa. Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori.

*****

Casper Almqvist
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia
040 187 9829
casper.almqvist@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Helsinki mukana isännöimässä maailman ensimmäistä pelimaailman huipputeknologiaa hyödyntävää virtuaalikonferenssia17.9.2020 09:41:08 EESTTiedote

Helsingin ja Tallinnan kaupungit isännöivät kolmatta World Summit on Digital Built Environment (WDBE) -konferenssia kaupunkikehityksen ammattilaisille. Koronapandemian johdosta WDBE on yhdistänyt voimansa peliyhtiö Epic Gamesin sekä virtuaalitodellisuuteen erikoistuneen Zoanin kanssa rakentaakseen konferenssivieraille ainutlaatuisen kokemuksen virtuaalisessa ”illuusiokaupungissa”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme