Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työllisyys kohenee Helsingissä – hyvä kehitys ei koske kaikkia työttömiä

Jaa

Helsingin työmarkkinoilla on työllisyyskehityksessä positiivinen vire. Työpaikkojen määrä lisääntyy ja työttömien työnhakijoiden määrä alenee. Samaan aikaan kuitenkin yli viisi vuotta työttömänä olleiden määrä kasvaa ja työttömyysjaksoilla on tapana uusiutua. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Työllisten määrä kasvussa 

Työllisten määrä kasvoi kaksi prosenttia Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudulla vuoden 2018 toisella neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä 15–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 73,5 prosenttia, mikä on lähes prosenttiyksikön edellisvuotta korkeampi. Työpaikkamäärä kasvoi vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla Helsingissä kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla kolme prosenttia vuoden takaisesta.

Vuoden toisella neljänneksellä reilu 70 prosenttia helsinkiläisistä palkansaajista oli kokoaikaisessa jatkuvassa työsuhteessa ja 14 prosenttia kokoaikaisessa määräaikaisessa työsuhteessa. Osa-aikatyössä kaikista helsinkiläisistä palkansaajista oli vajaa 13 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla oli kesäkuun lopussa 11 400 avointa työpaikkaa – suurin kysyntä rakennusalalla

TE-toimistoon ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä kesäkuun lopussa lähes 7 400. Määrä oli jopa 36 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun tasolla avoimien työpaikkojen määrä kasvoi 30 prosenttia ja koko maan tasollakin 26 prosenttia vuotta aiemmasta. Pääkaupunkiseudulla oli tarjolla kesäkuun lopussa reilu 11 400 avointa työpaikkaa.

Pääkaupunkiseudulla selvästi suurin kysyntä työvoimasta oli rakennusalalla. Helsingissä haettiin lisäksi runsaasti henkilö- ja pakettiauton kuljettajia sekä myyntialan työntekijöitä. Vantaalla avoimia työpaikkoja oli tarjolla paljon myös siivoustöihin sekä rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille. Espoossa työvoiman kysyntä kohdistui myös lähi- ja kodinhoitajiin.

Työttömyys laskee, mutta vaikeasti työllistyvien määrä edelleen suuri

Helsingin työttömyysaste oli kesäkuussa 10,4 prosenttia eli 1,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2018 aikana työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut kuukausi toisensa perään. Työttömien määrän väheneminen ei ole kuitenkaan kiihtynyt vuoden 2017 lopusta ja laskusuunta näyttäisi hidastuneen hieman kesää kohden. Kesäkuun lopussa Helsingissä oli 35 434 työtöntä, mikä oli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi voimakasta alenemistaan myös kesäkuussa. Pitkäaikaistyöttömiä oli nyt 29 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yli viisi vuotta työttömänä olleiden määrä ei kuitenkaan laskenut, heitä oli nyt 17 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vaikka työttömyys katkeaa, saattavat työttömyysjaksot uusiutua lyhyenkin ajan sisään määräaikaisen työllistymisen, koulutusjakson tai tilapäisen työvoiman ulkopuolelle siirtymisen jälkeen. Useilla pitkäaikaistyöttömillä työttömyys on keskeytynyt joksikin aikaa, mutta jatkunut pian uudelleen.  Yhä yleisempää näyttäisi olevan myös työttömän liikkuminen TE-hallinnon eri palveluiden välillä. Kaikkiaan Helsingissä oli kesäkuun lopussa lähes 20 800 vaikeasti työllistyväksi luokiteltua henkilöä.

Julkaisun tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen sekö työ– ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietoihin. Työvoimatutkimuksen tiedot ovat luonteeltaan suuntaa antavia ja etenkin Helsingin tiedoissa voi olla suurta satunnaisvaihtelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot julkaisusta:
projektitutkija Hanna Ahtiainen, p. 09 310 36412, sähköposti: hanna.ahtiainen(a)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, p. 09 310 36376, sähköposti: tero.j.lahti(a)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme