Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työllisyys kohenee Helsingissä – työvoimapulaa silti usealla alalla

Jaa

Helsingin työmarkkinoilla on nähtävissä runsaasti myönteistä. Työllisten määrä kasvaa ja työttömien työnhakijoiden määrä alenee. Samalla kuitenkin kohtaanto-ongelmat vaivaavat työmarkkinoita. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Työllisyyden kasvu vauhdittui

Työllisten määrä kasvoi vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä Helsingissä kuusi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli nyt selvästi nopeampaa, kuin vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Helsingissä 15–64-vuotiaiden työllisyysaste kohosi 75,4 prosenttiin, mikä on kolme prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän.

Työpaikkamäärät kasvoivat heinä-syyskuussa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla neljä prosenttia vuoden takaisesta.Työpaikat lisääntyivät Helsingissä nopeimmin informaation ja viestinnän, julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoilla. Sen sijaan teollisuus, kiinteistöala sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminta menettivät eniten työpaikkoja.

Työvoimapulaa usealla alalla

TE-toimistoon ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä syyskuun lopussa lähes 9 200. Määrä oli 12 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun tasolla avoimien työpaikkojen määrä kasvoi 11 prosenttia ja koko maan tasolla peräti 16 prosenttia vuotta aiemmasta. Pääkaupunkiseudulla oli tarjolla syyskuun lopussa reilut 13 600 avointa työpaikkaa.Kaikkia avoinna olevia työpaikkoja ei suinkaan ilmoiteta TE-hallinnon järjestelmässä.

Työ- ja elinkeinoministeriön laatiman ammattibarometrin mukaan pulaa hakijoista sekä kasvavaksi ennakoitua rekrytointitarvetta pääkaupunkiseudulla on seuraavissa ammateissa: lastentarhanopettajat, ohjelmistojen ja sovellusten kehittäjät, sosiaalityöntekijät, kodinhoitajat, vartijat ja teollisuustuotteiden kokoonpanijat. Lisäksi työvoimapulaa on useissa ammateissa. Päteviä hakijoita puuttuu muun muassa erityisopettajista, tekniikan erityisasiantuntijoista, kääntäjistä, ravintola-alalta ja kiinteistönhoidosta, sekä rakennusalalta ja terveydenhuollosta, joissa työvoimapulaa on laajasti eri ammateissa niin asiantuntija- kuin työntekijätehtävissä.

Pitkäaikaistyöttömyys laskee vauhdilla, mutta alle vuoden työttömänä olleiden määrä vähenee hitaasti

Helsingin työttömyysaste oli syyskuussa 9,2 prosenttia eli 1,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2018 aikana työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut tasaista vauhtia. Syyskuun lopussa Helsingissä oli reilut 31 200 työtöntä, mikä oli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli vuoden työttömänä olleiden määrän väheneminen jatkui edeltävien kuukausien tapaan Helsingissä nopeana ja pitkäaikaistyöttömiä oli nyt 28 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Sen sijaan vuotta lyhyemmän ajanjakson työttömänä olleiden määrät vähenevät hitaasti. Alle vuoden työttömänä olleiden määrä laski ainoastaan kahdella prosentilla vuoden takaisesta. Myös kaikkein pisimpään työttömänä olleiden määrän kehitys poikkeaa selvästi muista: yli viisi vuotta työttömänä olleiden määrä kasvaa yhä ja heitä oli 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Julkaisun tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen sekä työ– ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietoihin. Työvoimatutkimuksen tiedot ovat luonteeltaan suuntaa antavia ja etenkin Helsingin tiedoissa voi olla suurta satunnaisvaihtelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
Projektitutkija Hanna Ahtiainen, puh. 09 310 36364, e-mail: hanna.ahtiainen(a)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(a)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme