Terve Paino ry

Työllisyys nousuun terveemmän painon avulla

Jaa

Ylipaino lisää työkyvyttömyyttä lineaarisesti; reilun ylipainon aiheuttamat sairaudet johtavat ennenaikaiselle eläkkeellä kolme kertaa todennäköisemmin kuin terve paino. Parempi terveys lisää työllisyyttä – samalla syntyisi merkittävät säästöt julkisen talouden menoihin.

Ylipaino lisää ennenaikaista eläköitymistä

Lihavuus aiheuttaa yli 30 sairautta, joista monet ovat yleisiä kansantauteja ja koskettavat ainakin kahden miljoonan suomalaisen elämää. Lihavuussairaudet vähentävät työllisten suomalaisten määrää. Sanna Marinin hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja se edellyttää vähintään 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä. Tavoitteeseen tähtäävissä toimenpiteissä hallitus on unohtanut ne tekijät, joiden vuoksi suomalaiset poistuvat työelämästä ennen eläkeikää.

Lihavuussairaudet heikentävät työssä pärjäämistä ja lisäävät sairauspäiviä

Finterveys 2017 tutkimuksessa kysyttiin lähes 5 000 suomalaiselta heidän kokemustaan työkyvystä ja edeltävän vuoden sairauslomista. Terveessä painossa oleviin verrattuna lihavuus (painoindeksi yli 30) johti kokemukseen heikommasta työkyvystä ja sairauspoissaoloja oli kaksi kertaa enemmän edeltävän vuoden aikana.

Lihavuusepidemia johtuu yhteiskunnan muutoksista

Terveyden säilyttäminen on paljon vaikeampaa kuin aikaisempina vuosikymmeninä, koska ruokaympäristö on runsastunut ja epäterveellisten elintarvikkeiden tarjonta valtavasti lisääntynyt.  Lihavuussairaudet ovat yleistyneet ja mm. sen vuoksi työkykyisyys on vähentynyt.

Yhteiskunnallisilla päätöksillä lihavuus laskuun

Turvavyöpakko ja nopeusrajoitukset ovat vähentänyt liikennekuolemia, tupakkalait tupakoinnin haittoja. Vastaavilla keinoilla voidaan vähentää ylipainon aiheuttamia sairauksia. Sokeripitoisia juomia verotetaan tuntuvasti ainakin 40 maassa. Muita keinoja ovat esimerkiksi epäterveellisten ruokien markkinointikielto lapsille ja ruokapakkausten varoitusmerkit epäterveellisyydestä. Lihottavien elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen auttaa suomalaisia pysymään terveessä painossa ja työkykyisinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Ihmiset pysyivät terveessä painossa metsästäjä-keräilijä aikakautena.
Ihmiset pysyivät terveessä painossa metsästäjä-keräilijä aikakautena.
Lataa
Valtaosa ihmisistä kykeni säilyttämään terveen painon vielä 100 vuotta sitten.
Valtaosa ihmisistä kykeni säilyttämään terveen painon vielä 100 vuotta sitten.
Lataa
Ylipainon vähentäminen ei onnistu ilman yhteiskunnan toimenpiteitä.
Ylipainon vähentäminen ei onnistu ilman yhteiskunnan toimenpiteitä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terve Paino ry
Terve Paino ryhttps://tervepaino.fi

Terve Paino toimii terveemmän ruokaympäristön puolesta

Terve Paino -yhdistyksen tavoitteena on vähentää ylipainoa, jotta suomalaiset voisivat elää terveempinä. Yhdistys vaikuttaa yhteiskunnallisiin päättäjiin, jotta terveempää ruokaympäristöä tukevat lait ja säädökset toteutuvat. Yhdistyksen puheenjohtaja on professori Pertti Mustajoki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terve Paino ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme