Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Työllisyyskatsaus maaliskuu: Työttömyys on kasvussa (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa
Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 7 020 työtöntä työnhakijaa. Se on 459 (+ 7,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli maaliskuussa 260 enemmän kuin helmikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,2 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,6 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 852 eli 267 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 45,6 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena maaliskuussa 846 (- 22,4 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Maaliskuun aikana avoinna oli yhteensä 11 748 työpaikkaa, mikä oli 2 969 (- 20,2 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 187 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 8,9 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.
Työttömiä oli maaliskuussa 260 enemmän kuin helmikuussa.
Työttömiä oli maaliskuussa 260 enemmän kuin helmikuussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi yhdessä viidestä Pohjanmaan ELY-keskuksen seutukunnista. Työttömyys pienentyi vuotta aiempaan nähden vain Vaasan seudulla 77 henkilöllä (- 2 %). Työttömien määrä kasvoi Suupohjan rannikkoseudulla 165 henkilöllä (+ 57 %), Pietarsaaren seudulla 137 henkilöllä (+ 15 %), Kokkolan seutukunnassa 182 henkilöllä (+ 10 %) ja Kaustisen seutukunnassa 52 henkilöllä (+ 13 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Pietarsaaren seutukunnassa (4,6 %).

- Työttömyys jatkoi kasvuaan maaliskuussa Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja kääntyi kasvuun nyt myös koko maan tasolla. Lomautusten määrä on edelleen korkealla kasvihuonetilanteen vuoksi vuoden takaiseen verrattuna, vaikkakin lomautukset ovat loppumassa huhtikuun aikana. Muita pienehköjä lomautuksia on ilmoitettu myös Pohjanmaan TE-toimistoon maaliskuun aikana, Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari kommentoi.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi useissa ikäryhmissä. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi eniten 30-34-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 134 henkilöä vuodentakaiseen verrattuna (+ 21,2 %). Määrällisesti eniten vähennystä oli 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä, 66 henkilöä vuotta aiempaan nähden
(- 6,2 %). Maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 827, mikä on 105 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 52 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 579 eli 43 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (37 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 999 työtöntä.

Työttömien määrä pienentyi määrällisesti eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä (-71). Työttömien määrä sen sijaan kasvoi eniten ammatteihin luokittelemattomien ryhmässä (+ 155).

Palveluissa olevien määrä on kasvanut 1,6 % ja työttömyys lisääntynyt 7,0 % edelliseen vuoteen verrattuna. Työvoimakoulutuksessa oli 109 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten, yhteensä 1 089 henkilöä. Omaehtoisessa opiskelussa oli 1 078 henkilöä, mikä on 165 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 851 henkilöä, mikä on 19 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan TE-toimistoon maaliskuun aikana 2 923, mikä on 846 vähemmän (- 22,4 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Uusien avointen työpaikkojen määrä pienentyi kaikissa ammattiryhmissä, eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä (-343).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työttömiä oli maaliskuussa 260 enemmän kuin helmikuussa.
Työttömiä oli maaliskuussa 260 enemmän kuin helmikuussa.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Regionala utvecklingsutsikter: de österbottniska företagen investerar i framtiden med rekordfart, trots att bristen på arbetskraft fortsätter att vara svår (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.5.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. I Österbotten och i Mellersta Österbotten sker en historiskt stor investeringsboom och sysselsättningsläget i landskapen är utmärkt, men vyerna blir dystrare på grund av den svåra bristen på arbetskraft och svängningarna i världsekonomin.

Alueelliset kehitysnäkymät: pohjalaisyritykset investoivat tulevaan ennätystahdilla, vaikka työvoimapula jatkuu vaikeana (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)25.5.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on käynnissä historiallisen suuri investointibuumi ja maakuntien työllisyystilanne on erinomainen, mutta tunnelmia synkentävät vaikea työvoimapula sekä maailmantalouden ailahtelut.

Sysselsättningsöversikten för april månad: Fortsättningsvis den lägsta arbetslösheten i Fastlandsfinland inom området för Österbottens NTM- central (Österbotten, Mellersta Österbotten)24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av april sammanlagt 6 783 arbetslösa arbetssökande. Det är 454 (+ 7,2 %) mer än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i april 237 fler än i mars månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den lägsta i Fastlandsfinland, 6,0 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,3 %. Antalet heltidspermitterade var 693, dvs. 87 fler än ett år tidigare (+14,4 %). Antalet nya lediga arbetsplatser var i april 1 092 (- 31,4 %) färre än för ett år sedan. Under april månad fanns det sammanlagt 8 629 arbetsplatser, vilket var 4 663 (- 35,1 %) arbetsplatser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 88 personer jämfört med situationen året innan (- 4,3 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Huhtikuun työllisyyskatsaus: Pohjanmaan ELY-keskusalueella edelleen Manner-Suomen alhaisin työttömyys (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli huhtikuun lopussa yhteensä 6 783 työtöntä työnhakijaa. Se on 454 (+ 7,2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli huhtikuussa 237 enemmän kuin maaliskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,0 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,3 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 693 eli 87 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 14,4 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena huhtikuussa 1 092 (- 31,4 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Huhtikuun aikana avoinna oli yhteensä 8 629 työpaikkaa, mikä oli 4 663 (- 35,1 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 88 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 4,3 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

För att få kunnig arbetskraft aktiverar NTM-centralområdena i Södra Österbotten och Österbotten sitt samarbete genom att utarbeta en gemensam regional riktlinje för arbetstillstånd (Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten)9.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten och NTM-centralen i Österbotten har bestämt sig för att i fortsättningen utarbeta en gemensam regional riktlinje för arbetstillstånd. Det är frågan om en naturlig pendlingsregion och den gemensamma riktlinjen gällande arbetstillstånd aktiverar samarbetet mellan områdena allt mera för att främja tillgången på kunnig arbetskraft. I riktlinjen för arbetstillståndet ingår nästan 50 yrkesbenämningar och den är i kraft under tiden 8.5-7.11.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme