Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Työllisyysrahaston etuuksien kehittämistä jatkettava – koulutuksen ja tukien kohdennuttava paremmin eniten tarvitseville

Jaa

SAK pitää Työllisyysrahaston toiminnan ja tukimuotojen kehittämisestä tehtyä selvitystä ansiokkaana. Selvityksessä ehdotetaan jatkuvan oppimisen tukien kehittämistä niin, että ne vastaisivat nykyistä paremmin työelämän muutoksiin ja tavoittaisivat myös vähän koulutusta saaneet palkansaajat.

Tänään julkaistussa selvityksessä pidetään ongelmallisena sitä, että aikuiskoulutusta ja opiskelua tukevat Työllisyysrahaston etuudet kasautuvat voimakkaasti jo valmiiksi hyvin koulutetuille. Kipeimmin koulutusta tarvitsisivat kuitenkin ne, joilla on matala, esimerkiksi vain perusasteen koulutus.

– Vähän koulutetuilla on enemmän työttömyyttä ja heidän työuransa jää selvästi toisen- ja korkea-asteen koulutettuja lyhyemmäksi. Tätä ongelmaa voitaisiin ratkoa kehittämällä aikuiskoulutusta muun muassa vähemmän tutkintokeskeiseksi ja tarjoamalla enemmän lyhyempiä koulutuksia ja mahdollisuutta suorittaa vain osia tutkinnoista, sanoo johtaja Saana Siekkinen.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen mukaan Työllisyysrahastolta puuttuu välineitä tukea työyhteisössä tapahtuvaa oppimista ja toimialoja, jotka käyvät läpi nopeaa teknologista murrosta. Ratkaisuksi tähän esitetään uutta etuutta, jolla tuettaisiin työyhteisöissä tapahtuvaa jatkuvaa oppimista ja kehittämistä. Samalla tavoitettaisiin työpaikoilta niitä henkilöitä, joille perinteiset oppimisen muodot eivät sovellu.

– Osaamisen kehittäminen ja jatkuva oppiminen on välttämätöntä työelämän murroksessa. Erityisen tärkeää olisi kehittää uusia toimintatapoja ja tukea, joilla voidaan edistää työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Siksi selvityshenkilöiden ehdottama työyhteisöetuus on tervetullut avaus ja voisi toimia hyvänä pohjana jatkovalmistelulle.

Lisäksi ehdotetaan aikuiskoulutustuen kehittämistä niin, että sen avulla voidaan paremmin vastata teknologisen muutoksen aiheuttamiin osaamisen kehittämistarpeisiin ja erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien tukemiseen.

– Ehdotukset pitää käydä läpi ennakkoluulottomasti. SAK ehdottaa, että nyt valmistuneen selvitystyön pohjalta käynnistetään jatkovalmistelu, jossa tarkastellaan erityisesti ammattitutkintostipendin ja koulutuskorvauksen kehittämistä ja arvioidaan kriittisesti niihin käytettäviä resursseja. Jatkovalmistelussa on arvioitava myös resurssien kohdentamista uudelleen vähän koulutettujen osaamisen parantamiseen ja työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisäämiseen, Saana Siekkinen sanoo.

Työllisyysrahasto on lailla perustettu työmarkkinaosapuolten hallinnoima organisaatio, joka kerää työttömyysvakuutusmaksut, rahoittaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja edistää palkansaajien osaamisen kehittämistä aikuiskoulutusetuuksilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Viktigt att fortsätta utveckla Sysselsättningsfondens förmåner – utbildningen och stöden måste riktas bättre till de grupper som behöver dem mest23.6.2021 10:17:37 EEST | Tiedote

FFC anser att utredningen om hur Sysselsättningsfondens verksamhet och stödformer kunde utvecklas är förtjänstfull. Utredarna föreslår att stöden för kontinuerligt lärande ska utvecklas så att de bättre motsvarar förändringarna i arbetslivet och når också löntagare som har fått mindre utbildning.

EK, SAK, Akava ja STTK: Terveyspalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja kustannusten hallinta edellyttävät monikanavaista rahoitusta17.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

EK, SAK, Akava ja STTK ovat huolissaan valmistelutyöstä, jossa tarkastellaan terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän muuttamista yksikanavaiseksi. Tämä tarkoittaa, että julkinen rahoitus kanavoitaisiin kokonaisuudessaan palvelujen järjestämisvastuussa oleville organisaatioille ja yksityisten terveyspalvelujen käyttöön liittyvien kustannusten korvaamisesta luovuttaisiin.

Regeringens planerade jobbsökningsmodell blev komplicerad och svår att förstå8.6.2021 09:08:18 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC kritiserar regeringens förslag till så kallad nordisk jobbsökningsmodell eftersom modellen är svår att förstå. Regeringens utkast till proposition slår detaljerat fast olika intervjuer och skyldigheter för arbetslösa att söka jobb. I stället för att införa en reglering på detaljnivå, borde man satsa på att ge arbetslösa individuell service, säger Alli Tiensuu som är arbetskraftspolitisk expert på FFC.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme