Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työmaan valaistuksen riittämättömyys ja puute putoamissuojauksessa – pääurakoitsijan vastaavalle työnjohtajalle ja aliurakoitsijayhtiön työnjohtajalle sakkoja

Jaa
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi päätoteuttajayhtiön vastaavan työnjohtajan 25 päiväsakkoon ja elementtiasennusta suorittaneen yhtiön työnjohtajan 40 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 2.5.2023.

Työntekijä oli pudonnut ontelolaattakenttään jääneestä aukosta noin 3,5 metrin matkan, kun hän oli kulkenut katsomaan työkohdettaan. Käräjäoikeudessa käsiteltiin sitä, oliko rakennustyömaalla ollut riittävä ja sopiva valaistus sekä sitä, oliko ontelolaatan ja rakenteilla olleen seinän välinen aukko suojattu putoamiselta. Lisäksi käsiteltiin mainittujen seikkojen vaikutusta työntekijän putoamiselle.

Valaistus

Työmaalla oli ollut kirkkaita valoja, mutta valot oli sijoitettu siten, että työmaalle oli valoista huolimatta jäänyt varjoja. Voimakkaat varjot estivät näkemästä ontelolaatan ja seinän välistä aukkoa. Kulkuväylän valaistus ei siten ollut riittävä ja sopiva.

Riidatonta oli, että kulkuväylien valaistus oli kuulunut pääurakoitsijan vastuulle.

Käräjäoikeudessa oli riidatonta lisäksi se, että pääurakoitsijan vastaava työnjohtaja oli vastuussa rakennustyömaan työturvallisuudesta ja siten myös työturvallisuuden kannalta riittävästä valaistuksesta. Käräjäoikeus katsoi, että vastaavan työnjohtajan työmaalla liikkuessaan on täytynyt havaita valaistuksen sijoittelu ja syntyneet voimakkaat varjot. Hän on ollut tietoinen valaistuksen riittämättömyydestä senkin vuoksi, että työntekijä oli pyytänyt saada lisävalaistusta ennen putoamistaan.

Käräjäoikeus katsoi, että valaistuksen puutteet ja valaistuksesta johtunut varjo olivat olleet osasyynä siihen, että työntekijä ei ole voinut nähdä kulkuväylällä työkohteeseen mennessään ontelolaatan ja rakennuksen seinän välistä aukkoa seurauksella, että hän oli pudonnut aukosta.

Putoamissuojaus

Käräjäoikeudessa oli riidatonta, että putoamissuojauksesta huolehtiminen oli ollut aliurakoitsijayhtiön työnjohtajan vastuulla. Työnjohtajan mukaan lippusiima oli asetettu putoamissuojaukseksi elementtiasennustyön päätyttyä. Työnjohtajan väitteenä oli, että lippusiima oli irronnut, mutta mitään jälkiä irronneesta lippusiimasta työmaalla ei ollut. Työjohtaja ei ollut itse paikalla tarkistamassa putoamissuojauksen toteutumista elementtiasennustyön päätyttyä kyseiseltä päivältä. Käräjäoikeus katsoi, ettei pääsyä putoamisvaaralliselle alueelle ollut estetty eikä aukkoa ollut teknisin ratkaisuin suojattu muutoinkaan.

Käräjäoikeus totesi, että työnjohtaja ei ollut valvonut putoamissuojauksen toteutumista. Putoamissuoja olisi estänyt pääsyn aukon luokse ja siten sen puuttuminen oli keskeisesti vaikuttanut työntekijän putoamiseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 2.5.2023, 23/117874 asiassa R 21/3679

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anna-Maija Heino, puh. 02950 16657, etunimi.sukunimi@avi.fi,
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme