Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työn vaarojen selvittämisen ja arvioinnin puuttumisesta järjestölle ja sen puheenjohtajalle sakkoja

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajan työturvallisuusrikoksesta 10 päiväsakkoon. Lisäksi nuorisojärjestö tuomittiin 850 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 2.9.2021.

Tapauksessa puolueen nuorisojärjestön pääsihteerinä toiminut työntekijä oli kuormittunut työssään terveyttään vaarantaneella tavalla. Käräjäoikeus katsoi, että työntekijän lähiesimiehenä toiminut nuorisojärjestön puheenjohtaja oli toiminut asiasta tiedon saatuaan työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla, ja hylkäsi syytteen tältä osin.

Käräjäoikeus kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, ettei pääsihteerin työhön liittyviä vaaroja ja haittoja ollut lain edellyttämällä tavalla selvitetty. Käräjäoikeus totesi, että jokaisen työnantajan on selvitettävä ja arvioitava työn haitta- ja vaaratekijät. Selvitettäviin tekijöihin kuuluu myös työn psykososiaaliset kuormitustekijät, kuten työaikajärjestelyihin, työn määrään ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät tekijät, jotka voivat aiheuttaa työntekijöille haitallista työkuormitusta. Työntekijän lähiesimiehenä toiminut nuorisojärjestön puheenjohtaja ei ollut selvitystä tehnyt, eikä sitä ollut myöskään edellisen puheenjohtajan kaudella tehty. Käräjäoikeus katsoi, ettei pelkästään lähiesimiehen ja työntekijän välillä käytyjä keskusteluja tai sovittujen asioiden toteuttamista voitu pitää työturvallisuuslain tarkoittamana vaarojen selvittämisenä ja arviointina. Käräjäoikeus totesi, että riskien arvioinnin suorittamisen on oltava todennettavissa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Laura Kantola muistuttaa, että työturvallisuuslain mukainen työn vaarojen selvittämis- ja arviointivelvollisuus koskee myös työnantajia, joiden työntekijät tekevät asiantuntijatyötä. Riskien arvioinnin kautta työnantaja pystyy ennaltaehkäisemään työpaikan psykososiaalisten kuormitustekijöiden työntekijöiden terveydelle aiheuttamaa vaaraa. Työnantajan ei tarvitse käyttää riskien arvioinnissa tietyn mallin mukaista menetelmää. Tavoitteena on, että kaikki mahdolliset työhön liittyvät vaara- ja haittatekijät käydään läpi. Tunnistettujen vaaratekijöiden merkitys työntekijöiden terveydelle arvioidaan, ja tämän perusteella määritellään toimenpiteet haitallisen työkuormituksen välttämiseksi. Jos kuormitustekijästä aiheutuva terveysvaara on merkittävä, tulee toimenpiteiden kohdistua syihin. Jos esimerkiksi työn määrä aiheuttaa merkittävää terveysvaaraa, on selkeytettävä työprosessit, uudelleenmitoitettava työ tai varmistettava henkilöstöresurssit.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/7561

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme