Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin

Jaa

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Työturvallisuuspuute tuli ilmi, kun työsuojelutarkastaja havaitsi heinäkuussa 2019 vantaalaiselle työpaikalle tehdyllä tarkastuksella, että kolmelle autonostimelle ei ollut tehty vuosittaisia määräaikaistarkastuksia ajallaan. Tarkastus oli osa hanketta, jolla valvottiin nostolaitteiden määräaikaistarkastusten noudattamista. Tarkastukset kohdistettiin työpaikkoihin, joihin on aikaisemmin annettu kehotus tarkastusten suorittamiseen liittyen ja tarkastus tehtiin ennalta ilmoittamatta.

Syyte koski sitä, että työnantaja oli laiminlyönyt tarkastuttaa kolme autonostinta asiantuntijalla vuosina 2016, 2017 ja 2018. Työnantaja oli tarkastanut autonostimet edellisen kerran vuonna 2015 työsuojelutarkastajan antaman kehotuksen jälkeen. Toimitusjohtajan mukaan syytteessä tarkoitetut autonostimien määräaikaistarkastukset olivat jääneet huolimattomuudesta tekemättä kolmen vuoden ajalta. Yhtiön liiketoiminta oli myyty, eikä yhtiöllä ollut toimintaa.

Toimitusjohtaja tuomittiin 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiö tuomittiin 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Rikoshyöty oli säästö, joka oli syntynyt määräaikaistarkastusten teettämisen laiminlyönnistä.

Työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on oltava tietoinen työpaikalla olevia työvälineitä koskevista määräaikaistarkastuksista ja tehtävä ne määräysten mukaisesti. Määräaikaistarkastuksessa voidaan havaita esimerkiksi osien kulumista, jota ei tavallisessa työkäytössä havaita ja siten ehkäistä tapaturmia.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 28.9.2021, asianro R 21/2326

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, puh. 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Transport- och logistikpersonal befrias från obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna1.12.2021 16:59:01 EET | Tiedote

Hälsokontrollerna vid gränsövergångarna fortsätter. På grund av försörjningsberedskapen befrias transport- och logistikpersonal från hälsokontrollerna. Också landsförteckningen i förordnandet slopas – i stället kommer en hänvisning till Institutet för hälsa och välfärds webbplats som uppdateras med länder där det har upptäckts spridning av virusvarianten omicron.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme