Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työnantajalle sakot viallisista telineistä

Jaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut iisalmelaisen toiminimiyrittäjän työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen, koska hän oli antanut työntekijöidensä käyttöön vialliset telineet.

Iisalmelainen rakennusalan toiminimiyrittäjä oli kesällä 2020 teettänyt työntekijöillään ulkomaalausta Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkon kappeliin. Työntekijät olivat tehneet työtä kaksilta 1,8 metriä korkeilta telineiltä. Kun yksi työntekijöistä oli ollut telineillä maalamassa, oli telineen työtaso irronnut ja työtaso ja työntekijä pudonneet maahan. Pudonneelle työntekijälle tuli toiseen ranteeseen murtuma, joka kuitenkin parani melko pian.

Työsuojelutarkastaja kävi työmaalla ja totesi, että telineiden työtaso oli päässyt putoamaan, koska telineiden runkoputkien liitokset olivat viallisia. Putket olivat päässeet irtoamaan liitoksistaan, minkä seurauksena työtaso oli irronnut ja pudonnut maahan.

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajana toimineen toiminimiyrittäjän työturvallisuusrikoksesta, koska hän oli laiminlyönyt telineiden rakenteen ja kunnon tarkastuksen ja niissä olevien vikojen korjauksen ennen kuin ne annettiin työntekijöiden käyttöön. Työnantajan olisi kuulunut huolehtia myös siitä, että telineiden tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja ja telineisiin tehdään merkintä niiden tarkastamisesta. Työnantajana toiminut mies sai 30 päiväsakkoa, joista hänelle tulee yhdessä rikosuhrimaksun kanssa maksettavaa 1100 euroa.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus huolehtia, että telineet kootaan niiden käyttöohjeiden mukaisesti ja että ne tarkastetaan ja niissä olevat puutteet korjataan aina ennen kuin telineitä aletaan käyttää työkohteessa. Tässä tapauksessa telineiltä pudonneelle työntekijälle ei onneksi tullut vakavia vammoja. Telineiltä putoaminen on kuitenkin aina silloin tällöin aiheuttanut vakavia ja pysyväksikin jääneitä vammoja, jos työntekijä on esimerkiksi lyönyt päänsä telineiltä pudotessaan.

Tuomion antoi Pohjois-Savon käräjäoikeus 17.8.2022 ja tuomion asianumero on R 22/1219. Käräjäoikeus antoi tuomion kirjallisessa menettelyssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kaavin kunta on korjannut toimintaansa pysyäkseen lastensuojelulain mukaisissa määräajoissa30.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 26.4.2022 sadantuhannen euron uhkasakon uhalla Kaavin kunnan huolehtimaan siitä, että kunnan lastensuojelun henkilöstöresurssit ovat riittävässä suhteessa lastensuojelulain velvoitteisiin ja asiakasmääriin. Kaavin kunta saattoi lastensuojelun henkilöstöresurssin lain vaatimalle tasolle määräaikaan mennessä, joten aluehallintovirasto ei tuomitse uhkasakkoa maksettavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme