Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työnantajan tulee ilmoittaa vuosiloman ajankohdasta hyvissä ajoin

Jaa

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle vuosiloman ajankohta viimeistään kuukausi ennen loman alkua. Jos tämä ei ole mahdollista, loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa myöhemmin. Siitä on kuitenkin ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista.

”Työnantaja päättää vuosiloman ajankohdan, mutta työnantajan on ennen loman ajankohdan määräämistä varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta. Kesäloma on pyrittävä antamaan yhdenjaksoisena. Työnantaja ja työntekijä saavat kuitenkin sopia, että työntekijä pitää 12 arkipäivää ylittävän loman osan yhdessä tai useammassa jaksossa”, kertoo työsuojelutarkastaja Jukka Kurki.

Kesälomakausi alkaa 2. toukokuuta ja päättyy 30. syyskuuta. Vuoden 2022 kesälomakaudella on annettava vuosiloma, joka on ansaittu 1.4.2021 – 31.3.2022 välisenä aikana. Vuosilomaa ansaitaan työsuhteen pituuden mukaan joko kaksi tai kaksi ja puoli arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

”Vuosilomapalkan lähtökohtana on, että se on säännölliseen tai keskipäiväpalkkaan perustuva. Vuosilomapalkka maksetaan juuri ennen loman alkua tai esimerkiksi jonain lomakauden tavanomaisena palkanmaksupäivänä, jos niin on sovittu”, Jukka Kurki muistuttaa.

Vuosilomasta säädetään vuosilomalaissa (162/2005) ja jos työsuhteessa sovelletaan työehtosopimusta, voi siinä olla tarkentavia määräyksiä esim. lomarahaan liittyen.

”Työsuojeluviranomaisen työsuhdeneuvontaan tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja koskien vuosiloman antamista ja vuosilomapalkkaa””, Jukka Kurki sanoo.

Lisätietoja vuosilomasta löytyy Tyosuojelu.fi -verkkopalvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Jukka Kurki p. 0295 016 006, sähköposti: jukka.kurki@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kriget i Ukraina och Finlands Natomedlemskap tema för Västra och Inre Finlands beredskapskommitté13.5.2022 15:19:41 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 12.5.2022 på ett av regionförvaltningsverket sammankallat möte för att skapa en lägesöversikt avseende aktuella beredskapsärenden i regionen. Med den regionala beredskapskommitténs lägesöversikter säkerställs informationsgången mellan centrala aktörer inom Västra och Inre Finlands region, som täcker landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys teemana Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa13.5.2022 15:15:14 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 12.5.2022 aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme