Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työnhakija jätettiin valitsematta vammaisuuden perusteella – työnantajan edustajille sakkorangaistus työsyrjinnästä

Jaa
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kaupungin vammaispalveluiden kaksi työnantajan edustajaa työsyrjintärikoksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 16.5.2023.

Tapauksessa työnhakija on kokenut tulleensa syrjityksi vammaisuuden vuoksi. Työnhakija on hakenut kaupungin vammaispalveluissa avoinna olleisiin virkoihin, joita koskevan pätevyysvaatimuksen hän on täyttänyt. Työnhakijalle on järjestetty kaksi työhaastattelua, joista toinen on pidetty läsnäolohaastatteluna. Siinä työnhakija on kertonut vammaisuudestaan, ja sen vuoksi työssä tarvitsemastaan henkilökohtaisesta avustajasta. Työnantaja ei ole lopulta valinnut virkoihin ketään. Työnantajan edustaja on ilmoittanut hakijalle haastattelun jälkeisessä puhelinkeskustelussa pitävänsä asiakkaiden tietoturvan säilymisen kannalta riskinä sitä, että asiakastilanteissa olisi työntekijän ohella ulkopuolinen henkilö. Työnantajan edustajien mukaan työnhakijan valitsematta jättäminen ei johtunut työnhakijan vammaisuudesta, vaan siitä, ettei työnhakijalla ollut riittävästi opinnoista valmistumisen jälkeen hankittua työkokemusta.

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että työhönottoilmoituksessa soveltuva työkokemus on ilmoitettu eduksi katsottavaksi asiaksi, eikä siten edellytykseksi virkaan valitsemiselle. Asiassa kuultiin todistajina henkilöitä, jotka kertoivat, ettei henkilökohtaisen avustajan käyttäminen aiheuta ongelmaa asiakkaiden tietoturvalle, kun henkilökohtaiselle avustajalle laaditaan salassapitosopimus, jonka perusteella tällä on velvollisuus olla ilmaisematta työssä tietoonsa saamiaan asioita. Käräjäoikeus totesi, ettei työnhakijan tarvetta henkilökohtaisen avustajan käyttämiselle työssä voitu pitää painavana ja hyväksyttävänä perusteena jättää työnhakija valitsematta virkaan.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantajan edustajat olivat olleet tietoisia työnhakijan vammaisuudesta, ja sillä oli ollut tosiasiallinen vaikutus siihen, ettei työhakijaa ollut valittu virkaan.

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajaa tekemään vammaisen työnhakijan tai työntekijän tarvitsemat kohtuulliset mukautukset. Mukautusten tarkoituksena on turvata vammaiselle henkilölle yhdenvertaiset mahdollisuudet saada työtä, suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla. Mukautukset voivat liittyä vammaisen henkilön tarpeista riippuen esimerkiksi työoloihin, apuvälineisiin ja työn organisointiin. Työntekijää valittaessa vammaisen henkilön tarvitsemat mukautukset eivät saa vaikuttaa työhönottopäätökseen, toteaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 22/2213

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, puh. 029 501 6577, laura.kantola@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Työpaikan kameravalvonta kohdistui työpisteisiin ilman perustetta, toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen5.6.2023 13:00:56 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 2.6.2023 antamassaan tuomiossa katsonut varsinaissuomalaisen metallialan yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomiseen. Toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Käsiteltävänä oli yhtiön kameravalvonta, jonka työsuojeluviranomainen katsoi kohdistuvan yksittäisiin työpisteisiin ilman perustetta.

Överdirektör Merja Ekqvist överräcker livräddningsmedaljer i Helsingfors 7.6.2025.6.2023 11:02:13 EEST | Kutsu

Onsdagen den 7 juni 2023 kl.13 överräcker överdirektör Merja Ekqvist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland livräddningsmedaljer, som republikens president beviljat, till tre personer i Södra Finland som har räddat en person i livsfara genom att visa särskilt mod och rådighet med äventyrande av sin egen säkerhet. Tillställningen ordnas på Regionförvaltningsverket i Södra Finlands verksamhetsställe i Helsingfors, Bangårdsvägen 9 (1:a vån).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme