Työnhakupalvelu haastaa työnantajat palkka-avoimuuteen – 10 syytä kertoa palkka työnhakijoille
Duunitorilla on kunnianhimoinen tavoite: saada palkka jokaiseen työpaikkailmoitukseen. Perinteisesti palkkoihin on liittynyt salamyhkäisyyttä. Suomen suurin työnhakupalvelu tuo palkat näkyvästi työnhakukoneeseen ja rohkaisee työnantajia palkka-avoimuuteen, sillä se hyödyttää kaikkia.

Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa ja varsinkaan yksityisellä sektorilla ei ole kovin yleistä, että avoimen työpaikan yhteydessä kerrotaan tehtävän palkka tai palkkahaarukka. Valtaosa työnhakijoista toivoo tähän muutosta.
Suomen suurin työnhakupalvelu Duunitori kannustaa työnantajia lisäämään tiedon palkasta, koska se on kaikkien osapuolten etu.
Miksi kertoa palkasta työpaikkailmoituksessa?
Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Aino Salonen listaa, miksi rekrytoinnin palkka-avoimuus kannattaa:
- ”Selvä enemmistö osaajista haluaa tietää palkasta: 91 prosenttia Duunitorin palkkakyselyn (2021) yli tuhannesta vastaajasta toivoo palkan tai palkkahaitarin ilmoitettavan työpaikkailmoituksessa.”
- ”Työpaikkailmoitus on viestintää, ja niin on myös palkkatieto. Palkkataso kertoo osaltaan tehtävän vaativuudesta.”
- ”Tieto palkasta auttaa työnhakijaa tekemään päätöksensä. Duunitorin työnhakijatutkimusten mukaan palkka on yksi tärkeimmistä kriteereistä työpaikan valinnassa.”
- ”Rekrytointi ja työnhaku ovat molemmat aikaavievää puuhaa. Avoimuus rekrytointiprosessin alusta alkaen säästää sekä hakijan että työnantajan aikaa. On hyvä tietää varhaisessa vaiheessa, jos käsitykset ja toiveet palkasta eivät kohtaa.”
- ”Etenkin nyt, kun palkka-avoimuus ei ole vielä kovin yleistä, se on loistava tapa erottua työnantajien joukosta ja tavoittaa sopivimmat osaajat.”
- ”Tieto palkasta voi houkutella myös passiivisia työnhakijoita, eli niitä, jotka eivät ole juuri nyt aktiivisessa työnhaussa.”
- ”Tyypillisesti työnhakijalta pyydetään palkkatoivetta, kenties jo työhakemuksen yhteydessä. Usein hakijalla ei ole riittävästi tietoa palkkatoiveen määrittämiseen. Sen sijaan työnantajalla on yleensä enemmän tietoa roolin vaativuudesta ja myös rekrytointiin budjetoidusta rahasta. Näin ollen työnantajan pitäisi mielestäni osata avata palkkatasoa.”
- ”Avoimuus parantaa hakijakokemusta: työnantajana Duunitori on jo vuodesta 2020 asti kertonut palkkahaitarin omien rekrytointiensa työpaikkailmoituksissa, mistä on tullut runsaasti kiittävää palautetta työnhakijoilta.”
- ”Palkka-avoimuuden ei tarvitse johtaa tasapäistämiseen, jossa hyvästä työpanoksesta ei voida palkita. Palkkaerot pitäisi pystyä perustelemaan osaamisen, kokemuksen ja tulosten mukaan. Jos palkat eivät kestä päivänvaloa, on hyvä miettiä, ovatko ne oikeudenmukaisia.”
- ”Palkka-avoimuus ei poista neuvotteluja. Vaikka palkkauksesta kerrottaisiin työpaikkailmoituksessa, hakija voi silti neuvotella itselleen paremman palkan. Jos perustelut ovat pätevät ja esimerkiksi rooli muuttuu tekijän osaamisen mukaan, korkeampi toive voi toteutua joko rekryvaiheessa tai myöhemmissä palkkaneuvotteluissa.”
Onko tässä askel kohti laajempaa palkka-avoimuutta?
Duunitorin työnhakukoneessa voi nyt lisätä kätevästi työtehtävän palkan tai palkkahaitarin, kun syöttää työpaikkailmoituksen. Työnhakupalvelu kannustaakin ilmoituslomakkeen yhteydessä työnantajia avoimuuteen ja kertoo ilmoituksen jättäjille, millaista hyötyä siitä on.
Duunitorin työpaikkoja selaava työnhakija taas näkee palkkatiedon heti ilmoituksen alussa ja voi hakea vain ilmoituksia, joissa kerrotaan palkasta euroina.
Duunitori.fissä on tälläkin hetkellä noin 58 000 työpaikkailmoitusta ja sivusto kerää miljoonia vierailuja kuussa, joten se tavoittaa merkittävän osan suomalaisista työnantajista ja osaajista.
”Koska olemme suuri toimija, toivomme, että voimme aidosti muuttaa rekrytointia ja työelämää kannustamalla kertomaan palkasta. Työpaikkailmoitusten palkkahaitari on myös luonteva askel kohti laajempaa palkka-avoimuutta organisaation sisällä”, Salonen pohtii.
”Sen ei tarvitse tarkoittaa, että jokaisen työntekijän palkka on julkista tietoa kaikille. Yksi tapa on avata eri tehtävien palkkahaitareita sisäisesti henkilöstölle. Tämäkin edellyttää tietysti, että palkkaerot ovat perusteltavissa.”
Näyttää siltä, että moni työnantajan edustaja alkaa olla avoin muutokselle: 57 prosenttia Duunitorin Kansalliseen Rekrytointitutkimukseen (2022) vastanneista rekrytoijista ja johtajista ajattelee, että työpaikkailmoituksessa olisi hyvä esittää tehtävän palkkahaitari. Vain 15 prosenttia vastustaa palkkatietoja.
Teema on pinnalla myös politiikassa, sillä Euroopan unioni ja Suomen hallitus ovat pyrkineet edistämään palkka-avoimuutta, etenkin palkkatasa-arvon vuoksi. Euroopan komission direktiiviehdotus aiheesta sai hiljattain vihreää valoa Euroopan parlamentin valiokuntaäänestyksessä. Ehdotukseen kuuluu, että työnhakijoille pitäisi kertoa avoimen työtehtävän palkka työpaikkailmoituksessa tai ennen työhaastattelua.
Mitä jos palkkausta on vaikeaa avata?
Mitä jos palkan määrittely tuntuu vaikealta? Entä jos palkkaan kuuluu erilaisia lisiä ja tulososia? Aino Salonen vinkkaa, miten palkkauksesta kannattaa kertoa:
- Etkö vielä tiedä tehtävän tarkkaa palkkaa? Kerro silti arvio siitä palkkahaitarin muodossa. Halutessasi voit täsmentää lisätiedoissa esimerkiksi, että tehtävän lopullinen palkka tarkentuu kokemuksen, osaamisen ja roolin vastuiden mukaan.
- Hakijat haluavat tietää palkasta euroina, joten summan kertominen on hyvä idea. Lisäksi voit avata palkkausta sanallisesti lisätiedoissa.
- Älä siis kerro palkasta viittaamalla esimerkiksi työehtosopimuksen palkkaluokkaan, vaan puhu euroista. Työnhakijat arvostavat sitä, ja esimerkiksi uraansa aloittelevat tai alanvaihtajat eivät usein ole perillä työehtosopimusten kiemuroista.
- Kerro lisätiedoissa, jos ilmoittamasi bruttopalkka sisältää esimerkiksi lisiä tai suoritukseen perustuvia palkanosia tai ne tulevat pohjapalkan päälle.
- Rakentuuko tehtävän palkka peruspalkasta ja tulospalkkiosta? Voit esimerkiksi kertoa palkkahaitarilla, mitä roolissa tyypillisesti tienaa, ja avata palkkamallia lisätiedoissa.
- Avaa halutessasi myös, millaisia palkkakehityksen mahdollisuuksia tarjoatte esimerkiksi etenemisen tai lisäroolien kautta.
Kiinnostavatko eri ammattien palkkatasot?
Tutustu myös Duunitorin palkkavertailuun, joka kertoo yli 600 työtehtävän keskiarvopalkat.
* Duunitorin Kansallinen Rekrytointitutkimus 2022 julkaistaan 7. huhtikuuta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aino SalonenSisältö- ja viestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:+35850 414 4245aino.salonen@duunitori.fihttps://duunitori.fiAnna MäkeläSisältö- ja viestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:+358408414765anna@duunitori.fiKuvat




Tietoja julkaisijasta
Hämeentie 15
00500 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Näillä aloilla on eniten kesätöitä: työvoimapula näkyy – vielä auki ennätysmäärä viime hetken paikkoja12.5.2022 06:03:00 EEST | Tiedote
Duunitorilla on julkaistu tällä kesätyönhakukaudella poikkeuksellisen paljon kesätyöpaikkoja. Taustalla vaikuttaa osaajapula: isossa kuvassa kesätyönhakijoita on valtavasti, mutta tietyillä aloilla on vaikeaa saada tekijöitä. Vielä ehtii napata viime hetken kesätyön – kokosimme tärkeimmät vinkit hakijoille.
Duunitori on yksi Suomen parhaista työpaikoista – taustalla poikkeuksellinen johtamismalli: ”Energiaa ei kulu pokkurointiin”27.4.2022 16:30:00 EEST | Tiedote
Parhaita työpaikkoja yhdistää usein hyvä johtaminen. Miltä se sitten näyttää käytännössä? Suomen 8. parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -tutkimuksessa sijoittuneen Duunitorin työntekijät kertovat harvinaislaatuisesta johtamismallistaan, joka saa heidät viihtymään työssään.
Nämä asiat ratkaisevat, saako työnhakija paikan – ikäsyrjintä tuttu ilmiö rekrytoijille7.4.2022 05:52:00 EEST | Tiedote
Työnhakijan motivaatio ja sopivuus tehtävään merkitsevät eniten, kertovat rekrytoinnin ammattilaiset. Samaan aikaan moni ala kärsii osaajapulasta. Tästä huolimatta yli 50-vuotiaiden työllistyminen on vaikeaa ja asenteet kielivät ikäsyrjinnästä. Nämä asiat selviävät uudesta Kansallisesta rekrytointitutkimuksesta.
Psykologi Jaakko Sahimaa vaihtoi vuoden ajan joka kuussa eri työhön – näin hengästyttävä tulikoe sujui24.3.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Vuosi sitten organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa ja Duunitori lähtivät tutkimusmatkalle suomalaiseen työelämään. Sahimaa työskenteli #Koeaika-vuotensa aikana 12 eri työpaikassa, kuten rakennusalalla, päiväkodissa ja it-hommissa. Nyt hän kertoo, mitä erikoinen kokeilu opetti.
Alkuvuodesta oli ennätysmäärä työpaikkoja ja hakijoita – miten Ukrainan tilanne vaikuttaa?17.3.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Tammi–helmikuussa työmarkkinoilla kävi vilske: työpaikkoja ja työnhakijoita riitti. Ukrainan sota toi kuitenkin muutoksen. Näin kriisi heijastuu suomalaisiin rekrytointeihin ja työnhakijoiden liikkeisiin – katso datanostot ja asiantuntijan analyysi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme