Maahanmuuttovirasto

Työntekijä saa oleskeluluvan selvästi viime vuotta nopeammin

Jaa

Ulkomaalainen työntekijä on saanut työperusteisen oleskeluluvan tänä vuonna selvästi nopeammin kuin viime vuonna.

Työperusteisia oleskelulupia on useita erilaisia riippuen siitä, mitä työtä henkilö tekee Suomessa. Työntekijän oleskelulupia haetaan eniten. Työntekijän oleskelulupaa hakevat esimerkiksi kokit, siivoojat ja rakennusalan työntekijät. Tänä vuonna tammi-syyskuussa käsittelyaika on ollut 77 päivää, kun se vuonna 2020 oli 143 päivää (keskiarvo).

Tavoite on, että työperusteisen oleskeluluvan saa kuukaudessa vuonna 2023. Maahanmuuttoviraston keskeisiä keinoja oleskelulupien käsittelyn nopeuttamisessa ovat automaation lisääminen ja toimintatapojen uudistaminen lupakäsittelyssä sekä asiakasneuvonnan kehittäminen. Tavoitteena on tarjota asiakkaille myös entistä enemmän tietoa hakemuksen käsittelyn etenemisestä.

– Haluamme tehostaa päätöksentekoa entisestään, joten kokeilemme hakemusten käsittelyssä uusia toimintatapoja. Automaatio tarvitsee toimiakseen oikeat tiedot, joten asiakkaan ja työnantajan toimittamilla tiedoilla, ja meidän asiakasohjeistuksella, on suuri merkitys. Parhaat tulokset saamme aikaan yhteistyöllä asiakkaiden, muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa, kertoo vastuualueen johtaja Anna Hyppönen.

Työntekijän oleskeluluvan käsittelyssä ovat mukana TE-toimisto ja Maahanmuuttovirasto. Ensin TE-toimisto tekee hakemukseen osapäätöksen, jossa se arvioi, onko hakijan toimeentulo riittävä, onko työsuhteen ehdot asianmukaiset, onko työnteko tilapäistä vai jatkuvaa ja onko avoinna olevaan työpaikkaan kohtuullisessa ajassa saatavissa sopivaa työvoimaa EU- tai ETA-alueelta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee oleskelulupapäätöksen.

Kaikkien erilaisten ensimmäisten työperusteisten oleskelulupien keskimääräinen käsittelyaika on ollut tammi-syyskuussa 61 päivää, kun vuonna 2020 se oli 111 päivää.

Erityisasiantuntijat saavat luvan parissa viikossa

Erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittely on tänä vuonna ollut aiempaa nopeampaa. Erityisasiantuntijat saavat oleskelulupapäätöksen keskimäärin 16 päivässä.

Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään.

– Lähtökohta on, että Suomi tarvitsee tulevina vuosina työvoiman maahanmuuttoa. Meidän täytyy varmistaa, että muutto Suomeen on mahdollisimman vaivatonta, kertoo apulaispäällikkö Elina Immonen.

Tammi-syyskuussa erityisasiantuntijoiden ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyaika on ollut 16 päivää, kun se vuonna 2020 oli 22 päivää (keskiarvo). Startup-yrittäjien ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyajan keskiarvo on tänä vuonna ollut 24 päivää (2020: 70).

Tutustu hakemus- ja päätösmääriin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaispäällikkö Elina Immonen, p. 0295 433 842, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Vastuualueen johtaja Anna Hyppönen, p. 0295 433 397, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Utredning: Ett människohandelsoffers väg från utnyttjande till ett hederligt arbetsliv är lång18.10.2021 15:57:36 EEST | Tiedote

Det finländska systemet för sysselsättningstjänster kan inte tillräckligt flexibelt svara på de olika behov som finns hos offer för människohandel och utnyttjande. Detta framgår i en utredning som gjorts av Hjälpsystemet för offer för människohandel och Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) om ordnandet av sysselsättningstjänster i Finland för offer för människohandel och utnyttjande som har utländsk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme