Työntekijän altistumista kuumuudelle on rajoitettava
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville lämpöolosuhteille. Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 °C:ssa, kun lämpötila ulkona on alle 25 °C. Jos työpaikan lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta helteen vuoksi ylittää 28 °C, on työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle rajoitettava.
Kuumassa työskentely vaikuttaa työviihtyvyyteen ja voi lisätä työpaikalla sairastumis- ja tapaturmariskiä. Lämpöön sopeutuminen kestää viikosta kahteen viikkoon, joten ensimmäiset hellepäivät ovat terveyden ja suorituskyvyn kannalta elimistölle vaikeimmat.
Ohjeita kuumakuormituksen vähentämiseksi
Kevyissä ja keskiraskaissa töissä on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi pitää kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa tai tehdä jaksoittain esimerkiksi muuta työtä viileämmässä työtilassa, jos lämpötila työpaikalla on yli 28 °C. Lämpötilan ollessa yli 33 °C tauon pituus on viisitoista minuuttia. Tätä suuremmissa lämpötiloissa ja raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Niitä ovat esimerkiksi työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva työn tauottaminen. Tauot on hyvä pitää varjossa ja viileässä. Liikkuva ilma poistaa ylimääräistä lämpöä iholta ja viilentää elimistöä. Viileä suihku katkaisee lämpökuormituksen ja virkistää.
Ensisijaisia teknisiä keinoja lämpökuormituksen vähentämisessä työpaikalla ovat lämpölähteiden eristämiseen ja ilmanvaihtoon liittyvät tekniset ratkaisut. Suora auringonpaiste työhuoneen ikkunan läpi on syytä estää. Tässä voidaan apuna käyttää tummennettuja ikkunalaseja ja teippejä.
Koneellinen jäähdytys on helpottanut helteellä työskentelevien oloja työpaikoilla. Kuumuus kiusaa kuitenkin edelleen monia työssä. Ilma tuntuu sitä kuumemmalta, mitä kosteampaa se on. Kasvihuoneissa tai keittiöissä pitkäkestoinen kuumatyö voi aiheuttaa työntekijöille epämiellyttävien tuntemusten lisäksi myös terveydellistä haittaa.
Työntekijä voi itse vähentää lämpökuormitusta valitsemalla työhön sopivan kevyen ja väljän vaatetuksen sekä nauttimalla riittävästi nestettä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi veden tai laimean mehun nauttimista 1–2 dl kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa. Jos hikoilemalla menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä. Pahimmillaan tämä voi johtaa lämpöpyörtymiseen tai jopa lämpöhalvaukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta numerossa 0295 016 620.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kattofirmalle ja sen omistajalle sakot kaiteiden puuttumisesta kattotyökohteissa1.7.2022 13:42:39 EEST | Tiedote
Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään 1.7.2022 tuominnut talojen kattoremontteja tekevän firman omistajan työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen ja yhtiön yhteisösakkoon, koska yhtiön kattotyökohteisiin ei ollut järjestetty putoamissuojausta ja turvallista nousutietä katolle.
Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.
Aluehallintovirasto valvoi vuonna 2021 perintätoimistoja tehostetusti, selvitti liikamaksujen käsittelyä ja osallistui lainvalmisteluun29.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti valvontahankkeessaan perintätoimistojen menettelyjä tapauksissa, joissa velallinen on käyttänyt maksussa väärää viitenumeroa tai maksanut vahingossa liikaa. Valvontaa tehostettiin, osallistuttiin lainvalmisteluun ja toteutettiin sähköisen perintärekisterin kehittämishanke.
Kertaluonteista purkamistyötä tehtiin työturvallisuusmääräysten vastaisesti – toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin ja yhtiö yhteisösakkoon28.6.2022 13:40:55 EEST | Tiedote
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Lohjalla toimivan yrityksen toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 10 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 24.5.2022.
Personer som arbetar på varven ska ha ett skattenummer från och med juli28.6.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Skattenumret tas utöver byggbranschen också i bruk inom skeppsbyggnadsbranschen. Den som arbetar på skeppsvarv ska ha ett skattenummer som antecknats i skattenummerregistret från och med den 1 juli 2022. Arbetstagaren ska också ha ett fotoförsett personkort med sitt skattenummer synligt då hen rör sig på ett varv.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme