Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijät altistuvat tarpeettomasti kemikaaleille

Jaa

Työsuojeluviranomaisten valvontahavaintojen mukaan monet työpaikat tuntevat heikosti kemikaalien vaarat. ”Esimerkiksi kemiallisten tekijöiden riskien arvioinnissa yli puolessa tarkastuksista löydettiin huomautettavaa”, sanoo ylitarkastaja Satu Auno.

Viime vuonna työsuojeluviranomaiset tekivät 650 kemiallisiin tekijöihin kohdennettua tarkastusta. Valvontaa kohdennettiin pääsääntöisesti kemikaaleja paljon käyttävään teollisuuteen sekä muille työpaikoille, kuten autokorjaamoille.

Tarkastustietojen mukaan yli puolessa tarkastetuista työpaikoista oli puutteita kemiallisiin tekijöihin liittyen. ”Merkittävissä määrin puutteita havaittiin muun muassa riskien arvioinnissa, työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä, kemikaaliluetteloissa ja syöpävaarallisille kemikaaleille altistuneiden henkilöiden luetteloinnissa”, tarkastaja Auno toteaa.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus suojella työntekijöitä kemiallisten altisteiden aiheuttamilta vaaroilta. Kemikaalialtistus voi aiheuttaa muun muassa syöpää, perimän muutoksia ja lisääntymiskyvyn heikkenemistä. ”Valvomme, että työpaikkojen kemialliset riskit hallitaan lain vaatimalla tavalla. Tavoitteenamme on kemiallisten tekijöiden tunnistamisen lisääminen ja altistumisen vähentäminen työssä. Pyrimme vaikuttamaan työpaikkoihin niin, että tapaturmat, ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät”, kertoo Satu Auno.

Työsuojeluviranomaiset järjestävät kampanjaviikon 16.–20. toukokuuta, jonka tavoitteena on lisätä kemiallisten riskien tuntemusta työpaikoilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Satu Auno, p. +358 295 016 234 sähköposti: satu.auno@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan epäkohdat 31.8.2022 mennessä5.7.2022 13:54:14 EEST | Tiedote

Aluehallintovirasto katsoo, ettei Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläinten hyvinvointi ole enää tällä hetkellä välittömässä vaarassa, mutta havaitut epäkohdat on korjattava 31.8.2022 mennessä. Eläintarhalupaa ei peruta välittömästi. Aluehallintovirasto tekee lopullisen ratkaisunsa luvan peruuttamista koskevassa asiassa asetetun määräajan jälkeen.

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme