Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työpaikan sähkökatkon aiheuttamat turvallisuusriskit arvioitava hyvissä ajoin

Jaa

Mahdollisen sähköpulan sattuessa työpaikalta saatetaan katkaista sähköt. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee arvioida sähkökatkon työturvallisuusriskit etukäteen. Arvion perusteella tehtävien toimenpiteiden tulee olla riittävän kattavia ja järjestelmällisiä.

”Sähkökatkon vaikutuksia työhön on syytä arvioida riittävän laajasti. Muun muassa työpaikan olosuhteisiin, työtehtäviin ja työpisteisiin sekä pelastautumiseen ja ensiapuun liittyvät seikat on huomioitava”, painottaa tarkastaja Pia Anttonen.

Ilmeisin arvioitava asia on valaistus ja sen riittävyys, mutta myös ilmanvaihdon toimimattomuus ja muut rakennuksiin liittyvät asiat tulee huomioida. Oleellinen asia on myös ovien, porttien ja hissien toiminta.

Tuotannon alasajo hallitusti

Monissa töissä sähköstä riippuvaiset koneet ja työvälineet ovat oleellinen osa tuotantoa ja sähkökatko estää työn jatkamisen. "Näissä tilanteissa tuotannon alasajon pitää olla hallittua. On varmistettava, että sähköjen palautumisesta ei aiheudu vaaratilanteita. Jos työtehtävä itsessään ei edellytä työvälineen käyttöä, mutta työväline on käytössä turvallisuuden varmistamiseksi, tulee arvioida, onko työn jatkaminen mahdollista”, Pia Anttonen sanoo.

Erityisen tärkeätä on arvioida poikkeustilanteen aikana mahdollisesti sattuvat hätätilanteet. Ensiapu- ja pelastushenkilöt tulee nimetä, välineiden riittävyys ja kunto on varmistettava ja henkilöstölle on annettava riittävät ohjeet. On myös syytä arvioida, onko ohjeet annettava kirjallisessa muodossa. Myös yhteisellä työpaikalla toimivien yhteistoiminta ja keskinäinen tiedonvälitys on varmistettava.

Hätäpoistumisreittien valaistus ja ohjaus sekä esteettömyys ovat perusvaatimuksia, mutta monilla työpaikolla on syytä varmistaa, että nämäkin asiat ovat kunnossa.

Työnantaja johtaa työpaikan turvallisuutta

Työnantaja johtaa työpaikan työturvallisuustoimintaa. Työvälineenä on työturvallisuuslain edellyttämä vaarojen selvittäminen ja arviointi. Selvityksen tulee sisältää työpaikan jokapäiväisten toimintojen lisäksi myös hätä- ja poikkeustilanteiden arvioinnin.

”Vaarojen selvittämisen ja arvioinnin perusteella on valmistauduttava ja varauduttava ennakoitavissa oleviin poikkeusolosuhteisiin. Töiden jatkaminen sähkökatkon aikana on mahdollista, jos olosuhteet sen sallivat. Esimerkiksi huolto-, puhdistus- ja vastaavia töitä voi olla mahdollista tehdä, vaikka varsinainen työ keskeytyy”, kertoo tarkastaja Pia Anttonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Pia Anttonen, pia.anttonen@avi.fi, 0295 018 136
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme