Diacor

Työpaikkojen kriisivalmius kuntoon

Jaa

Työpaikoilla voi syntyä tilanteita, joita kukaan ei pysty ennakoimaan. Näihin voidaan varautua suunnittelemalla tukitoimet niin, että apu voidaan käynnistää tarpeen vaatiessa nopeasti. Tyypillisiä tilanteita ovat esimerkiksi työyhteisön jäsenen onnettomuudet, uhka- ja väkivaltatapaukset, ryöstöt ja jopa äkilliset kuolemat tai itsemurhat. Ne jättävät jälkensä työyhteisöihin erityisesti silloin, kun tapahtunutta ei hoideta.

-  Tällaisissa tilanteissa ihmisillä saattaa olla vaikeuksia keskittyä työn tekemiseen. Olo on ylivireä ja levoton ja esimerkiksi muistivaikeudet ovat tavallisia. Psykologiset yksin tai ryhmässä tapahtuvat kriisi-istunnot voivat olla avuksi. Ne jäsentävät tapahtumien kokonaiskuvaa ja edistävät psyykkistä toipumisprosessia. Ryhmäistunnot helpottavat äkillisten tapahtumien jälkivaikutuksia ja vähentävät sairauspoissaoloja. Vertaistukena toimivassa ryhmässä toisten kokemukset lisäävät oman tilanteen ymmärtämistä ja hyväksymistä, sanoo työterveyspsykologi Nina Lyytinen Diacorista.

Lyytisen mukaan kriisityö on keskeinen osa työterveyspsykologin työtä. Hän muistuttaa, että myös kriisien seuranta on hoidettava. Diacorissa on kriisitilanteita varten rakennettu päivystysmalli, joka mahdollistaa kriisitilanteiden nopean tuen, jatkotuen tarpeen arvioinnin ja tarvittaessa myös ohjauksen jatkohoitoon.

- Työpaikoilla on näissä asioissa suurta kirjavuutta eikä edes kaikilla työterveyshuollon palveluntuottajilla ole valmiutta kriisitoimintaan. On kuitenkin selvää, että työnantajien pitäisi järjestää nämä asiat kuntoon. Myös työterveystoimijoiden olisi panostettava asiaan. Mahdolliset toimenpiteet kriisitilanteiden jälkeen saattavat olla melko helppojakin, kuten esimerkiksi toimenkuvan väliaikainen muuttaminen.

Kriisinhoitotietämys kehittyy koko ajan. Viime aikoina Suomessa on akuuttien kriisien hoidossa ryhdytty käyttämään uutta ryhmämuotoista EMDR-menetelmää. Lyytinen on esitellyt menetelmää myös Libanonissa, jossa hän on saanut Psykologien Sosiaalinen Vastuu -järjestön kautta kokemusta pakolaisten ja heitä hoitavien työntekijöiden auttamisesta. Tätä työtä ja kokemusta tarvitaan koko ajan enemmän myös Suomessa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Susan Patronen

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diacor
Diacor
Hiomotie 8
00380 Helsinki

09 775088http://www.diacor.fi
Diacorilla on 13 täyden palvelun lääkäriasemaa pääkaupunkiseudulla ja yksi Turussa. Helsingin Ruoholahdessa sinua palvelee lääkäriaseman lisäksi Diacorin päiväkirurginen sairaala ja fysioterapiayksikkö. Kirkkonummella toimii työterveysyksikkö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diacor

”Millainen päivä, sellainen yö” – psykologi kehottaa kiinnittämään huomiota uneen31.10.2016 09:26:03 EETTiedote

Unen ja nukkumisen merkitystä ei pidä vähätellä. Aika harva kuitenkaan tietää, kuinka tarkkaan ottaen nukkuu. Uni voi olla levotonta, huonosti palauttavaa tai liian vähäistä. Esimerkiksi stressi, hengityskatkokset ja kuorsaaminen voivat haitata unen laatua. Jokainen voisi helpoilla elämäntapavalinnoilla parantaa nukkumistaan, väittää Diacorin johtava työterveyspsykologi Hanna Poskiparta.