Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Työpajatoiminta on sosiaalinen innovaatio, joka tavoittaa myös kokonaan palveluiden ulkopuolella olevat

Jaa

Tiedote 14.3.2018.

Palvelujärjestelmään vakiintunut toiminta tulee turvata maakuntauudistuksessa

Käynnissä oleva maakuntauudistus ja sen rinnalla toteutettava kasvupalvelu-uudistus pistävät uusiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella myös työllisyyspalvelut. Kevään aikana eduskunta käsittelee tulevia kasvupalveluja määrittävän lainsäädännön, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta. Uudistukset muuttavat lähes jokaisessa kunnassa tarjolla olevien työpajapalveluiden tuottamista. Työpajojen yleisin palvelu, kuntouttava työtoiminta, on siirtymässä kuntien järjestämisvastuulta maakuntiin. Nuorisolain mukainen nuorten työpajatoiminta asemoituu jatkossa suurelta osin kuntiin. Kuntien rooli työllisyydenhoidossa tulevaisuudessa on epäselvä.

”Työpajatoiminta on esimerkki kuntien ja maakuntien yhdyspinnalle asemoituvista palveluista, joiden kohtalo on monelta osin vielä ratkaisematta. Se, miten tukea tarvitsevat asiakkaat, löytävät jatkossa itselleen sopivan palvelun ja ohjautuvat palveluihin riittävän varhain, on vielä epäselvää. Maakunnilla tulee olemaan vastuu palveluiden yhteensovittamisesta. Kuitenkin monelta osin paras osaaminen tässä on tällä hetkellä kunnilla ja kolmannen sektorin toimijoilla. Näiden osaaminen tulisi huomioida palvelujen integraatiota suunniteltaessa”, huomauttaa Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY) toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walker.

Maakuntavaalit ollaan järjestämässä lokakuussa 2018. Maakunnat määrittelevät jatkossa myös työllistymistä tukevien palvelujen tarpeen, määrän ja laadun sekä niiden tuottamistavan. Todennäköistä on, että yksi edellytys palvelujen tuottajaksi pääsemiselle on kyky tarjota laajoja palvelukokonaisuuksia koko maakunnan alueella. ”Todennäköisesti palvelut tulevat ennen pitkää keskittymään, mikä tarkoittaa lähipalvelujen katoamista. Työpajapalveluja on tällä hetkellä tarjolla yli 90 % Suomen kunnista eli voidaan puhua helposti saavutettavasta lähipalvelusta”, sanoo Ahonen-Walker.

Kasvupalvelu-uudistuksessa esimerkiksi työnhakijoiden palvelut siirtyvät lähes kokonaan verkkoon. ”Fyysisiä palvelupisteitä tulee todennäköisesti suurimpiin kaupunkeihin. Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan palvelujen saamisessa,” toteaa Ahonen-Walker.

Työpajatoiminta on aktiivista työvoima- ja sosiaalipolitiikkaa, jolla tuetaan työllistymistä ja vähennetään työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia. Työpajatoiminnalla vahvistetaan arjenhallintataitoja ja sosiaalista vahvistumista sekä edistetään koulutukseen ja työelämään sijoittumista. Vuonna 2017 lähes 70 % työpajoilla olleista nuorista sijoittui työhön, koulutukseen tai muuhun toimenpiteeseen. Työpajojen valmentautujat antoivat palvelulle arvosanan 4,3 asteikolla 1-5.

Valtakunnallinen työpajayhdistys on tänään julkaissut työpajoja koskevat tavoitteet maakuntauudistuksessa.

Tutustu tavoitteisiin:
Työpajatoiminta maakuntauudistuksessa – palveluintegraatiota parhaimmillaan

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Mari Ahonen-Walker
toiminnanjohtaja
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
p. 010 279 2724

Anna Kapanen
viestintäpäällikkö
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
p 010 279 2727

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Rautatieläisenkatu 6 (käyntios. Kellosilta 7)
00520 Helsinki

http://www.tpy.fi

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten perustama järjestö, joka ehkäisee syrjäytymistä edistämällä työpajatoiminnan, etsivän nuorisotyön ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä Suomessa ja vahvistaa toiminnallaan sekä työpajojen toimintaedellytyksiä että työpaja-ammattilaisten osaamista. Yhdistyksen jäsenenä on noin 260 työpajaa ympäri Suomea.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Uudistuva ammatillinen koulutus vaatii omatoimisuutta – työpajat koulutuksen järjestäjien kumppaneiksi opinnoissa tukea tarvitseville10.9.2018 07:00Tiedote

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä merkittävä osa ammatillisen koulutuksen opinnoista tulee suorittaa työpaikoilla. Työvaltainen opiskelu soveltuu monille, mutta vaatii omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Kaikilla ei ole tähän vielä riittäviä valmiuksia. Yritysten resurssit ohjata etenkin erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ovat rajalliset. Kokonaisuus on haasteellinen ja riskinä onkin opintojen keskeyttämisten lisääntyminen.

Työpajoilla kertyvää osaamista voidaan tunnustaa osaksi ammatillisia opintoja6.10.2017 15:30Tiedote

Tiedote 6.10.2017 / julkaisuvapaa. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppiminen siirtyy yhä enenevässä määrin työpaikoille. Tämä avaa uudenlaisia tarpeita ja mahdollisuuksia työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyölle. Samaan aikaan ammatillisesta koulutuksesta leikataan liki 200 miljoonaa euroa, mikä on herättänyt huolta ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja tukea opintoihin tarvitsevista opiskelijoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme