Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Työpajoilla kertyvää osaamista voidaan tunnustaa osaksi ammatillisia opintoja

Jaa
Tiedote 6.10.2017 / julkaisuvapaa. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppiminen siirtyy yhä enenevässä määrin työpaikoille. Tämä avaa uudenlaisia tarpeita ja mahdollisuuksia työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyölle. Samaan aikaan ammatillisesta koulutuksesta leikataan liki 200 miljoonaa euroa, mikä on herättänyt huolta ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta ja tukea opintoihin tarvitsevista opiskelijoista.

”Ammatillisen koulutuksen uudistuksissa huolenaiheeksi ovat nousseet ne opiskelijat, jotka tarvitsevat vahvempaa tukea ja ohjausta. Rahoitusleikkaukset osuvat juuri heidän tarvitsemiin tukipalveluihin. Työpajat voivat tarjota valmennukseen perustuvalla työotteellaan tukea näiden opiskelijoiden opintojen etenemiseen ja loppuun saattamiseen. Kokonaisuudessaan työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyö edistää koulutukseen kiinnittymistä, lyhentää opiskeluaikoja ja tukee opintojen läpäisyä.”, toteaa Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY) toiminnanjohtaja Mari Ahonen-Walker.

Työpajatoiminnassa valmentautujille kertyy monipuolista osaamista yleisistä työelämävalmiuksista ammatillisiin taitoihin. Monilla työpajoilla voi jo nyt suorittaa osia ammatillisen koulutuksen tutkinnoista. Työpajoilla on kehitetty työkaluja, joilla toiminnassa kertyvää osaamista voidaan tunnistaa ja tukea sen hyväksi lukemista osaksi opintoja. Tutkinto-opiskelijoiden ohella osaamisen tunnistaminen auttaa myös muita työpajojen valmentautujia hahmottamaan omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan, mikä tukee heitä tulevaisuuden koulutus- ja työllistymispolkujen rakentamisessa.

”Työpajat voivat tukea etenkin niitä opiskelijoita, jotka tarvitsevat ammatillisten taitojen ohella tukea elämänhallintaan ja opiskelu- ja työelämävalmiuksien vahvistamiseen. Reformin myötä opiskelijoilta vaaditaan omatoimisuutta, johon kaikilla ei ole riittäviä valmiuksia. Jos tähän ryhmään ei panosteta reformin toteutuksessa, on vaarana opintojen keskeyttämisten lisääntyminen”, huomauttaa Ahonen-Walker.

Valtakunnallinen työpajayhdistys järjestää 10.-11.10. Hämeenlinnan Verkatehtaalla työpajojen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyötä kehittävän Synergiaseminaarin, jonne kokoontuu 150 aiheen parissa työpajoilla ja ammatillisessa koulutuksessa työskentelevää asiantuntijaa keskustelemaan ja rakentamaan yhteistyötä reformin kynnyksellä. Seminaarissa esitellään myös erilaisia osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen malleja.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Mari Ahonen-Walker, toiminnanjohtaja, Valtakunnallinen työpajayhdistys ry, p 010 279 2724


Reetta Pietikäinen, tieto- ja laatupäällikkö, Valtakunnallinen työpajayhdistys ry, p 010 279 2723

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Valtakunnallinen työpajayhdistys ry
Rautatieläisenkatu 6 (käyntios. Kellosilta 7)
00520 Helsinki

010 279 2720http://www.tpy.fi

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten perustama järjestö, joka ehkäisee syrjäytymistä edistämällä työpajatoiminnan ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä Suomessa ja vahvistaa toiminnallaan sekä työpajojen toimintaedellytyksiä että työpaja-ammattilaisten osaamista. Yhdistyksen jäsenenä on yli 250 työpajaa ympäri Suomea.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö vahvistavat syrjässä olevien nuorten elämäntaitoja11.6.2019 13:58:42 EEST | Tiedote

Tiedote 11.6.2019. Hallitusohjelmassa esitetään etsivän nuorisotyön ja työpajojen resurssien vahvistamista. Tuoreet vaikuttavuustulokset osoittavatkin, että työpajatoiminnassa ja etsivässä nuorisotyössä pystytään vastaamaan syrjässä olevien nuorten tarpeisiin. Nuorten syrjäytymiseen puututaan tehokkaasti aikuisten läsnäololla, kohtaamisella ja kannustavalla ohjauksella. Nuoret kokevat, että työpajojen ja etsivän nuorisotyön kautta heillä on mahdollisuus keskustella luotettavan aikuisen kanssa. Yli 90 prosenttia työpajojen ja etsivän nuorisotyön ohjauksessa olleista nuorista on kokenut sosiaalista vahvistumista.

Ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn4.4.2019 12:48:14 EEST | Tiedote

Etsivä nuorisotyö ja työpajat tavoittavat vuosittain 34 000 nuorta. Nämä ammattilaiset ovat huomanneet, että nuorten syrjäytymiseen vaikuttavat erityisesti puutteet lähipalveluissa, ennaltaehkäisevässä toiminnassa, nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluissa sekä opiskelujen ohjauksessa ja tuessa. Miten nämä vaikuttavat nuoriin, ja miten tilannetta voitaisiin parantaa? Tässä etsivän nuorisotyön ja työpajojen ratkaisuja.

Uudistuva ammatillinen koulutus vaatii omatoimisuutta – työpajat koulutuksen järjestäjien kumppaneiksi opinnoissa tukea tarvitseville10.9.2018 07:00:00 EEST | Tiedote

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä merkittävä osa ammatillisen koulutuksen opinnoista tulee suorittaa työpaikoilla. Työvaltainen opiskelu soveltuu monille, mutta vaatii omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta. Kaikilla ei ole tähän vielä riittäviä valmiuksia. Yritysten resurssit ohjata etenkin erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ovat rajalliset. Kokonaisuus on haasteellinen ja riskinä onkin opintojen keskeyttämisten lisääntyminen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye