Työsuojelurahasto

Työretriitti: omia töitä, yhteisellä rytmillä

Jaa
Työretriitit ovat sosiaalisia yksinpuurtamistilaisuuksia, joissa keskitytään omiin töihin yhteisellä rytmillä. Asiantuntijatyön sietämätön keveys helpottaa, kun saa kokea, että 25 minuutin pätkiin ajastettu työ tuottaa tulosta.

Asiantuntijatyötä hehkutetaan vapaana ajattelutyönä, mutta autonomian autuus voi helposti hautautua kuormitustekijöiden alle. Työ keskeytyy jatkuvasti, esimerkiksi kokousten ja viestitulvan takia. Mitään ei saa aikaan: on niin kiire, ettei ehdi tehdä mitään, vaikka multitaskauksen mestarina tekee monia tehtäviä yhtä aikaa.

Työkokonaisuudet tuntuvat valtavalta, epämääräiseltä massalta, josta on vaikea saada onnistumisen kokemuksia. Se painaa mieltä ja nakertaa työhyvinvointia.

Pelkkä alkuun pääseminen voi tuntua ylivoimaiselta, kun ei kykene keskittymään. Maailman tylsimmät sijaistoiminnat ovat äkkiä todella houkuttelevia.

Työterveyslaitoksen AikaJärjestys asiantuntijatyössä -tutkimushankkeessa tavoitteena on muun muassa löytää toimivia ratkaisuja ajanhallinnan ja ajankäytön haasteisiin. Tutkijatiimin työn tuloksia on käytettävissä vuoden 2016 lopulla. Työsuojelurahasto rahoittaa tutkimusta.

Hankkeessa kerätään erityyppisiä aineistoja, joista työretriittikokeilu oli yksi. Työretriittejä järjestettiin kesän 2015 alussa kaksi. Osallistujia oli yhteensä 25. Heidät rekrytoitiin Ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat Specia ry:n ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n kautta.

– Osallistujia ei ollut vaikea saada. Selvästi idea puhuttelee asiantuntijoita, jotka kokevat tarvetta keskittyä ja saada parempaa otetta ajanhallinnasta. Emme kysyneet tarkemmin, mitä työtä he tekivät, mutta useimmilla kyse oli todennäköisesti tiedon käsittelyyn, jalostamiseen ja uuden tiedon tuottamiseen liittyvistä tehtävistä. Joukossa oli esimerkiksi jokunen tutkija, väitöskirjan tekijä ja toimittaja, tutkija Olli Viljanen sanoo.

Suomenlinnassa järjestetyt työretriitit veti tamperelainen audiovisuaalisen alan yrittäjä ja kouluttaja Joonas Tähtinen. Hän on kehittänyt työretriittikonseptia ja järjestää työretriittejä.


Artikkeli kokonaisuudessaan:

Työsuojelurahaston Tiedon sillan sivuilla osoitteessa

http://tiedonsilta.fi/tyoretriitti-omia-toita-yhteisella-rytmilla/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työterveyslaitoksen tutkimus:
AikaJärjestys asiantuntijatyössä
Työsuojelurahaston hanke 114079.


Lisätietoja: tutkija Olli Viljanen, Työterveyslaitos, olli.viljanen@ttk.fi, 043 825 9135


Viestintä: viestintäpäällikkö Marja-Leena Jylhä, Työsuojelurahasto, viestinta@tsr.fi, 040 548 8852

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työsuojelurahasto
Työsuojelurahasto
Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki

+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi
Työsuojelurahasto rahoittaa tutkimus- ja kehitystoimintaa, joka parantaa työoloja sekä työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta. Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto

Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu

Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.

Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote

Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye