Aluehallintovirasto

Työskentelytaso petti – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vastaavan työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sakkorangaistus liittyi kesällä 2017 rakennustyömaalla Vantaalla sattuneeseen työtapaturmaan.

Tapauksessa työntekijä oli lastannut varastointihäkkejä kuilun suojakannen päälle. Häkkien ja kannella liikkuneen työntekijän yhteispainosta kyseinen suojakansi petti, jolloin työntekijä ja materiaalit putosivat rakennuksen alempaan kerrokseen.

Materiaalien lastaaminen suojakannen päälle oli ollut vakiintunut käytäntö ja suojakantta oli käytetty myös työskentelytasona. Käräjäoikeus totesi, että työtasoa ei ollut määritetty kestämään sitä painoa, mikä sen päälle oli lastattu. Tason enimmäiskuormitukseen ei ollut perehdytyksessä tai muutenkaan kiinnitetty huomiota. Asiaa ei ollut riittävästi käsitelty turvallisuusohjeessa eikä putoamissuojaussuunnitelmassa. Työmaalla ei myöskään ollut kiinnitetty muuten riittävästi huomiota kuiluun putoamisen riskiin.

Käräjäoikeuden mukaan vastaavan työnjohtajan velvollisuutena oli huolehtia tason turvallisesta käytöstä, ohjeistuksen riittävästä ja selvästä konkretisoinnista sekä työntekijöiden riittävästä perehdytyksestä työhön ja turvallisuuteen samoin kuin turvallisten työtapojen käytön valvonnasta. Vastaava työnjohtaja oli ollut asemansa perusteella vastuussa työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta.

”Putoamiset ovat yleisimpiä työtapaturmia rakennustyömailla. Sen vuoksi putoamissuojaussuunnitelmat ja muut torjuvat toimet ovat erityisen tärkeitä kaikilla rakennustyömailla”, muistuttaa työsuojelun lakimies Tiia Harainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 15.9.2020, asianumero R 19/2775. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tiia Harainen, 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset3.12.2020 12:16:33 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme