Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työskentelytaso petti – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vastaavan työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sakkorangaistus liittyi kesällä 2017 rakennustyömaalla Vantaalla sattuneeseen työtapaturmaan.

Tapauksessa työntekijä oli lastannut varastointihäkkejä kuilun suojakannen päälle. Häkkien ja kannella liikkuneen työntekijän yhteispainosta kyseinen suojakansi petti, jolloin työntekijä ja materiaalit putosivat rakennuksen alempaan kerrokseen.

Materiaalien lastaaminen suojakannen päälle oli ollut vakiintunut käytäntö ja suojakantta oli käytetty myös työskentelytasona. Käräjäoikeus totesi, että työtasoa ei ollut määritetty kestämään sitä painoa, mikä sen päälle oli lastattu. Tason enimmäiskuormitukseen ei ollut perehdytyksessä tai muutenkaan kiinnitetty huomiota. Asiaa ei ollut riittävästi käsitelty turvallisuusohjeessa eikä putoamissuojaussuunnitelmassa. Työmaalla ei myöskään ollut kiinnitetty muuten riittävästi huomiota kuiluun putoamisen riskiin.

Käräjäoikeuden mukaan vastaavan työnjohtajan velvollisuutena oli huolehtia tason turvallisesta käytöstä, ohjeistuksen riittävästä ja selvästä konkretisoinnista sekä työntekijöiden riittävästä perehdytyksestä työhön ja turvallisuuteen samoin kuin turvallisten työtapojen käytön valvonnasta. Vastaava työnjohtaja oli ollut asemansa perusteella vastuussa työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta.

”Putoamiset ovat yleisimpiä työtapaturmia rakennustyömailla. Sen vuoksi putoamissuojaussuunnitelmat ja muut torjuvat toimet ovat erityisen tärkeitä kaikilla rakennustyömailla”, muistuttaa työsuojelun lakimies Tiia Harainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 15.9.2020, asianumero R 19/2775. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tiia Harainen, 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme