Jyväskylän yliopisto

Työsuojelurahastolta kolme hankerahoitusta Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan

Jaa

Työsuojelurahasto on myöntänyt kolme hankerahoitusta Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan. Hankkeista kahta johdetaan psykologian laitokselta, kolmannen sijoittuessa kasvatustieteiden laitokselle.

Tutkimushankkeella tietoa johtamismotivaatiosta ja sen kehittymisestä

Johtamismotivaatio on toistaiseksi vähän tutkittu ja ymmärretty ilmiö. Rahoituksen saanut MOTILEAD-hanke koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa, MOTI-Survey,on nelivuotinen pitkittäistutkimus, jossa selvitetään johtamismotivaatioiden kirjoa korkeasti koulutetuilla henkilöillä, johtamismotivaation kehittymistä sekä sen merkitystä työhyvinvoinnissa ja henkilökohtaisissa uraratkaisuissa. Tutkimus kohdistuu professoreihin, tieteentekijöihin, ekonomeihin ja tekniikan akateemisiin, kuten diplomi-insinööreihin. Tutkimuksen toisen osan, MOTI-Trainin tavoitteena on lisätä ymmärrystä johtamismotivaation tunnistamisesta ja rakentumisesta johtamiskoulutuksen aikana ja sen ansiosta.

Työsuojelurahaston myöntämän rahoituksen arvo on 110 000 euroa. Hanketta johtaa psykologian professori Taru Feldt.

Hankkeella parannetaan etäpalaverien hyödyllisyyttä

Etätöiden yleistyttyä tarve etäpalaverien ja -ohjausten laadun parantamiseen on kasvanut. Tarpeeseen pyritään vastaamaan toisessa Työsuojelurahaston rahoituksen saaneessa hankkeessa, joka keskittyy työryhmien etäpalavereiden kuormittavuuden vähentämiseen ja hyödyllisuuden lisäämiseen. Tutkimuksessa tunnistetaan työskentelylle optimaalinen fysiologisen virittymisen tila ja tarkastellaan, kuinka vireystilan syntymistä voidaan tukea työpaikan etäpalavereissa tunteita herättävissä aiheissa.

Hankkeessa pilotoidaan videopohjainen fysiologisen ja emotionaalisen tilan mittaus, jonka pohjalta voidaan kehittää reaaliaikaista palautetta osallistujille antava sovellus. Tiedon avulla voidaan parantaa etäpalaverien ja -ohjausten hyödyllisyyttä sekä vähentää niiden kuormittavuutta.

Konsortiohankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston psykologian laitos ja Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta. Konsortiohanketta johtaa Jyväskylän yliopiston psykologian yliopistonlehtori Virpi-Liisa Kykyri. Oulun yliopiston tutkimusryhmää johtaa apulaisprofessori Xiaobai Li. Työsuojelurahasto myönsi hankkeelle 135 000 euroa, josta JYU:n osuus on 70 000 euroa.

Lähijohtamisesta virtaa jatkuvaan oppimiseen

Jatkuva oppiminen työelämässä on organisaatioiden henkilökunnalle sekä motivoivaa että kuormittavaa. Vuoden alussa alkavassa hankkeessa tuotetaan uutta ymmärrystä kestävästä työssä oppimisesta ja sen tukemisesta valmentavan lähijohtamisen keinoin. Hankkeessa tullaan hyödyntämään johtajien ja työntekijöiden kuvauksia, keskusteluja ja kokemuksia sekä toteuttamaan lähijohtajille suunnattu interventio teknologian, turvallisuuden ja terveydenhuollon aloilla.

Kaksivuotista hanketta johtaa apulaisprofessori Kaija Collin kasvatustieteiden laitokselta. Työsuojelurahaston tuen määrä hankkeelle on 135 000 euroa.

Lisätietoja:

Professori Taru Feldt, Jyväskylän yliopisto, psykologian laitos
taru.feldt@jyu.fi, p. 040 805 3485

Yliopistonlehtori, dosentti Virpi-Liisa Kykyri, Jyväskylän yliopisto, psykologian laitos
virpi-liisa.kykyri@jyu.fi, p. 040 805 3745

Apulaisprofessori Kaija Collin, Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden laitos
kaija.m.collin@jyu.fi, p. 040 024 8058

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi
050 462 6920

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.1.2021: Kaverisuhteet ja sosiaalinen asema koulussa määrittävät nuorten liikkumista (Rajala)14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Nuorten kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan koulussa on yhteydessä nuorten liikkumiseen sekä koulussa että vapaa-ajalla. Sosiaalisen hierarkian tikapuilla itsensä korkealle sijoittavat yläkoululaiset liikkuivat enemmän ja reippaammin vapaa-ajallaan verrattuna nuoriin, joiden kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan oli matala. Koulupäivän aikana sosiaalisen asemansa matalaksi kokevat nuoret liikkuivat välituntisin vähemmän ja olivat koulupäivän aikana enemmän paikallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme