Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomainen neuvoo työpaikkoja koronaan liittyvissä työsuhde- ja työturvallisuusasioissa

Jaa

Työsuojeluviranomaiset eli aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet tarjoavat tietoa ja ohjausta työpaikan koronatilanteisiin. Ohjausta tarjotaan sekä verkkopalvelussa Tyosuojelu.fi että työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa.

Korona on näkynyt työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa maaliskuusta alkaen. Työsuhteeseen liittyen kysymyksiä on tullut muun muassa lomautuksesta ja väliaikaisista työsopimuslain muutoksista. Työturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat koskeneet muun muassa suojaimia, karanteenia, riskiryhmien huomiointia ja luetteloa työssä koronaan altistuneista työntekijöistä.

Koronaan ja työsuojeluun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on koottu sivulle Tyosuojelu.fi/korona.

”Puhelinneuvonnan päivystäjien mukaan asiakkaat ovat saaneet tältä sivulta hyvin vastauksia koronaan liittyviin kysymyksiinsä”, kertoo ylitarkastaja Jarkko Niemi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Moni on myös kysynyt, miten pitää toimia, jos työntekijä on sairastunut tai altistunut.

”Jos työpaikalla on todettu korona-altistus, työnantajan on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon ja kysyä sieltä neuvoa”, Niemi muistuttaa.

Kaikista työsuojeluviranomaiselle tulevista asiakasyhteydenotoista kuitenkin vain pieni osa koskee koronaa. Loka-marraskuussa toteutetulla kahden viikon seurantajaksolla tuli 1 367 yhteydenottoa, joista 53 (3,9%) koski koronaa.

Työpaikoilla tulee päivittää riskien arviointi

Työpaikkojen rooli koronaviruksen torjumisessa on merkittävä. Viikolla 46 jäljitetyistä tartunnoista joka viides tapahtui työpaikoilla (STM:n ja THL:n tiedote 19.11.2020).

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronavirustilanne huomioiden. Selvitys ja arviointi on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava erityisesti silloin, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voivat soittaa sekä työntekijät että työnantajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jarkko Niemi, 0295 016 318, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme