Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomaisen toimivalta paranee merkittävien alipalkkaustilanteiden valvonnassa

Jaa
Eduskunta on hyväksynyt työsuojeluviranomaisen toimivaltaa säätelevän lain muutoksen 6.2.2023. Muutoksen tarkoituksena on parantaa työsuojeluviranomaisen mahdollisuutta puuttua alipalkkaustilanteisiin. Muutos laajentaa myös viranomaisen ilmoitusvelvollisuutta työelämään liittyvien petos- ja kiskontarikosten kohdalla.

Työsuojeluvalvonnan tehtävänä on työturvallisuuden varmistamisen ohella ehkäistä hyväksikäyttöä työelämässä, estää ennakolta työsuhteisiin liittyviä riitoja ja torjua harmaata taloutta. Työsuojeluvalvonnassa havaitaan aika ajoin tilanteita, joissa työstä maksettava palkka on lain tai työehtosopimuksen vastainen.

”Jatkossa työsuojeluviranomainen voi velvoittaa työnantajan viime kädessä sakon uhalla maksamaan lainmukaista palkkaa. Tähän asti toimivaltaa on rajoitettu näissä kysymyksissä ohjauksen tasolle. Tällä toimivallan laajennuksella pyritään puuttumaan nimenomaisesti räikeisiin alipalkkaustilanteisiin. Aiemmin alipalkkaustilanteiden tehokas valvonta on ollut sidonnainen epäiltyyn syrjintään. Nyt lainvastaisuuksiin pystytään puuttumaan tehokkaammin”, kertoo työsuojelulakimies Aki Eriksson.

Tyypillisesti liian alhainen palkka tulee arvioitavaksi työsyrjintänä tai kiskonnantapaisena työsyrjintänä. ”Räikeimmissä tapauksissa kyse on saattanut olla työperäisestä ihmiskaupasta. Näissä asioissa työsuojeluviranomaisella on lakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus ja puolueeton asiantuntijarooli rikosprosessissa”, Aki Eriksson toteaa.

Alipalkkauksen kriminalisointi

Lainsäädännön kehittämisen yhteydessä arvioitiin, onko tarpeen kriminalisoida alipalkkaustilanteet myös muissa kuin syrjintä- ja hyväksikäyttötilanteissa.

Selvitystyössä havaittiin, että alipalkkaustilanteisiin voi jo nykyisellään tulla sovellettavaksi rikoslain 36 luvun petos- ja kiskontarikokset. Näillä arvioitiin olevan riittävä suojaava vaikutus, kun tällaiset teot vain saadaan tehokkaasti tuotua esitutkintaviranomaisen tutkittavaksi ja sitä myötä rikosprosessiin. ”Tätä tarkoitusta varten työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta laajennettiin koskemaan myös näitä rikosnimikkeitä”, tarkentaa työsuojelulakimies Aki Eriksson.

Laki toimivallan muutoksesta astuu voimaan 1.6.2023. ”Työsuojeluviranomainen on jo täsmentänyt palkkaukseen liittyvää valvontaansa vuodelle 2023, ja lain voimaan tultua toiminta tehostuu entisestään. Viranomainen pyrkii tiedottamaan valvonnan tuloksista ja seuraamaan lainmuutoksen vaikutuksia työelämään”, sanoo Aki Eriksson.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den som blivit överkänslig för epoxi i arbetet måste byta bransch – förebyggande arbetarskyddstillsyn inom byggbranschen16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheterna börjar inrikta tillsynen över användningen av epoxiföreningar i anslutning till företag inom byggbranschen. "Vi övervakar, handleder och instruerar arbetsplatser för att minska yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar som beror på skadlig exponering. Vi strävar efter att säkerställa att nödvändiga skyddsåtgärder i anslutning till kemiska agenser har vidtagits i enlighet med de krav som finns i lagen", säger inspektör Hanna Vainio-Hietanen vid regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet.

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme