Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset huolissaan: Panostajat viivyttelevät uusintaluvan hakemisessa

Jaa

Nykyisessä panostajalaissa olevan siirtymäsäännöksen mukaisesti viittä vuotta vanhemmalla pätevyyskirjalla ei saa enää itsenäisesti tehdä räjäytys- ja louhintatöitä 1.9.2021 jälkeen, vaikka pätevyyskortissa olisi tätä myöhäisempi voimassaoloaika.

Ylitarkastaja Jarmo Lumme työsuojelun vastuualueelta Länsi- Ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että lupansa siirtymäsäännöksen vuoksi syyskuun alussa menettämässä olevat panostajat viivyttelevät nyt liikaa pätevyyskirjansa uusimisessa:
”Kertauskursseille ei ole ollut sellaista kysyntää, minkä siirtymäsäännöksen olettaisi aiheuttavan. Tällä hetkellä ilmoitetuilla kursseilla ei pystytä kouluttamaan kaikkia niitä panostajia, joiden on uusittava lupansa. Jos kursseille siis aiotaan hakeutua viime hetkillä, eivät kaikki halukkaat mahdu mukaan ja lupa voi päästä vanhenemaan."

Kouluttajien on vaikea varautua ja vastata nopeasti mahdollisen kysynnän voimakkaaseen lisääntymiseen kesän aikana. ”Tämän vuoksi olisi nyt ehdottoman tärkeää, että luvan uusimisen tarvitsevat panostajat ilmoittautuvat kertauskurssille mahdollisimman pian”, Jarmo Lumme korostaa.

Lisäksi työsuojelun vastuualueella on huomattu, että kertauskurssin jo käyneet panostajat eivät ole vielä hakeneet uusintalupaa. Jarmo Lumme patistelee panostajia, että nyt on aika pistää vireille hakemus luvan uusimisesta ja voimassa olevien pätevyyskirjojen vaihtamisesta uusiin pätevyyskirjoihin:
”Jos pätevyyskirjan uusintahakemusta ei panna vireille ajoissa ja kertauskurssia ei suoriteta nykyisen pätevyyskirjan voimassaoloaikana ennen 1.9.2021, hakija voi panostajalain mukaan saada uuden pätevyyskirjan vain siten, että hän esittää todistuksen suoritetusta kertauskurssista ja panostajan kuulustelusta. Tällöin hakemus siis käsitellään kokonaan uutena hakemuksena, eikä hakijalla ole oikeutta tehdä räjäytys- ja louhintatöitä ennen kuin lupa on myönnetty. Uuden luvan käsittely voi hakemusten ruuhkautumisen vuoksi kestää pitempään ja se tulee hakijalle myös kuulustelun vuoksi kalliimmaksi.”

Nykyisen panostajalain (423/2016) mukaan panostajan pätevyyskirjan voimassaoloaikaa voidaan jatkaa viidellä vuodella sen voimassaoloaikana tehdystä hakemuksesta. Voimassaolon jatkamisen edellytyksenä on kertauskurssin suorittaminen. Luvan uusimisväliä on lyhennetty huomattavasti, kun aikaisemmin pätevyyskirja piti uusia kymmenen vuoden välein.

Mikäli pätevyyskirjan uusiminen on pantu vireille viimeistään 1.9.2021 ja uusimisen edellytyksenä oleva kertauskurssi on suoritettu, panostaja voi jatkaa nykyisen pätevyyskirjan mukaista työtä siihen saakka, kunnes lupaviranomainen on ratkaissut asian. Työsuojeluviranomaiset lähettivät vuoden alussa kirjeen siirtymäsäännöksestä ja luvan uusimisesta kaikille panostajaluparekisteriin merkityille henkilöille, joiden lupa on vanhenemassa syyskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jarmo Lumme, 0295 018 692, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme