Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset ovat käynnistäneet ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen

Jaa

Työsuojeluviranomaiset valvovat tänä vuonna koronavirukselta suojaavien, ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuutta. Tällä hetkellä markkinoilla on paljon erilaisia henkilönsuojaimia, joista useat ovat vaatimusten vastaisia. Varsinkaan uudet maahantuojat ja jakelijat eivät tunne henkilönsuojaimia koskevia vaatimuksia.

Koronaepidemian vuoksi markkinoille on tullut paljon erilaisia virukselta suojautumiseen tarkoitettuja suojaimia, erityisesti hengityksensuojaimia ja visiirejä. Erilaisia suojaimia valvovat eri viranomaiset. Työkäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia, jotka siis suojaavat nimenomaan työntekijää eli suojaimen käyttäjää, valvovat Suomessa työsuojeluviranomaiset. Sen sijaan suu-nenäsuojuksia, joiden tarkoituksena on suojata potilasta, valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Suojain katsotaan työkäyttöön tarkoitetuksi, jos suojaimen tiedoissa ei ole määritelty käyttäjäryhmää. Kuluttajille tarkoitetuissa suojaimissa pitäisi olla erikseen maininta siitä, että ne on tarkoitettu nimenomaan kuluttajakäyttöön. Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja suojaimia valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Myytävissä suojaimissa on oltava aina käyttöohjeet

Koronalta suojautumiseen käytettävien henkilönsuojainten on täytettävä joko Euroopan unionin henkilönsuojainasetuksen (EU) 2016/425 tai sosiaali- ja terveysministeriön (STM) linjauksen vaatimukset. Koronaepidemian vuoksi STM lievensi keväällä ammattikäyttöön tarkoitettujen suojainten vaatimuksia. Lievennettyjen vaatimusten mukaisia suojaimia ei kuitenkaan saa enää tuoda markkinoille elo-syyskuun jälkeen. Markkinoilla olevien, STM:n lievennettyjen linjausten mukaisten suojainten myynti on mahdollista vuoden loppuun.  

EU:n suojainasetuksen mukaisten henkilönsuojaimien osalta vaaditaan EU-tyyppitarkastustodistus, EU- vaatimustenmukaisuusvakuutus, käyttöohjeet ja merkinnät suojaimesta sekä pakkauksesta. Jos ammattikäyttöön tarkoitetuissa henkilönsuojaimissa ei STM:n lievennetyn linjauksen vuoksi ole CE-merkintää, tuotteen valmistajalta tai maahantuojalta pitää joka tapauksessa löytyä hyväksyttävä testausraportti, asialliset käyttöohjeet ja merkinnät suojaimesta sekä pakkauksesta.

Työsuojeluviranomaisten valvontakohteina ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia valmistavat tai maahantuovat yritykset sekä henkilönsuojainten myyntiin erikoistuneet yritykset. Lisäksi tarkastetaan myös muita henkilönsuojaimia myyviä yrityksiä ja verkkokauppoja.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Ammattikäyttöön tarkoitettujen henkilönsuojainten myyntiehdot muuttumassa

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes): Hengityssuojaimet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Työsuojelutarkastaja Antero Nissinen, puh +358 295 017 618
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
Aluehallintovirasto



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme