Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomaisten valvonta vaikutti: selkeämmät ohjeistukset kausityöhön

Jaa

Viime kesänä Suomessa työskenteli lähes 20 000 ulkomailta tullutta kausityöntekijää. Maataloustöissä sekä puutarha- ja marjatiloilla työskentelee myös tänä kesänä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Työsuojeluviranomaiset valvovat kausityöpaikoilla muun muassa työnteko-oikeutta sekä palkkausta ja työaikoja.

Viime kesänä työsuojelutarkastuksilla havaittiin, että kun kausityöluvalla työskentelevä ulkomaalainen vaihtoi työpaikkaa, oli hakemus uuden työnantajan lisäämisestä kausityölupaan jätetty usein kokonaan tekemättä tai hakemus oli tehty myöhässä. Maahanmuuttovirasto onkin nyt selkeyttänyt tähän liittyviä ohjeistuksia.

Myös maatalouden kausityön ehtoja on täsmennetty viime vuodesta. Alan työmarkkinajärjestöt täydensivät maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta allekirjoituspöytäkirjalla ja ulkomaalaisia kausityöntekijöitä varten laadittu opas ”Maatalouden kausityöntekijän työehdot 2022” päivitettiin muutosten mukaiseksi. Lisäksi Rikosuhripäivystys RIKU tarjoaa myös tänä kesänä puhelinneuvontapalvelun niille ulkomaalaisille kausityöntekijöille, joilla on ongelmia työpaikallaan.

Valvontaa ammattimaisen metsämarjojen keruun olosuhteisiin

Ulkomaalaisia henkilöitä saapuu myös poimimaan metsämarjoja teollisuuden tarpeisiin. Loppukesään ja alkusyksyyn painottuvassa metsämarjojen ja muiden luonnontuotteiden keruussa valvontaviranomaisten toimivalta on määritelty erikseen, sillä keruuta ei pääsääntöisesti tehdä työsuhteessa. Työsuojelutarkastuksilla valvontaa kohdistetaan kesäkuussa 2021 voimaan tulleen niin kutsutun marjalain mukaisesti toimijan velvollisuuksiin ja kerääjän oikeuksien toteutumiseen.

Tietoa kausityön työsuojeluasioista on saatavissa Tyosuojelu.fi verkkopalvelussa. Työsuojeluviranomaiset ovat myös Farmari-messuilla 30.6.–2.7. kertomassa muun muassa kausityön työehdoista, tilaajavastuusta sekä alkutuotannon työturvallisuudesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Merja Laakkonen, 029 501 6976, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tarkastaja Niko Huru, 029 501 7700, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme